112

Să fie aceasta explicația bubuiturii resimțite în Brașov – Covasna? Precedente…

După bubuitura resimțită vineri dimineață (ora 11.00), în municipiul Brașov, dar și în localități precum Sânpetru și Codlea și chiar în județul Covasna, un cititor mytex.ro ne-a adus în atenție următorul comunicat al Forțelor Aeriene Române, care întărește ipoteza producerii unui boom sonic:


Aeronave de transport din dotarea Forţelor Aeriene Române execută în perioada 16-19 mai a.c., zboruri de antrenament la înălţimi mici în sudul, estul, sud-estul și centrul ţării.
Menţionăm că aceste activităţi de zbor, planificate cu un an înainte, sunt executate în conformitate cu Planul de Instruire în Zbor şi în concordanţă cu reglementările aeronautice în vigoare, având drept scop creşterea nivelului de antrenare a personalului navigant şi menţinerea capacităţii acţionale a Forţelor Aeriene Române
.

Statul Major al Forţelor Aeriene se preocupă constant pentru diminuarea impactului activităţilor aeronautice asupra comunităţii locale, urmărind în acelaşi timp îndeplinirea obiectivelor de pregătire a piloţilor, în conformitate cu cerinţele specifice, obiective care includ şi executarea unor antrenamente adecvate condiţiilor actuale“.

În anul 2020, un avion militar F16 a spart geamurile unor locuitori din județul Covasna după ce a depășit viteza sunetului (și a produs boom-ul sonic), conform WeRadio. Atunci, MApN a confirmat zboruri de antrenament în zona Covasnei.

În 2018, Brăila a fost zguduită de un boom sonic produs de un avion care a trecut deasupra orașului.
„Și noi am auzit zgomotul puternic și am simțit efectele lui. Dar nu ni s-a semnalat până acum niciun incident de genul explozie care ar fi putut genera așa zgomot. Presupunem că ar fi un boom sonic”, au precizat reprezentanții ISU Brăila, la acea vreme, conform b1tv.ro.

Primul avion care a călătorit cu viteza sunetului a fost Bell X-1 în 1947 și a fost pilotat de Chuck Yeager, conform atlas-geografic.net.
Avioanelor supersonice le este interzis să treacă bariera sonoră la joasă altitudine. De fapt, cu cât avionul este mai aproape de sol, cu atât explozia este mai intensă și poate provoca panică printre oameni.
Într-o zi senină (cum a fost vineri), explozia poate fi mai intensă decât într-o zi noroasă, deoarece prezența norilor tinde să atenueze sunetul.

FOTO – CARACTER ILUSTRATIV

Vezi și:

Bubuitură resimțită în mai multe zone din Brașov

Cauza bubuiturii resimțite în Brașov rămâne un mister / „Realitatea e că ori sunt incompetenți ori ne prostesc”


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
1 Comentariu
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
George
1 an în urmă

Si care avion de TRANSPORT ar putea depasi viteza sunetului?! Astept macar unul sa ni-l spuneti.

Back to top button