112

RĂZBOI ÎN UCRAINA – ZIUA A 6-A. UPDATE 15. „Ce e mai rău abia urmează”! Declarația lui Klaus Iohannis / Informațiile zilei…

  • tancurikiev.png
 

UPDATE 15. Ucraineanca Daria Bilodid, în vârstă de 21 de ani, dublă campioană mondială și dublă campioană europeană la judo, a reacționat în urma invaziei Rusiei în țara sa natală, declarând: „Ne bombardează și ne distrug viețile. Oamenii se ascund în buncăre, femeile nasc acolo. Oare merităm toate aceste lucruri? Rușilor, nu sunteți oameni. Nu vă vom ierta niciodată. Veți trăi cu această rușine, copiii voștri vor trăi cu această rușine. Lumea întreagă vă urăște”.

UPDATE 14. Cel puţin cinci oameni au murit, iar alţii au fost răniţi în urma atacului rus cu rachete care a vizat un turn de televiziune şi de telecomunicaţii din Kiev.

Liderul Belarusului, Aleksander Lukashenko, a declarat, astăzi, că i-a cerut preşedintelui rus Vladimir Putin să desfăşoare un complex suplimentar de rachete S-400 la vest de Minsk, capitala ţării sale, a relatat agenţia rusă de presă RIA. Acest complex de rachete este necesar pentru a apăra teritoriul Belarusului, potrivit lui Lukashenko, care a menționat că nici o unitate militară din țara sa nu a fost scoasă din bază, dar că Belarusul s-ar putea mobiliza în 2-3 zile în caz de pericol.

Președintele Ucrainei, Vladimir Zelenski, a declarat, astăzi că va opri „agresorul rus” foarte repede, într-o discuție telefonică cu omologul său american Joe Biden. …………………………………………………………………………………………………..

UPDATE 13. Imagini înfioratoare din Kiev, din această după-amiază, cu un nor dens de fum după atacul cu rachete al rușilor, au fost postate pe rețelele de socializare. O rachetă a țintit turnul de televiziune din Ucraina și o a doua a lovit în zona acestuia.

Primarul Kievului, Vitali Klitschko, a relatat: „Forțele noastre armate, forțele de apărare teritorială, luptă eroic pentru țara noastră. Puncte de control au fost constituite la intrările în oraș. Îi rog pe toți să își păstreze calmul. Nu ieșiți afară inutil și rămâneți în adăposturi în caz de alarmă”.

Potrivit relatărilor din presa ucraineană, dar și din presa rusă, bombardamentele de astăzi vizează infrastructura de comunicații din Kiev.

Turnul TV Kiev este unul din oțel cu zăbrele înalt de 385 metri, construit în 1973, pentru transmisii de radio și televiziune. Este al doilea cel mai înalt turn cu zăbrele de sine stătătoare din lume, după Tokyo Sky Tree. 
 
Guvernul ucrainean a anunțat, după atacul asupra turnului TV din Kiev: „Posturile de televiziune nu vor mai funcţiona o vreme”.

Cel puțin 8 persoane au fost ucise și 6 rănite, astăzi, în urma unor bombardamente aeriene într-o zonă rezidențială din Harkov. Dimineața, după lovituri similare, au fost ucise 10 persoane, ale 20 fiind rănite. 

Administraţia Vladimir Putin a insistat, marţi, pentru primirea de garanţii de securitate din partea Alianţei Nord-Atlantice, cerând renunţarea la angajamentele Summitului NATO desfăşurat la Bucureşti în 2008, privind perspectivele de integrare oferite Ucrainei şi Georgiei. 

„Ţările occidentale trebuie să evite instalarea de baze militare pe teritoriile statelor foste sovietice care nu sunt membre ale Alianţei Nord-Atlantice, inclusiv să utilizeze infrastructura acestora pentru efectuarea de activităţi militare. Este necesară revenirea capabilităţilor militare NATO, inclusiv a celor de atac, şi a infrastructurii NATO la configuraţia din 1997, când a fost adoptat Tratatul fondator NATO-Rusia”, a declarat Serghei Lavrov, ministrul de externe al Rusiei, citat de TASS.
………………………………………………………………………………………………….

UPDATE 12. Președintele României, Klaus Iohannis, a făcut de declarație de presă după ședința Consiliului Superior de Apărare a Țării (CSAT). Pe ordinea de zi s-au aflat situația din Ucraina și gestionarea fluxul de migranți dinspre țara menționată. 

„Deplângem pierderile de vieți omenești cauzate de un conflict militar fără sens început în urmă cu câteva zile. Indiferent de deznodământul luptei, există deja un învingător, poporul ucrainian, al cărui curaj de luptă inspiră. Agresiunea Rusiei a mobilizat lumea și a arătat capacitatea NATO de a acționa ferm într-un climat de tensiune care afectează la nivel global. Apartenența la UE și NATO, dublată de parteneriatul cu SUA, reprezintă cel mai mare câștig al nostru din ultimii 30 de ani. România acționează pentru a oferi sprijin refugiaților care vin în țara noastră. Astăzi am decis în CSAT să intensificăm demersurile pentru consolidarea semnificativă a posturii de descurajare pe flancul estic și dotarea cu tehnică militară”, a declarat Klaus Iohannis, care a mai spus: „Pentru sprijinirea Ucrainei am decis deschiderea unei facitlități logistice, un hub, care să permită sprijinul ajutoarelor internaționale. Sprijinirea refugiaților e o altă prioritate”.

„Consider că prezenta criză arată că, din punct de vedere strategic, sunt necesare noi acțiuni consolidate ale României pe cel puțin două dimensiuni. Am definit astfel două obiective strategice. În primul rând, creșterea capacității de apărare a statului român. În acest sens, consider că se impune creșterea procentului din PIB alocat cheltuielilor de Apărare de la 2%, cât este în momentul de față, la 2,5%. În al doilea râns se impune realizarea independenței energetice a României, în principal prin dezvoltarea energiei regenerabile și nucleare civile. Pentru îndeplinirea acestor obiective strategice, vor fi necesare decizii politice și trebuie puse în aplicare planuri de acțiune concrete la nivelul instituțiilor competente”, a mai spus Iohannis.

…………………………………………………………………………………………………..

UPDATE 11. Ambasadorul Ucrainei la ONU, Serghei Kyslytsya, a afirmat despre ordinul lui Vladimir Putin de a pune în alertă forţele nucleare ruseşti că reprezintă „o nebunie”.
 
„Dacă vrea să se sinucidă, nu trebuie să folosească un arsenal nuclear, trebuie să facă ceea ce a făcut tipul din Berlin într-un buncăr în 1945”, a subliniat Kyslytsya în fața Adunării Generale a ONU, făcând referire la sinuciderea lui Adolf Hitler.
…………………………………………………………………………………………………..

UPDATE 10. Centrul Științific și Tehnic pentru Siguranța Nucleară și Radiațională a raportat că invadatorii ruși ai centralei de la Cernobîl se confruntă cu o expunere severă la radiații. Însă, centrala este bine protejată.

„La absurdul situației se adaugă și faptul că «invadatorii» nu par să-și dea seama că ei înșiși sunt grupul critic care este cel mai iradiat. După ce au ridicat un strat de sol contaminat și praf cu echipamente grele, trecând prin rute interzise, au dus la o deteriorare a situației radiațiilor în zona de excludere”, au relatat experții din Ucraina.

Acuzațiile de crime de război adresate conducătorilor ruși sunt tot mai des întâlnite în războiul din Ucraina. Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, a declarat pe subiectul menționat: „Respingem categoric acest lucru. Și apoi – Rusia încă nu este membru al Curții Penale Internaționale”. 

Anterior, judecătorul Curții Penale Internaționale, Karim Khan, a declarat că are „motive rezonabile pentru a lansa o investigație” și „motive rezonabile pentru a crede că atât presupusele crime de război, cât și crime împotriva umanității au fost comise în Ucraina”.

Potrivit lui Peskov, datele privind victimele civile în Ucraina ar putea fi rezultatul acțiunilor naționaliștilor ucraineni.
…………………………………………………………………………………………………..
 
UPDATE 9. Runda a doua de negocieri dintre Ucraina și Rusia ar putea avea loc pe 2 martie. La discuțiile de ieri nu s-a ajuns la un compromis pentru pace.  
„Am stabilit să continuăm procesul de negocieri. Până la următoarea sesiune de negocieri, conducerile delegaţiilor se vor consulta cu preşedinţii ţărilor”, a declarat, potrivit agenţiei Interfax, Vladimir Medinski, un consilier al preşedintelui rus, Vladimir Putin.
 
La rândul său, un oficial de la Kiev a confirmat încheierea primei runde a negocierilor şi continuarea discuţiilor zilele următoare. 

…………………………………………………………………………………………………..

UPDATE 8. Serghei Lavrov, ministrul rus al Afacerilor Externe, a acuzat Occidentul că și-a pierdut controlul cu sancțiunile date. Discursul său de astăzi de la Consiliul pentru Drepturile Omului de la Geneva a fost boicotat de numeroase delegații.

Patru oficiali americani au declarat că nu există informaţii care să spună că Vladimir Putin este instabil din punct de vedere mental, dar au relatat că președintele Rusiei a afişat, în ultimele zile, un model de comportament diferit faţă de cel din trecut, conform NBC News.

Astfel, Putin ar fi frustrat şi îşi îndreaptă explozii neobişnuite de furie către persoane din cercul său apropiat, din cauza stării campaniei militare şi a condamnării la nivel mondial a acţiunilor sale. Acest lucru este neobişnuit, deoarece Putin, un fost ofiţer de informaţii, îşi ţine de obicei emoţiile sub control.
 
„El nu mai este acelaşi dictator cu sânge rece şi cu ochii limpezi care era în 2008”, a declarat fostul director al CIA John Brennan.
 
Senatorul Marco Rubio, republican din Florida, membru principal al Comisiei pentru Informaţii, a declarat pe Twitter că „vechiul Putin era un ucigaş cu sânge rece, dar calculat. Acest nou Putin este şi mai periculos”.

De asemenea, Vladimir Putin pare să fie din ce în ce mai izolat şi mai prost informat. 

…………………………………………………………………………………………………. 

UPDATE 7. Oficialii ucraineni au susținut că 5.710 de militari ruși au fost uciși în primele cinci zile de lupte intense din țară. De asemenea, peste 200 de soldați ruși au fost luați prizonieri. S-a mai anunțat că 198 de tancuri rusești, 29 de avioane, 846 de vehicule blindate și 29 de elicoptere au fost distruse.

Preşedintele Ucrainei, Vladimir Zelenski, a semnat astăzi o lege care îi scuteşte de obligativitatea obţinerii unei vize pe combatanţii străini care doresc să lupte în „Legiunea internaţională” ucraineană împotriva trupelor ruse.

Potrivit documentului, în unitatea de luptători internaţionali pot intra cetăţeni din orice ţară, cu excepţia statelor recunoscute drept „agresoare” de către Ucraina, cum este cazul Rusiei.

„Am primit mii de cereri de la străini care vor să se alăture rezistenţei împotriva ocupanţilor ruşi şi să protejeze securitatea lumii de regimul Putin”, a punctat adjuncta ministrului Apărării din Ucraina, Hanna Maliar.

…………………………………………………………………………………………………..

UPDATE 6. Un atac cu rachete a vizat o unitate militară din apropierea satului Loșinovka, raionul Izmail, regiunea Odessa, după cum a anunțat primarul din Izmail, Andrei Abramcenk. Acesta nu a detaliat despre consecințele bombardamentelor, numărul de răniți și morți sau despre pagubelor cauzate.
Într-un comunicat, autoritățile rusă a subliniat că ofensiva din Ucraina nu se va opri până când „toate obiectivele” vor fi îndeplinite. 
 
Potrivit The Kiev Indpendent, trupele belaruse s-au alăturat armatei ruse în atacul asupra Ucrainei. Acestea au intrat în oblastul Chernihiv pentru a ajuta armata rusă care asediază Kievul. Anterior președintele Lukashenko declarase că trupele sale nu se vor alătura operțiunii ruse.

…………………………………………………………………………………………………..

UPDATE 5. Primarul oraşului-port Mariupol a declarat, astăzi, că bombardamentul continuu al forţelor ruse a ucis civili şi a deteriorat infrastructura, conform Reuters: „Avem cartiere rezidenţiale bombardate de cinci zile. Ne pisează cu artileria, ne bombardează cu rachete de croazieră, ne lovesc cu forţele aeriene. Avem infrastructură civilă deteriorată – şcoli, case. Sunt mulţi răniţi. Sunt femei, copii ucişi”

Guvernatorul regiunii Doneţk, Pavlo Kirilenko, a anunţat că Mariupol a rămas fără curent electric după o ofensivă rusă.

În mass-media ucraineană au apărut informații și filmări care arată soldați ruși ce au început să se predea în masă. Asta la scurt timp după ce președintele Ucrainei, Vladimir Zelenski, a anunțat că va oferi o recompensă financiară și grațiere totală militarilor ruși care se predau.

…………………………………………………………………………………………………..

UPDATE 4. Termenul de valabilitate al prăjiturilor date de armata rusă soldaților săi a expirat de 5-7 ani, așa că aceștia jefuiesc orașele ucrainene, potrivit unui reportaj video postat pe Facebook de către șeful Administrației Militare Regionale Sumy din Ucraina, Dmytro Zhyvytskyi.

„Orașul Trostyanets este un astfel de centru al jafurilor rusești: armata rusă merge la cumpărături, jefuiește, ia mâncare. S-a dovedit că biscuiții cărora li s-au dat erau «întârziați» cu 5-7 ani. Adică, Rusia își hrănește armata cu produse expirate, pur și simplu își otrăvește armata”, a relatat presa ucraineană, citându-l pe Zhyvytskyi.
 
Aproape 520.000 de ucrainenii au părăsit țara după invazia Rusiei, începând de joi, arată ultimul bilanț al ONU.
 
…………………………………………………………………………………………………..

UPDATE 3. Primarul Mariupolului, port la Marea Azov, a anunțat că orașul este complet încercuit, iar armata rusă avansează din toate direcțiile. Separatiștii din Donețk au anunțat deschiderea unui coridor umanitar pentru civilii din Mariupol.

Yuri Vernydub, antrenorul ucrainean al echipei Șerif Tiraspol – revelația sezonului în cupele europene la fotbal, s-a înrolat în armată.  

„Am intrat în forțele armate. Momentan, s-a format o brigadă, nu știu în ce zonă vom fi trimiși. Probabil mâine sau poimâine vom afla asta. Sunt pregătit să apăr Ucraina”, a spus antrenorul pentru Tribuna.ua.

El era în Portugalia, pentru meciul cu Braga din Europa League, când a primit vestea că, la ordinul lui Vladimir Putin, Rusia a invadat Ucraina. 

…………………………………………………………………………………………………..

UPDATE 2. Cel puţin 413 persoane au fost arestate în Rusia în timpul protestelor de luni împotriva războiului din Ucraina, a raportat portalul pentru drepturi civile OVD-Info, ceea ce face ca bilanţul persoanelor arestate de la începutul demonstraţiilor, joia trecută, să ajungă la 6.440. Aproximativ jumătate dintre arestări, 3.126, au fost realizate în timpul protestelor organizate la Moscova, în timp ce 2.084 de arestări s-au produs la Sankt Petersburg.

Orașul Herson din sudul Ucrainei este „înconjurat” de trupe rusești, potrivit primarului Igor Kolikaiev și jurnalistei Aliona Panina de la Kiev Independent. Aceasta a relatat că aprovizionarea magazinelor cu alimente este dificilă, pentru că depozitele sunt situate în afara orașului. Localnicii beneficiază de apă și curent.

„Orașul este practic înconjurat, sunt o mulțime de soldați ruși și echipamente militare în toate părție, au stabilit puncte de control la ieșiri”, a declarat Panina.

 ………………………………………………………………………………………………….

UPDATE 1. Vadim Denisenko, purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Interne al Ucrainei, a declarat că Vladimir Putin va apărea cu siguranță în fața Tribunalului Penal Internațional de la Haga, pentru acțiunile sale criminale, care vor fi dovedite în instanță, a iinformat Obozrevatel.com.

Declarația lui Denisenko a fost făcută după ce armata rusă s-a dedat la acțiuni abominabile împotriva civililor, bombardând masiv zonele rezidențiale din orașul Harkov (al doilea ca mărime din Ucraina, cu peste 1,4 milioane de locuitori).

Rusia ar fi folosit o armă termobarică luni în atacul său asupra Ucrainei, potrivit ambasadoarei ucrainene în SUA, Oksana Markarova: „Au folosit o bombă cu vid, care este de fapt interzisă de Convenția de la Geneva. Potrivit unor surse, arma termobarică ar fi fost folosită în oraşul Cernihiv.

„România susține pe deplin integrarea Ucrainei, precum și a Republicii Moldova și Georgiei în Uniunea Europeană. Locul acestor parteneri ai UE este în cadrul familiei europene, iar România va face tot posibilul pentru ca acest lucru să devină realitate”, a transmis Klaus Iohannis, președintele României, pe Twitter.

…………………………………………………………………………………………………..

UPDATE. Peste 70 de soldați ucraineni au fost uciși în timpul atacului asupra bazei militare Ohtîrka. Vladimir Zelenski, președintele Ucrainei, a declarat că, în cinci zile, 56 de raiduri de rachete şi 113 rachete de croazieră au fost lansate în Ucraina de către ruși.   

„Un stat care comite crime împotriva civililor nu poate fi un membru al Consiliului de Securitate ONU. Pentru un astfel de stat, intrarea în toate porturile, canalele și aeroporturile din lume trebuie oprită. Un astfel de stat nu ar trebui să primească miliarde pentru exporturi de energie. A plăti pentru produse rusești înseamnă, acum, să plătești pentru uciderea unor oameni. Cred că Rusia încearcă să pună presiune pe Ucraina cu această metodă simplă. Nu pierdeți timpul! Nu acceptăm această tactică! Am așteptat 30 de ani. Am semnat cererea de aderare la UE, ne-am câștigat dreptul să fim alături de toți ceilalți europeni”, a fost mesajul președintelui Volodimir Zelenski. 

Anatoli Antonov, ambasadorul Rusiei în SUA, a anunțat azi noapte o „acțiune ostilă americană”, referindu-se la expulzarea a 12 membri ai misiunii diplomatice de la Kremlin la ONU pentru „spionaj”. 

…………………………………………………………………………………………………..

O coloană de tancuri ruseşti a fost depistată în noaptea de luni spre marți în afara Kievului. Convoiul se întinde pe o lungime de 64 de kilometri. Imaginile din satelit au fost transmise de compania de supraveghere Maxar (foto).

Maxar a declarat că în sudul Belarusului, la mai puţin de 32 km nord de graniţa cu Ucraina, au fost observate alte forţe terestre şi unităţi de elicoptere sol-aer.
 
Coloana conţine sute de vehicule blindate, tancuri, artilerie şi vehicule de sprijin logistic, potrivit Reuters.

Membrii Congresului SUA au primit informaţii confidenţiale de la înalţi oficiali americani din apărare şi informaţii despre situaţia din Ucraina. Deşi nu sunt autorizaţi să le facă publice, unii dintre ei au făcut totuşi remarci elocvente.

„Ce e mai rău abia urmează să vină din punct de vedere militar”, a relatat senatorul republican Lindsey Graham, care a punctat că se teme că trupele ruse se angajează într-o „politică a pământului ars”.

„Rusia va încerca să încercuiască şi să ocupe Kievul în următoarele câteva săptămâni. Lupta pentru Kiev va fi lungă şi sângeroasă, iar ucrainenii se pregătesc rapid să lupte pentru fiecare colţ de stradă”, a scris pe Twitter senatorul Chris Murphy.

Senatorul din Connecticut susține că Rusia este în urmă faţă de programul planificat pentru invazie. El a mai notat că naţiunile occidentale nu numai că vor îngheţa, ci şi vor confisca bunurile preşedintelui rus şi ale oligarhilor de top.

Sirene antiaeriene au răsunat marţi dimineaţă în mai multe oraşe din Ucraina. Potrivit The Kiev Independent, sirenele s-au auziit la Rivne, Ternopîl, Vinniţia şi Volin. Locuitorii au fost sfătuiţi să meargă la cel mai apropiat adăpost.

În cadrul unui briefieng care a avut loc în Senatul SUA, principalul subiect de discuție a fost starea psihică a liderului de la Kremlin, Vladimir Putin.

Senatorul Chuck Grassley a confirmat că este vorba despre starea psihică a lui Putin, dar a refuzat să intre în detalii despre ceea ce s-a spus. Pe surse, jurnaliștii au aflat că acest subiect este luat tot mai des în discuție în zona establishmentului din SUA și chiar se solicită serviciilor de informații să vină cu dovezi în sprijinul teoriei conform căreia Putin a pierdut controlul.
 
În curs de actualizare.
 
 


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button