112

RĂZBOI ÎN UCRAINA. ZIUA A 40-A. UPDATE 9. Zelenski, către Parlamentul României / Plăcinte și alcool, arme letale! / Rase în cap /… Informațiile de azi

  • razboi_12.png

UPDATE 9. Preşedintele Ucrainei şi-a început, astăzi, discursul adresat Parlamentului României invitându-i pe parlamentari să vizioneze un film care prezintă victimele masacrului făcut de armata rusă la Bucha, o suburbie a Kievului.

„Îmi cer scuze pentru imaginile dure, dar aceasta este realitatea la fel de dură”,  a spus liderul ucrainean.

„Stimate popor român, împreună trebuie să oprim aceşti oameni inadecvaţi care s-au obişnuit să nu fie pedepsiţi”, a afirmat Zelenski, făcând apel la România să închidă porturile şi să oprească tranzitul navelor către Rusia, să înceteze importurile din Rusia, indiferent de tipul de produs.

Mesajul său a fost precedat de discursuri ale preşedintelui Senatului şi preşedintelui Camerei Deputaţilor.

Florin Cîţu l-a numit pe Vladimir Putin criminal şi a solicitat izolarea economică totală a Rusiei.

Premierul Nicolae Ciucă i-a mulţumit preşedintelui Zelenski pentru referirile făcute la etnicii români din Ucraina, dând asigurări că România ia toate măsurile pentru ca refugiaţii ucraineni să aibă o viaţă „decentă”.

…………………………………………………………………………………………………..

UPDATE 8. Purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării din Ucraina a declarat că Rusia se pregătește să captureze Harkovul.

 „Inamicul pregătește o nouă ofensivă. Trupele ruse se pregătesc să încerce forțele ucrainene și să captureze Harkovul”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării al Ucrainei, Aleksandr Motuzyanyk.   .  

…………………………………………………………………………………………………..

UPDATE 7. Michelle Bachelet, Înaltul Comisar ONU pentru Drepturile Omului, a declarat, astăzi, că toate cadavrele din Bucha trebuie exhumate și identificate pentru a se asigura că eventualele crime de război pot fi investigate, conform Sky News.

„Sunt îngrozită de imaginile cu civili care zac morți pe străzi și în gropi improvizate în orașul Bucha, din Ucraina” a declarat Bachelet.

„Rapoartele care apar din această zonă și din alte zone ridică întrebări serioase și îngrijorătoare cu privire la posibile crime de război, încălcări grave ale dreptului umanitar internațional și încălcări grave ale dreptului internațional. Este esențial ca toate cadavrele să fie exhumate și identificate, astfel încât familiile victimelor să poată fi informate, iar cauzele exacte ale morții să fie stabilite. Ar trebui luate toate măsurile pentru a păstra dovezile”, a mai spus Înaltul Comisar ONU.
 
Procurorii ucraineni care investighează posibile crime de război comise de Rusia.

Se știe, Rusia a negat acuzațiile potrivit cărora forțele sale ar fi ucis civili în orașul Bucha de lângă Kiev.

…………………………………………………………………………………………………..

UPDATE 6. Vladimir Putin și-a exprimat speranța că legăturile dintre Moscova şi Budapesta se vor consolida.

„Șeful statului rus s-a declarat convins că, în ciuda unei situații internaționale dificile, dezvoltarea viitoare a legăturilor bilaterale şi a parteneriatului între Moscova şi Budapesta va corespunde intereselor popoarelor rus şi ungar”, se precizează într-un comunicat al președinției ruse.

Cu 53,1% după numărarea a 98% din voturi, FIDESZ, partidul lui Viktor Orban, a câștigat alegerile legislative care au avut loc duminică în Ungaria, la mare diferență față de Alianța opoziției unite, condusă de Peter Marki-Zay (35%).

…………………………………………………………………………………………………..

UPDATE 5. 8 persoane au fost ucise și 34 rănite în bombardamentele forțelor ruse în orașele Otchakiev și Nikolaiev, în sudul Ucrainei. Potrivit autorităților ucrainene, au fost distruse clădiri și infrastructuri civile, dar și alte vehicule.

Schema de plată în ruble pentru livrările de gaze naturale, impusă de preşedintele Vlarimir Putin, este un prototip pe care Rusia îl va extinde şi la alte exporturi majore, deoarece Occidentul a pecetluit declinul dolarului american prin îngheţarea activelor ruseşti, a spus Kremlinul. 

Economia Rusiei se confruntă cu cea mai gravă criză de la prăbuşirea Uniunii Sovietice din 1991, după ce Statele Unite şi aliaţii săi au impus sancţiuni paralizante din cauza invadării Ucrainei.  

………………………………………………………………………………………………….

UPDATE 4. După ce a câștigat alegerile în Ungaria, premierul Viktor Orban a avut un discurs furibund la adresa lui Viktor Zelenski, președintele Ucrainei, și „altor birocrați de la Bruxelles”.

„Ne vom aminti această victorie până la sfârşitul vieţii, pentru că a trebuit să luptăm cu un număr imens de adversari: aripa stângă locală, aripa stângă internaţională, birocraţi de la Bruxelles, toţi banii şii instituţiile imperiului Soros, media internaţională şi preşedintele Ucrainei. Nu am avut niciodată atât de mulţi adversari în acelaşi timp”, a spus Orban, potrivit cnn.com.

„Trebuie să decizi tu personal de partea cui eşti”, i-a transmis Zelenski, joi seara, lui Viktor Orban, care a participat prin videoconferinţă la summitul liderilor Uniunii Europene, făcând aluzie clară la armonia relaţiilor dintre liderul ungar şi preşedintele rus Vladimir Putin.

Preşedintele ucrainean a comparat situaţia actuală din oraşul Mariupol, aflat sub asediu şi supus unor bombardamente intense care l-au distrus aproape complet, cu masacrarea evreilor în Ungaria la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial.

„Am fost la Budapesta şi am văzut memorialul «Pantofi pe malul Dunării», în memoria persecuţiei evreilor de către gruparea fascistă ungară «Crucile cu Săgeţi». Uită-te la pantofii aceia! Şi vei vedea cum asasinatele în masă se pot repeta în lumea de astăzi. Şi asta face Rusia astăzi. Aceiaşi pantofi. În Mariupol, sunt aceiaşi oameni”, a precizat Vladimir Zelenski.

…………………………………………………………………………………………………..

UPDATE 3. Rusia a început o mobilizare mascată a rezerviștilor, susține armata ucraineană.

„În timpul selecției candidaților, se acordă preferință celor care au deja experiență de luptă”, se arată într-un raport, care identifică cinci regiuni din Rusia și principalele zone vizate: Krasnodar, Perm, Dagestan, Ingușetia, Kalmikia. 

Acesta adaugă că Moscova speră să mobilizeze aproximativ 60.000 de soldați suplimentari.

Rusia nu a comentat raportul ucrainean, a cărui exactitate nu a fost verificată în mod independent. 

…………………………………………………………………………………………………..

UPDATE 2. În urma crimelor săvârșite de ruși, cu barbarie, la Bucha, în Ucraina, Klaus Iohannis, președintele României, a declarat: „Invazia rusă în Ucraina are consecințe teribile, de nedescris – imaginile de la Bucha și din alte orașe din Ucraina trebuie să fie un memento pentru întreaga lume că trebuie să oprim această agresiune ilegală și că toți cei găsiți vinovați trebuie să plătească. Justiția internațională ar trebui să prevaleze!”, a declarat Klaus Iohannis, președintele României. 

La rândul său, premierul Nicolae Ciucă a subliniat: „Crimele îngrozitoare comise în Ucraina de soldații ruși trebuie judecate și pedepsite de justiția internațională. Copiii, femeile, civilii abuzați și uciși cu sânge rece așteaptă să li se facă dreptate”.

………………………………………………………………………………………………….

UPDATE 1. Ramzan Kadirov, autoproclamatul președinte al Republicii Cecenia (parte a Federației Ruse), „cântărește” luptătorii morți pe frontul ucrainean în produse agricole. Familiile cecenilor pieriți în Ucraina au primit câte 5 kilograme de orez, un săculeț cu cartofi, un săculeț cu ceapă și un litru de ulei vegetal. Informația a apărut pe canalul de televiziune Groznîi, conform ziaristii.com.

…………………………………………………………………………………………………..

UPDATE. 15 femei din armata ucraineană, luate prizoniere de soldaţii ruşi şi apoi eliberate într-un schimb de prizonieri, au fost rase în cap „în semn de umilinţă şi dispreţ”. 

Femeile au ajuns acasă, duminică, iar un parlamentar ucrainean a publicat pe Facebook o fotografie în care femeile apar rase în cap, explicând că acest lucru a fost făcut forţat de soldaţii ruşi pentru a le umili: „Ne-am întors prizonierii – 86 de soldați, inclusiv 15 femei. Au fost bărbieriți violent… În semn de umilință, aroganță și dispreț”.

………………………………………………………………………………………………….

Doi soldați ruși au murit, iar alți 28 au fost internați în spital după ce localnici din regiunea Harkov le-ar fi dat plăcinte cu otravă, a precizat Ministerului Apărării din Ucraina, conform BBC.

Într-o actualizare a informațiilor de duminică, oficialii Ministerului Apărării au relatat că ucrainenii „rezistă” în fața forțelor ruse „prin toate mijloacele disponibile”.

Trupele afectate, cărora localnicii le-ar fi dat plăcinte otrăvite, sunt din Divizia a 3-a de artilerie a Rusiei.

Ministerul a mai informat că alți 500 de militari ruși ar fi fost internați în spital cu „intoxicație severă cu alcool de origine necunoscută”.

De la începutul invaziei ruse, pe 24 februarie, cel puțin 1.417 civili, din care 121 copii, au fost, oficial, uciși în Ucraina, conform Înaltului Comisariat al Națiunilor Unite pentru Drepturile Omului.

Rusia a cerut o reunire a Consiliului de Securitate al ONU, acuzând Ucraina de „provocări haine” asupra celor întâmplate la Bucha – detalii, aici: RĂZBOI ÎN UCRAINA. ZIUA A 39-A. UPDATE 4. Moscova a acceptat „verbal”…

Orașul Cernihiv, din nordul Ucrainei, a fost distrus în proporție de 70% de atacurile rușilor, a anunțat primarul Vladyslav Atroshenko.

Localitatea, care avea 285.000 de locuitori înainte de război, are pe teritoriul său numeroase biserici și mânăstiri medievale.

În cursul nopții s-au produs puternice explozii la Harkov și Odessa, unde rușii au țintit depozite de combustibil.

În curs de actualizare.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare