112

RĂZBOI ÎN UCRAINA. ZIUA A 35-A. UPDATE 6. Noua „strategie” a Rusiei…

  • putin_4.png
 

UPDATE 6. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a informat presa cu privire la discuțiile care au avut loc marți în Turcia, cu Ucraina, și a minimizat orice speranță de progres.

„Ceea ce este pozitiv este că partea ucraineană a început să formuleze clar și să pună pe hârtie ceea ce propune. Până acum nu reușisem să realizăm acest lucru. În ceea ce privește restul, nu putem, ca să spunem așa, să afirmăm că au existat progrese, ceva foarte promițător”, a spus el, a raportat agenția de presă Interfax.

…………………………………………………………………………………………………..

UPDATE 5. Unul dintre consilierii președintelui ucrainean Vladimir Zelenski, Ihor Zhovkva, a declarat, la BBC, că pentru prima dată negocierile cu Kremlinul au avansat, însă Ucraina nu va tranzacționa „niciun centimetru” din teritoriu.

De asemenea, el a spus că Rusia nu și-a retras trupele nici de la Kiev, nici de la Cernihiv, în ciuda faptului că negociatorii rusi au declarat marți că își vor reduce operațiunile în aceste zone

…………………………………………………………………………………………………..

UPDATE 4. Ministrul rus al afacerilor externe, Serghei Lavrov, a anunţat miercuri o ordine mondială „multipolară, justă şi democratică” în parteneriat cu China, în timpul primei sale vizite în această ţară de la invadarea Ucrainei.

La rândul său, omologul chinez Wang Yi a declarat că relaţiile dintre China şi Rusia „au trecut testul turbulenţelor internaţionale” şi continuă să se dezvolte ferm, a relatat Reuters.

…………………………………………………………………………………………………..

UPDATE 3. Generalul Tod Wolters, șeful Comandamentului European al Armatei SUA, a admis, în fața Comisiei pentru Serviciile Armate din Senat, că „ar putea exista” o lacună în sistemul de informații care a dus la supraestimarea, de către americani, a capacităților Rusiei, conform CNN. În același timp, posibilitățile defensive ale Ucrainei și voința militarilor săi de a rezista au fost subestimate.

Orașul Cernihiv, din nordul Ucrainei, a fost „bombardat de ruși toată noaptea”, după cum a anunțat, astăzi, guvernatorul regiunii, Viatcheslav Tchaous, care a precizat că au fost distruse multe clădiri, neexistând apă și electricitate.

Primarul din Mariupol a denunțat, astăzi, evacuarea forțată, către Rusia, a unei maternități, care fusese bombardată în data de 9 martie.

„Peste 70 de persoane, femei și cadre medicale, au fost luate cu forța de ocupanți”, a scris primarul pe Telegram.

În total, peste 20.000 de locuitori ai Mariupolului au fost evacuați contra voinței lor în Rusia, potrivit sursei citate, confiscându-li-se actele. 

Informațiile n-au fost verificate dintr-o sursă independentă. 

…………………………………………………………………………………………………..

UPDATE 2. Vladimir Zelenski, preşedintele Ucrainei, a acordat un interviu pentru The Economist în care a relatat, printre altele: „Invadatorii nici măcar nu îşi plâng morţii. Asta e ceva ce nu pot să înţeleg. Au fost ucişi aproximativ 15.000 de soldaţi ruşi într-o lună. Putin aruncă soldaţii pe front de parcă ar fi lemne în sobă. Şi nici măcar nu îi îngroapă. Le lasă corpurile pe străzi. În mai multe oraşe, soldaţii noştri spun că este imposibil să mai respiri, penrtu că miroase a putred”.

…………………………………………………………………………………………………..

UPDATE 1. Dmitri Medvedev, fost președinte al Federației Ruse (2008-2012), s-ar pregăti să-și părăsească țara cu destinația Dubai, acolo unde soția sa ar fi transferat capitalul și activele familiei. Informația a apărut pe site-ul postului de televiziune ucrainean Canal 24, care-l citează în acest sens pe purtătorul de cuvânt al administrației militare din Odessa, Serghei Bratciuk.

Dmitri Medvedev este vicepreședinte al Consiliului de Securitate al Federației Ruse și președinte al Partidului Rusia Unită.

Până acum, Medvedev n-a lăsat să se înțeleagă, prin nici o declarație, că ar intenționa să plece în străinătate. Dimpotrivă, a încurajat asaltul Rusiei în statul vecin.

…………………………………………………………………………………………………..

UPDATE. Rusia a fost acuzată la Consiliul ONU că a provocat o „criză alimentară mondială” şi chiar că a pus oamenii în pericol de „foamete” prin declanşarea unui război împotriva Ucrainei, „grânarul Europei”, așa cum a relatat Le Figaro.

Numărul doi al diplomaţiei americane, Wendy Sherman, a punctat: „Doar Rusia şi preşedintele Putin sunt responsabili pentru acest război împotriva Ucrainei şi pentru consecinţele acestuia asupra securităţii alimentare mondiale”.
 
Ambasadorul francez la ONU, Nicolas de Riviere, a spus, pe aceeași temă: „Agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei a crescut riscul de foamete în întreaga lume”.
 
Secretarul general adjunct al ONU pentru afaceri umanitare, Joyce Msuya (Tanzania), a avertizat că acest conflict „ameninţă să înrăutăţească situaţia pentru cele mai mari crize umanitare de pe planetă, cum ar fi în Afganistan, Yemen şi statele din Cornul Africii. Aceste ţări luptă deja împotriva insecurităţii alimentare, a fragilităţii economiilor lor, a creşterii preţurilor la alimente, combustibili şi îngrăşăminte care vor afecta grav sezoanele actuale şi cele care vor veni”.

…………………………………………………………………………………………………..

Forțele ruse din jurul Kievului se „repoziționează”, dar „nu este vorba de o adevărată retragere”, putând pregăti o „ofensivă majoră” în Ucraina, a precizat purtătorul de cuvânt al ministrului american al Apărării, John Kirby, care a punctat: „Amenințarea rușilor asupra capitalei Ucrainei nu s-a terminat. Marea majoritate a forțelor lor este încă acolo”.

Moscova promisese „radical”, marți, să reducă activitatea sa militară în direcțiile Kiev și Cernighiv, după negocierile de pace care au avut loc la Istanbul. Rușii au spus că se concentrează asupra „obiectivului principal” al lor, eliberarea Donbass-ului, regiune din estul Ucrainei.

Ucraina a reacționat cu scepticism la promisiunea Rusiei, de a reduce operațiunile militare din jurul Kievului.

„Ucrainenii nu sunt naivi”, a declarat președintele ucrainean Vladimir Zelenski, subliniind: „Ucrainenii au învățat deja, în aceste zile de invazie și în ultimii opt ani de război în Donbass, că singurul lucru în care pot avea încredere este un rezultat concret”.

Trupele rușilor au bombardat misiunea consiliului UE în Ucraina, a anunțat Josep Borrell, responsabilul cu afacerile externe din cadrul Uniunii Europene, într-un comunicat. Nici o persoană nu a fost rănită, dar pagubele sunt importante.

Privitor la situația din orașul port asediat Mariupol, Vladimir Putin, președintele Rusiei, a spus: „Pentru a găsi o soluție umanitară, combatanții naționaliști ucraineni trebuie să întrerupă rezistența și să depună armele”. 

În curs de actualizare.

CITEȘTE ȘI: RĂZBOI ÎN UCRAINA – ZIUA A 34-A. UPDATE 8. Abramovich, otrăvit?!… Informațiile de azi


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button