112

RĂZBOI ÎN UCRAINA – ZIUA A 30-A. UPDATE 7. Cine va câștiga?! „Se va decide în două săptămâni” / România și… vechiturile

  • kiev_7.png
 

UPDATE 7. Kievul a anunţat astăzi că forţele sale au ucis în lupte încă un general rus, de această dată în sudul Ucrainei.

„Trupele noastre l-au ucis pe comandantul armatei 49 din districtul sud al Rusiei, generalul Iakov Rezanţev, într-un bombardament asupra aerodromului Cernobaivka, situat în regiunea Kherson”, a afirmat Oleksii Arestovici, consilier al preşedintelui ucrainean Vladimir Zelenski.
 
Rusia a recunoscut că a înregistrat peste 1.300 de militari morţi de la începutul ofensivei militare în Ucraina, în urmă cu o lună. Este a doua situație prezentată oficial de autoritățile ruse de când a început invazia.

„În timpul operațiunii militare speciale, 1.351 de militari au fost uciși şi 3.825, răniți”, a declarat Serghei Rudskoi, adjunctul șefului Statului Major al armatei ruse. Precedentul bilanț oficial al Moscovei, din 2 martie, indica 498 de soldați ruși uciși în Ucraina. 

Cei 1.351 de soldați morți recunoscuți oficial de Moscova sunt de peste 10 ori mai puțini decât cei 15.000 de militari ruși pe care forțele Kievului susțin că i-au ucis pe parcursul celor 30 de zile de război.

Aproximativ 3,7 milioane de persoane au părăsit Ucraina în ultimele patru săptămâni, după lansarea invaziei militare ruse pe 24 februarie, indică un bilanţ publicat de ONU. Ministerul Afacerilor Interne a informat astăzi că, de la începerea conflictului din Ucraina, 4.310 cetăţeni ucraineni au solicitat azil în România.

…………………………………………………………………………………………………..

UPDATE 6. Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov i-a acuzat, astăzi, pe liderii europeni de un discurs cu accente „hitleriste” împotriva Rusiei, vizată de sancţiuni fără precedent din cauza invaziei şi războiului din Ucraina. El acuză Occidentul că a declarat Rusiei un „război hibrid total”, o expresie „pe care o folosea Germania hitleristă”, conform AFP.

„Ni s-a declarat un adevărat război hibrid total. Această expresie (război total) pe care o folosea Germania hitleristă este pronunţată de-acum de către mulţi politicieni europeni atunci când explică ce vor să facă Rusiei. Ei nu-şi ascund obiectivele, şi anume să distrugă, să spargă, să aneantizeze, să sugrume întreaga economie a Rusiei”.

Liderul de la Kremlin denunţă un „blitzkrieg” economic al Occidentului şi compară sancţiunile occidentale cu „progromuri antisemite”.

Generalul de poliţie ucrainean Volodimir Abroskin a comunicat forţelor ruse că se oferă voluntar să fie luat ostatic în schimbul evacuării copiilor rămaşi în Mariupol, oraş-port strategic la Marea Azov, aflat sub asediu aproape de o lună.

Abroskin le-a amintit ruşilor că el a organizat între 2014 şi 2016 riposta Kievului împotriva rebelilor separatişti proruşi şi militarilor ruşi care acţionau în Donbas.

…………………………………………………………………………………………………..

UPDATE 5. Cel puţin patru persoane au fost ucise, iar alte trei au fost rănite într-un bombardament al rușilor vizând un centru medical din Harkov, a anunțat, astăzi, poliţia regională din cel de-al doilea cel mai important oraş ucrainean.

Inflaţia din Rusia a accelerat la cel mai ridicat nivel din 2015, industria de petrol şi gaze, motorul economiei ruseşti, este sub presiune puternică, iar fondul pentru zile negre al ţării se topeşte. 

Inflaţia anuală din Rusia a acce­lerat la 14,53% în săptămâna în­che­iată pe 18 martie, cel mai ridcat nivel din noiem­brie 2015, în creştere de la 12,54% cu o săptămână în urmă, în con­diţiile în care rubla aflată în de­pre­cie­re puternică a împins dramatic pre­ţu­rile în sus, pe fondul sancţiunilor occi­dentale fără precedent, a informay Reuters. 

Oficialii locali din orașul asediat Mariupol au afirmat, astăzi, că se știe că cel puțin 300 de persoane au fost ucise în atacul cu bombă din 16 martie de la Teatrul Drama. 

Se crede că aproximativ 1.300 de persoane s-ar fi adăpostit în clădire, doar 150 de supraviețuitori fiind scoși de sub dărâmături imediat după atac. Potrivit The Guardian, majoritatea celor din teatru se ascunseseră de bombardamente sub scenă, iar molozul a blocat ieșirea.

În Mariupol nu funcționează nici un serviciu de urgență, iar luptele intense și bombardamentele din apropierea teatrului au împiedicat încercările de salvare.

…………………………………………………………………………………………………..

UPDATE 4. Forțele ucrainene au reocupat orașe și poziții defensive la periferia estică a Kievului, a declarat, astăzi, Ministerul Apărării din Marea Britanie: „Contraatacurile ucrainene și retragerea forțelor ruse pe liniile de aprovizionare supraextinse au permis Ucrainei să reocupe orașe și poziții defensive până la 35 de kilometri la est de Kiev. Este probabil ca forțele ucrainene să continue să încerce să împingă forțele ruse înapoi de-a lungul axei nord-vestice de la Kiev spre Aerodromul Hostomel. În sudul Ucrainei, forțele ruse vor în continuare să ocolească Nikolaiev, în timp ce încearcă să se îndrepte spre vest, spre Odessa, progresul lor fiind încetinit de probleme logistice și de rezistența ucraineană”.

Potrivit relatărilor oficiale ucrainene, forțele țării au recucerit teritorii la est de Kiev, în urma unor lupte intense, joi, anulând câștigurile anterioare ale Rusiei. 

…………………………………………………………………………………………………..

UPDATE 3. Rusia a anunțat, astăzi, că a distrus cea mai mare rezervă de carburant a armatei Ucrainei, lângă Kiev, cu rachete de croazieră.

„Carburanții erau destinați aprovizionării unptăților din partea centrală a țării”, a declarat Igor Konachenkov, purtătorul de cuvânt al ministrului rus al Apărării.

Președintele american Joe Biden ajunge astăzi la Rzeszow, în Polonia, o localitate situată la circa 80 de kilometri de frontiera cu Ucraina. 

…………………………………………………………………………………………………..

UPDATE 2. Trei sferturi dintre ruşi susţin ceea ce Moscova numeşte „operaţiunea specială” în Ucraina, a declarat pentru RIA Novosti fostul preşedinte rus Dmitri Medvedev. 

„Potrivit ultimelor date relevate de studii sociologice, trei sferturi din populaţia ţării susţine desfăşurarea unei operaţiuni speciale”, a spus Medvedev, în prezent vicepreşedintele Consiliului de Securitate din Rusia. 

Acest nivel este „încă şi mai mare” în ceea ce priveşte opinia faţă de Vladimir Putin. „Indiferent ce scriu sau spun criticii noştri recurenţi”, unitatea populaţiei ruse este „vident” în favoarea războiului în Ucraina, a mai precizat fostul şef al statului rus.

…………………………………………………………………………………………………..

UPDATE 1. Forțele ruse au lansat două rachete, în cursul nopții, asupra unei unități militare ucrainene de la periferia orașului Dnepr, al patrulea oraș ca mărime din țară, au declarat serviciile regionale de urgență.

Loviturile au distrus clădiri și au declanșat două incendii, potrivit sursei citate, în timp ce numărul celor uciși și răniți era încă în curs de stabilire.
 
Dnepr se află la vest de regiunile din estul Ucrainei, care sunt controlate de separatiști susținuți de ruși din 2014. Orașul avea înainte de război aproape un milion de locuitori.

Confruntările armate se intensifică și pe frontul capitalei ucrainene, unde lansatoare de obuze ucrainene răspund artileriei ruse.

„Militarii noştri controlează oraşul Cernihiv şi blochează înaintarea inamicului către Kiev. Continuăm să respingem ofensiva inamicului la Kiev”, a anunțat într-un buletin, astăzi, Statul Major al armatei ucrainene. 

…………………………………………………………………………………………………..

UPDATE. Mii de oameni au fost uciși în Ucraina de la începutul invaziei rusești, în urmă cu o lună. Dintre victimele decedate, 121 sunt copii. Parlamentul Ucrainei a transmis că au fost distruse peste 4.300 de case, iar 6,5 milioane de ucraineni și-au părăsit casele.

În cea mai recentă estimare a sa, Organizația Națiunilor Unite a declarat că peste 3,5 milioane de refugiați au fugit din Ucraina.

…………………………………………………………………………………………………..

Josep Borrell, șeful diplomației europene, a făcut un apel la statele membre ale UE să ajute militar Ucraina, precizând: „În următoarele două săptămâni, se va decide cine va învinge în acest război. Forțele ruse au încercat o cucerire rapidă a Ucrainei, n-au reușit, iar acum masacrează populația. Din punct de vedere militar, este un mare eșec pentru Rusia. Într-o lună, armata Kremlinului n-a reușit să se deplaseze mai mult de 200 de kilometri de la baza sa logistică”. 

Ministrul Apărării Naţionale, Vasile Dîncu, a susținut, prezent fiind la postul B1 TV, că Armata Română are avioane vechi de 40 de ani şi TAB-uri din anii 1970, el susţinând că, în contextul războiului din Ucraina, România nu poate cumpăra echipament militar, pentru că piaţa nu poate onora fără comenzi prealabile.

„Noi va trebui să facem o schimbare rapidă în zona aceasta a infrastructurii şi este o dificultate acum, pentru că acest război a accentuat, să spunem aşa, restrângerea pieţei, în momentul acesta nu poţi să cumperi de pe piaţă. Să spunem că avem noi bani şi zicem: plătim şi facem achiziţii. Nu ai de unde să-ţi cumperi de pe piaţă, pentru că trebuie să-ţi comanzi”, a precizat Dîncu.
 
Parlamentul de la Kiev a aprobat o lege care prevede pedepse de până la 12 ani de închisoare pentru colaborarea cu Rusia.
 
Este prima lege de acest gen adoptată în Ucraina după 24 februarie, când a început invazia rusă, şi prima oară de la începutul războiului când la sediul parlamentului, în centrul Kievului, s-au reunit peste 360 de deputaţi ucraineni.
 
În curs de actualizare.
 


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button