112

Procurorii brașoveni, controlați la dosare de CSM

  • article_273778_1.jpg
 

Secția pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a dispus efectuarea de controale tematice în cursul acestui an la câteva Parchete din țară, printre care și la cele din Brașov, pentru verificarea măsurilor dispuse de magistrați cu privire la soluționarea cauzelor mai vechi de un an de la data înregistrării și de șase luni de la data începerii urmăririi penale.
În urma controlului efectuat la Parchetul de pe lângă Judecătoria Brașov, inspectorii judiciari ai CSM au notat că „nesoluționarea unor cauze s-a datorat unor motive de ordin obiectiv, printre care fluctuația de personal existentă la nivelul unității, dar și a unora de ordin subiectiv”.
În continuare, în raport s-a menționat: „Referitor la lăsarea în nelucrare a dosarelor, prescrierea răspunderii penale în dosarele aflate în lucru la procurori și dispariția unor dosare, urmează a se efectua verificări prealabile, în cadrul cărora se va stabili dacă există indicii privind săvârșirea unor abateri disciplinare”.
Purtătorul de cuvânt al CSM, judecător Cecilia Morariu ne-a precizat: „În urma controlului efectuat la Pachetul de pe lângă Judecătoria Brașov s-au solicitat și efectuat cinci cercetări disciplinare. În trei cazuri, Comisia de disciplină pentru procurori a sesizat Secția pentru procurori cu încălcări ale dispozițiilor prevăzute de art. 13 din Codul Deontologic al judecătorilor și procurorilor. De asemenea, a promovat două acțiuni disciplinare, având ca obiect refuzul de a îndeplini o îndatorire de serviciu, precum și nerespectarea în mod repetat și din motive imputabile a dispozițiilor legale privitoare la soluționarea cu celeritate a cauzelor”. Acțiunile disciplinare și încălcările normelor amintite se află în prezent pe rolul Secției de procurori.

Risc de prescripție a răspunderii penale
Concluziile raportate în urma inspecției au evidențiat o activitate deficitară la nivelul unității, printre altele fiind menționate în mod eronat dosarele cu autori necunoscuți, dosarele soluționate, conexate, preluate, declinate, trimise de organele de Poliție direct la instanța de judecată sau la alte parchete, dispărute sau a căror situație nu este nici până în prezent clarificată. La nivelul instituției s-au identificat aproape 5.000 de dosare mai vechi de un an de la sesizare.
Prin sondaj, a fost verificat un dosar înregistrat cu 10 ani în urmă. „Cauza identificată datează din 22.02.2001 la Parchetul de pe lângă Tribunalul Brașov. La Parchetul de pe lângă Judecătoria Brașov dosarul a fost înregistrat la data de 13.12.2005. În cauză fuseseră date note de îndrumări de către procurorii de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Brașov la datele de 26.05.2003 și 26.05.2005. Deși în perioada 2004 – 2008 în cauză nu
s-au efectuat nici un fel de acte de cercetare penală, procurorul de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Brașov nu a luat nici un fel de măsuri față de organele de Poliție pentru nerespectarea termenelor de soluționare impuse, și abia la data de 08.09.2009 a emis o nouă notă de îndrumare, în care s-a stabilit termen de finalizare a cercetărilor data de 08.10.2009. Dosarul se află și în prezent la organele de Poliție”, este specificat în raport.
Totodată, s-a constatat acumularea de către procurori a unui stoc mare de dosare, din care majoritatea sunt cauze mai vechi de un an. „Această acumulare a dosarelor vechi, pe lângă cauza obiectivă a volumului mare de muncă, nu poate justifica soluționarea cu foarte mare întârziere a cauzelor penale, întrucât se datorează și gestionării defectuoase a activității și a timpului de lucru. Nesoluționarea cauzelor într-un termen rezonabil poate conduce la împlinirea termenului de prescripție a răspunderii penale, astfel de situații fiind identificate pe parcursul controlului”, este parte a concluziilor formulate.

Procurori prea puțini, dosare prea multe
Schema de personal la Parchetul Judecătoriei Brașov cuprinde 25 de posturi de procuror, însă la finele anului 2009 erau ocupate efectiv 20, din care 4 procurori stagiari. Între timp, s-au mai împuținat, prin transfer. Astfel se poate justifica întârzierea cu care se fac cercetările în cauze, încărcătura pentru fiecare procuror depășind uneori 1.700 de dosare (vechi și noi), după cum ne-au specificat câțiva dintre ei. De altfel, din acest punct de vedere, instituția brașoveană a fost clasată în 2009 pe locul 1 în țară, depășind cu mult media de 500 de dosare la un procuror.
Purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Judecătoria Brașov, proc. Alexandru Codreanu, a confirmat acest aspect: „Suntem puțini procurori și avem multe dosare de rezolvat. Într-adevăr, și eu am fost cercetat din punct de vedere disciplinar, ca și colegii mei, dar am beneficiat de clasarea cauzei în ce privește termenele de soluționare. Aici, ar fi nevoie de cel puțin 30 de procurori ca să poată fi studiate amănunțit cauzele. Or, la ora actuală, doar șase procurori soluționează efectiv dosare, o parte din personal având în sarcină supravegherea cercetărilor penale”. Reprezentanții CSM au specificat, la rândul lor, motivele obiective pentru întârziere. Pe lângă fluctuația de personal nu doar la nivelul Parchetului, ci și în unitățile de Poliție, s-a luat în calcul și volumul mare de muncă al procurorilor, sustragerea de la urmărirea penală a învinuiților, neefectuarea în termen a expertizelor (din lipsa fondurilor bănești, spun procurorii) și complexitatea multora dintre cauze.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button