O bătrână acuză un agent de Poliție de abuz în serviciu

De mai bine de un an, o brașoveancă în vârstă de 72 de ani își caută dreptatea în instanță, încercând să obțină anularea unui proces-verbal de contravenție, întrucât consideră că a fost amendată pe nedrept de către un agent de Poliție de la Secția 2, fără constatare la fața locului, doar pe baza unei sesizări.
Femeia ocupă spațiul unui apartament dintr-o vilă de pe Șirul Livezii, un adevărat monument istoric. Este proprietara acelui apartament din anul 1976, în care acum locuiește singură și pentru care plătește impozite semnificative. Cu 12 ani în urmă, familia de la etajul inferior al casei a vândut apartamentul unui brașovean în vârstă de aproximativ 60 de ani, după cum ne-a spus doamna Angela M., cea care acum pătimește din cauza vecinului. De atunci, noul proprietar face amenajări interioare, însă fără să respecte și drepturile celorlalți din casă, lăsând mai tot timpul gunoi și materiale de construcție pe spațiile comune, după cum s-a plâns femeia.
Cu mătura în ușă
Astfel, sătulă de mizeria pe care o lasă vecinul său pe casa scării și în curtea comună, în dimineața zilei de 20 martie 2014, femeia i-a sprijinit de ușă, sugestiv, o mătură.
„Pe mine nu mă interesează ce-și face în apartament, deși totul este făcut fără autorizație. Dar, având în vedere că nu locuiește singur în această casă veche, am pretenția să păstreze curățenia pe locurile comune. Totul în jur se deteriorează și nu e nici dispus să participe la reparații. Am apelat la gestul cu mătura, deoarece este greu de abordat acest vecin, se inflamează ușor și îmi aduce jigniri, făcându-mă babă”, ne-a mai spus doamna Angela.
Se pare că, atunci când a văzut mătura în fața ușii, vecinul s-a înfuriat și a sunat la Dispeceratul de urgență 112, sesizând o agresiune.
„În câteva minute a venit un echipaj de Poliție și, constatând că motivele solicitării sunt neîntemeiate, chiar puerile, l-a amendat tot pe reclamant. Ca urmare, vecinul meu a sunat la Secția 2, a venit un agent la fața locului, care l-a sfătuit să depună o reclamație. Așa a și făcut, iar pentru că motivul era hilar, în sesizare a inventat ceva mai credibil, precum injurii, cuvinte jignitoare, conturbarea liniștii și ordinii publice. Precizez că eu sunt pensionară, fost cadru didactic, și nu obișnuiesc să mă manifest așa cum scrie în reclamație”, ne-a declarat petenta.
Amendă de 200 de lei
Ca urmare, în 25 aprilie 2014, abia externată din spital, femeia s-a trezit cu o înștiințare, trimisă prin poștă, prin care a fost anunțată că are de plătit o sancțiune contravențională în valoare de 200 de lei pentru presupuse fapte comise cu mai bine de o lună în urmă.
Astfel, în procesul-verbal datat cu 24 aprilie 2014 și semnat de agentul principal Sorin Stanciu se menționează: „În ziua de 20/21.03.2014, susnumita (numele – n.r.), aflându-se în imobilul menționat mai sus, a proferat injurii și expresii jignitoare la adresa colocatarilor de natură să tulbure ordinea și liniștea publică, provocând indignarea acestora”.
După ce a trecut de șocul acestei vești, femeia a făcut contestație în instanță, dosarul fiind pus pe rolul Judecătoriei Brașov în 8 mai 2014.
„Dacă eram acuzată de ceva, ar fi trebuit să fiu și eu chemată la Secție, pentru declarații. Or, nu s-a întâmplat așa, deși într-un raport depus la dosar toamna trecută de agentul constatator, în care mai și recunoaște că nu a fost la fața locului, se spune că eu am refuzat colaborarea cu organele de Poliție, în vederea soluționării pe cale amiabilă. Nu-i adevărat. Dacă m-ar fi chemat la secție, m-aș fi dus, că era în interesul meu să le spun cum au stat lucrurile. Mai mult, procesul-verbal a fost încheiat când eu eram internată în spital, am acte medicale în acest sens, cu care pot dovedi oricând. Cât privește martorul care semnează actul completat de polițist, nici nu știu despre cine este vorba. Abia aștept să-l cunosc la următorul termen”, ne-a precizat doamna Angela.
Într-adevăr, în raportul menționat, datat cu 28.10.2014, agentul Stanciu susține: „Măsura luată de amendare a numitei M.A.M. a fost făcută datorită sesizării depuse de către numitul M.R.I., pentru aspectele sesizate de către acesta în sesizare, care nu s-au întâmplat pentru prima dată, fiindu-i atrasă atenția și anterior să înceteze cu provocarea de scandal și tulburare a liniștii publice, aceasta refuzând să se prezinte la Secția 2 Poliție pentru lămurirea situație pe diferite motive neîntemeiate. Menționez faptul că nu m-am deplasat cu echipajul la adresa numitei M.A.M. și nici nu am avut legătură cu depunerea sesizării de către numitul M.R.I. (…), iar internarea în spital a fost făcută ulterior întocmirii procesului verbal de contravenție”.
Reprezentanții Poliției Brașov nu au dorit să comenteze situația, lăsând la latitudinea instanței să se pronunțe.
„Nu suma de 200 de lei, cu titlu de sancțiune contravențională, mă sperie, deși sunt pensionară și nu mă dau banii afară din casă, ci faptul că am fost amendată pentru o faptă pe care nu am făcut-o. Eu îl suspectez pe acest agent de Poliție, Sorin Stanciu, de abuz în serviciu”, a încheiat doamna Angela M.
La următorul termen al procesului este așteptat și martorul care a semnat procesul verbal, pe numele acestuia fiind eliberat un mandat de aducere, întrucât la termenul anterior din 27 februarie 2015 nu s-a prezentat pentru audierea judecătorească.
(C.V.)
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

