112

Misiune în condiții de ploaie și întuneric, în Piatra Craiului, pentru recuperarea unui turist. Pentru ce a fost amendat

Jandarmii montani și salvamontiștii brașoveni au desfășurat o misiune dificilă, azi-noapte, pentru recuperarea unui turist din masivul Piatra Craiului. Inițial s-a încercat îndrumarea bărbatului prin telefon, dar s-a dovedit imposibil. Astfel, s-a plecat în căutarea lui.


În seara zilei de 15 octombrie a.c., printr-un apel efectuat prin sistemul unic de apeluri de urgență 112, s-a primit solicitarea de ajutor din partea unui bărbat de aproximativ 30 ani, aflat pe un traseu nemarcat și nemaiputând continua deplasarea. Acesta a precizat că nu are probleme medicale, că este singur și că se află în zona Padina lui Călineț.

Inițial s-a încercat sprijinirea turistului prin oferirea de informații prin telefon pentru a depăși zona unde se află și pentru a putea ajunge pe un traseu marcat însă, având în vedere faptul că se afla într-o zonă fără semnal și că acțiunea nu a fost eficientă, s-a luat hotărârea ca o echipă aparținând Servicilui Salvamont Zărnești și un echipaj de jandarmi montani să plece către turist.
După aproximativ două ore, echipele au ajuns la turist și au început coborârea către baza masivului
“, a detaliat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Jandarmi Județean Brașov, Luiza Dănilă.


Ploaia abundentă, întunericul, traseul dificil și faptul că bărbatul era complet neechipat pentru traseul unde se afla și neadaptat condițiilor meteo au crescut gradul de dificultate al intervenției.


Dorim să menționăm faptul că echipele de intervenție au avut parte de o atitudine total nepotrivită din partea bărbatului, culminând cu furnizarea unor date false de identificare, jandarmii fiind nevoiți să-i aplice o sancțiune contravențională în valoare de 1000 lei pentru refuz de legitimare, conform Legii 61/1991 pentru sancționarea faptelor de încălcare a unor norme de conviețuire socială, a ordinii și liniștii publice“, a adăugat sursa citată.

Iată ce a scris și Salvamont Zărnești despre caz:

Jurnal de activitate, din seria AȘA NU !!!

În noaptea care tocmai a trecut, noi, cei din Salvamont Zărnești, alături de Jandarmeria Montană, ne-am confruntat cu un caz halucinant, o adevărată “nuvelă”, pe care dorim să o facem publică cu scop pur educativ.

Cazul de față prezintă urmatoarele date:
Un “alpinist“ sună prin Serviciul Unic 112, în  jurul orelor 19:00, motivând că nu are afecțiuni medicale, dar este “debusolat” și nu știe încotro să meargă.
Până aici nimic deosebit, doar că ulterior primim următoarele detalii:
– are un smart watch (care i se descarcă), pe care-l folosește pentru un anumit track, ce menționează Brâul de Mijloc și Padina lui Călineț, însă nu știe să-l folosească pentru a ne trimite coordonatele;
– are un telefon mobil, fără semnal, folosit  pe post de lanternă;
– are un ham și un anou, agățate de rucsac și cam atât…

Deși este octombrie și plouă, nu are geacă, echipamentul lui vestimentar fiind compus doar din tricou, o bluză și pantaloni scurți. În plus, practicā “alpinismul” pe timp de zi și noapte, neavând o lanternă frontală. De cască și coardă, nici nu poate fi vorba, îi ajung doar hamul și anoul.
La o scurtă interogare primim răspunsuri precum:
– Tinere, ce grad cațeri?
– Păi la sala 6A manșă, mi-a ieșit și un 5B cap de coardă !!!
– Și solo?
– Păi….. 2A!!!
– Ai mai fost în Piatra Craiului? Ce nemarcate ai mai făcut in Crai?
– Am făcut multe !! ….. Inclusiv VALEA COMORILOR și  SEACA DINTRE CLĂI!!!
– Dar știe cineva de tine?
– Știe un amic… și dacă se întâmplă ceva cu mine, ar fi sunat el, probabil peste cateva zile !!!!
În condițiile de față, încă o dată spunem AȘA NU!!! 
Povestea halucinantă, a avut de data aceasta un final fericit, “alpinistul” nostru fiind găsit în Padina lui Călineț, după o incursiune pe care nimeni nu a înțeles-o, prin ce “expuneri” s-a înscris, având în vedere că a ajuns acolo fără să știe despre “scara de fier”. Pe trasee de acest gen, pot apărea oricând situații similare, în care să nu mai existe a doua șansă la viață…..
Sperăm că acest caz să fie o lecție, inclusiv pentru persoana în cauză și tragem un nou semnal că, în asemenea condiții, mersul în Piatra Craiului e de domeniul hazardului.
Trist este că și în ultimul moment tânărul a dat dovadă de inconștiență, încercând să-și ascundă identitatea în fața reprezentanților Jandarmeriei Montane, atunci când au vrut să completeze fișa de caz !!!

Salvamont Zarnesti
Parcul National Piatra Craiului


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button