112

Mii de copii sunt dați dispăruți anual, în România, unii rămânând pentru totdeauna pe lista celor căutați…

  • disparuta_17.png

Avea 13 ani când a fost văzută ultima dată, iar acum se apropie 33 de ani, în cazul fericit în care… mai trăiește. Este cazul unei făgărășence a cărei dispariție a fost sesizată în data de 1 mai 2002 și despre care nu se știe nimic nici până în prezent.

Numele ei, Vîrtan Mădălina Vasilica și portretul robot sunt afișate în continuare pe site-ul Poliției Române, în speranța că vreo persoană o va recunoaște și va putea oferi informații care să conducă la găsirea sa.
„La data de 01.05.2002, a dispărut de la domiciliu. Semnalmente: 1.50 m înălțime, constituție astenică, ochii căprui, față ovală. Semne particulare: nu are. La data dispariției era îmbrăcată cu un trening de culoare neagră cu dungi albe laterale și un fâș de culori galben și roșu, tip mozaic”, se precizează pe site-ul IGPR.

Anual, mii de copii sunt dați dispăruți în România, unii dintre ei ajungând să fie exploatați sexual de către traficanți de carne vie. Pentru a-i conștientiza pe oameni cu privire la acest fenomen periculos, data de 25 mai a fost transformată în „Ziua internațională a copilului dispărut și exploatat sexual”.

Aproape 7.600 de sesizări de disparție, într-un an

Numai în România, în ultimul an, au fost înregistrate 7.577 de sesizări privind disparițiile de copii, dintre care 7.572 au fost soluționate, cinci rămânând… în lucru.

„Dintre aceste sesizări, 259 se refereau la copii cu vârste până la 10 ani, 2.003 cu vârsta cuprinsă între 10-14 ani și 5.315 minori mai mari de 14 ani. Menționăm că numărul sesizărilor nu reprezintă numărul copiilor dispăruți, deoarece același copil poate fi semnalat de mai multe ori într-un interval de timp ca fiind dispărut. Majoritatea copiilor dispăruți sunt găsiți de polițiști în primele 24-48 de ore de la primirea sesizării. Astfel, în perioada de referință, au fost rezolvate 7.572 de sesizări”, a precizat purtătorul de cuvânt al IPJ Brașov, comisar Alina-Maria Ivan.

De la declanșarea războiului în Ucraina, Asociația Telefonul Copilului a fost informată de Missing Children Europe și de organizația neguvernamentală ucraineană Magnolia în legătură cu dispariția unor copii ucraineni. Cazurile semnalate au fost transmise către Poliția Română, conform parteneriatului încheiat între cele două entități, iar cei trei copii au fost identificați pe teritoriul României, aflându-se acum în siguranță.

Principalele cauze ale disparițiilor

Conform studiului menționat, printre cauzele generale care au dus la înregistrarea disparițiilor se regăsesc: lipsa de atenție din partea familiei, care îi determină pe copii să se simtă nedoriți sau ignorați; lipsa de control a situației școlare a copiilor, în ceea ce privește frecvența la cursuri şi interesul pentru studiu arătat de copii; rigiditatea regulilor de conviețuire, lipsa de comunicare în familie sau în central de ocrotire, modele de comportament disfuncționale receptate, lipsa interesului pentru studii, practicarea cerșetoriei, lipsa de organizare a vieții, rezolvarea conflictuală a diferendelor, antecedente penale ale membrilor familiei, consum frecvent de alcool al unora dintre membrii familiei; starea materială precară, spiritul de aventură etc..

În pandemie, 31,25% dintre copiii care au contactat serviciile de consiliere psihologică și juridică oferite de Asociația Telefonul Copilului au menționat părăsirea voluntară a domiciliului drept soluție pentru evadarea din situațiile de neînțelegere cu părinții, iar 19,9% au menționat problemele sentimentale drept justificare pentru gestul lor.

În România, funcționează numărul unic european pentru semnalarea copiilor dispăruți – 116.000, gestionat de Asociația Telefonul Copilului, care, alături de alte 31 de organizații europene, reprezintă Federația Europeană pentru copiii dispăruți și exploatați sexual Missing Children Europe.

Acest număr poate fi folosit pentru semnalarea dispariției unui copil de orice cetățean care se află pe teritoriul unui stat membru al Uniunii Europene.

Campanii preventive și un studiu

În perioada aprilie 2021 – aprilie 2022, specialiștii în prevenirea criminalității au desfășurat peste 4.000 de activități, în cadrul campaniilor de prevenire a disparițiilor de minori.

„Mami, tu știi unde este copilul tău?, Sărbătorile se petrec în familie și Împreună pentru siguranța copiilor” sunt doar câteva slogane prin intermediul cărora polițiștii specializați în prevenirea criminalității s-au întâlnit cu peste 150.000 de copii beneficiari și 50.000 de adulți (părinți, bunici, tutori legali sau cadre didactice).

La nivelul Institutului de Cercetare și Prevenire a Criminalității, a fost realizat Studiul privind disparițiile de minori.

În acest sens, au fost realizate interviuri cu polițiști, lucrători din centrele de ocrotire și protecție (psihologi, asistenți maternali, manageri de caz), cu minori cu recurență în ceea ce privește părăsirea acestor centre etc..


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare