112

ISU BRAŞOV a avut peste 8.700 de intervenţii în cele 365 de zile ale anului trecut, cele mai multe fiind acţiuni ale SMURD-ului

 

Serviciile profesioniste, voluntare şi private pentru situaţii de urgenţă din judeţul Braşov au avut 10.353 de evenimente, dintre care 8.762 de intervenţii, în cursul anului trecut, fiind remarcată o uşoară creştere comparativ cu anul 2016 (când au fost cu 86 de intervenţii mai puţin).

„Un procent de 86% din totalul intervenţiilor inspectoratului îl reprezintă acţiunile Serviciului Mobil de Urgenţă, Reanimare şi Descarcerare (SMURD), care a intervenit la 7.534 cazuri pe parcursul anului (20,64 pe zi), asistând 8.020 persoane (7.015 adulţi şi 1.005 copii). Din păcate s-au înregistrat şi 339 persoane decedate, dintre care 46 la accidente rutiere şi 2 la accidente feroviare”, se detaliază în bilanţul prezentat de inspectorul şef al ISU Braşov, locotenent colonel Lucian Marciu.
Dintre acţiunile SMURD, 770 au fost necesare în urma unor accidente rutiere – 29 cu descarcerare, iar şase în urma unor accidente feroviare, fără nevoie de descarcerare.
Potrivit datelor prezentate, pompierii din cadrul ISU Braşov (împreună cu serviciile voluntare şi private pentru situaţii de urgenţă) au intervenit anul trecut la 1.228 situaţii de urgenţă, atingând o medie de 3,36 acţiuni pe zi.

Astfel, au fost înregistrate 396 de incendii, 154 incendii de vegetaţie uscată şi deşeuri, 304 cazuri pentru asistenţa persoanelor şi 172 pentru alte situaţii de urgenţă, cu specific de protecţie civilă (10 alunecări de teren, 13 inundaţii, şapte misiuni în urma unor fenomene meteo periculoase, un accident chimic, două accidente de transport în care au fost implicate substanţe periculoase, o explozie, 45 misiuni pentru asanarea teritoriului de muniţie neexplodată, 93 misiuni de asigurare a măsurilor specifice de P.S.I. pe timpul evenimentelor publice de amploare).

De asemenea, pompierii au avut 202 intervenţii pentru protecţia comunităţilor, fiind vorba despre acţiuni de salvare a unor animale, misiuni de asigurare a măsurilor specifice PSI, de îndepărtare arbori, ţurţuri, elemente de construcţie etc..

Pompierii au salvat 418 vieţi omeneşti

Pe timpul intervenţiilor au fost salvate 418 persoane (214 adulţi şi 204 copii), precum şi 97 animale mari, 46 animale mici şi 161 păsări.

„În urma producerii situaţiilor de urgenţă am înregistrat 99 persoane rănite şi 55 persoane decedate, 49 dintre acestea fiind găsite decedate la intervenţii pentru asistenţa persoanelor. Au fost protejate bunuri şi instalaţii în valoare de 151 milioane lei, înregistrându-se pagube de aproximativ 15,6 milioane lei. Comparativ cu acţiunile din anul trecut, nu se poate remarca o variaţie notabilă a numărului total al intervenţiilor (creştere cu 1%)”, se menţionează în bilanţ.
Tot în cursul anului 2017 au avut loc 1.056 de acţiuni preventive la instituţii şi operatori economici: 927 recunoaşteri în teren, 129 exerciţii cu forţe în teren. De asemenea, inspectoratul a înregistrat 535 alertări în urma cărora nu a mai fost necesară intervenţia (alarme false, deplasări fără să mai fie nevoie de intervenţie, cazuri când echipajele au fost întoarse din drum).

Serviciile voluntare şi private pentru situaţii de urgenţă din judeţ au participat în anul 2017 la 171 de acţiuni de intervenţie, 117 dintre acestea fiind în cooperare cu pompierii militari, majoritatea acestora fiind pentru stingerea incendiilor izbucnite la gospodării sau obiective economice ori în cazul incendiilor de vegetaţie uscată şi deşeuri.

Folosirea instalaţiilor electrice defecte, principala cauză a incendiilor

Cea mai frecventă cauză a incendiilor a fost folosirea instalaţiilor electrice cu defecţiuni (27%), urmând cauze precum utilizarea unor coşuri de fum defecte sau necurăţate, folosirea focului deschis în spaţii deschise sau închise, fumatul (6,6%), acţiuni intenţionate (5,3%), trăsnete, joaca minorilor cu focul, explozie etc..
Din punct de vedere al tipului obiectivelor afectate de incendii, gospodăriile şi locuinţele au cumulat un procent de 58%, fiind urmate de obiective din administraţie publică 9,6 %, respectiv din domeniul servicii oferite populaţiei şi autovehicule proprietate personală 7,6 %.

Intervenţiile de la Complexul de Reabilitare Şcolară Brădet şi de la Hotelul Ciucaş, printre cele mai dificile din an

Dintre cele mai dificile intervenţii ale ISU Braşov, locotenent colonel Lucian Marciu a amintit de incendiul izbucnit în incinta Complexului de Reabilitare Şcolară Brădet, la cabana „Brânduşa”, care avea o capacitate maximă de 48 de locuri şi unde erau cazate fete având vârste cuprinse între 7 şi 18 ani.
O altă intervenţie dificilă a fost la Hotelul Ciucaş din Poiana Braşov, care a luat foc pe 13 iunie 2017, cu puţin înainte de orele 23.00. „Incendiul se manifesta violent, cu flăcări deschise şi degajări mari de fum şi gaze toxice, la acoperişul din lemn cu învelitoare din tablă al hotelului cu opt niveluri, pe aproximativ 400 mp. Incendiul s-a propagat violent la ultimul etaj al clădirii, existând riscul extinderii prin deschiderile tehnice din elementele de construcţie şi instalatii către celelalte laturi. Intervenţia a fost una de amploare şi de lungă durată, fiind angrenat un număr mare de personal şi tehnică din partea serviciilor profesioniste (ISUJ Braşov, Mureş, Covasna, ISU Bucureşti – Ilfov şi ISU Prahova cu autoscări cu platformă), cât şi a serviciilor voluntare (SVSU Râşnov)”, a amintit şeful ISU Braşov.

foto – intervenţie Brădet


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button