112

IJP BRAŞOV: Bicicliştii care nu respectă regulile de circulaţie riscă amenzi cuprinse între 870 şi 1.160 de lei

 

Bicicliştii care încalcă regulile de circulaţie pe drumurile publice riscă să primească amenzi cuprinse între 870 şi 1.160 de lei, după cum avertizează reprezentanţii Poliţiei Judeţene Braşov, în încercarea de a-i determina să fie cât mai disciplinaţi în trafic şi astfel să fie evitate accidentele.

„Avantajele pe care le oferă acest vehicul se pot transforma în serioase inconveniente, dacă nu este utilizat corect pe drumurile publice”, atenţionează agenţii braşoveni.

Potrivit acestora, în prima jumătate a acestui an, doi biciclişti au plătit cu viaţa necunoaşterea şi nerespectarea regulilor de circulaţie, iar alţi 15 au fost răniţi grav.

Poliţiştii braşoveni amintesc că mersul pe bicicletă nu înseamnă doar menținerea echilibrului, ci și formarea deprinderilor necesare deplasării în siguranță (în condițiile unui trafic intens) și respectarea regulilor de circulație.

Reprezentanţii IJP Braşov atrag atenţia că, potrivit legislaţiei, pentru a conduce o bicicletă pe drumurile publice, conducătorul acesteia trebuie să aibă vârsta de cel puțin 14 ani.

„Bicicletele trebuie conduse pe partea dreaptă a drumurilor publice, cât mai aproape de bordură sau acostament. Acolo unde există piste speciale pentru biciclete, conducătorii acestora le vor folosi obligatoriu. Unde există acostamente amenajate cu prundiș, pământ bătătorit sau poteci laterale, bicicliștilor li se recomandă folosirea lor. La schimbarea direcției de mers, asigurați-vă temeinic și semnalizați din timp intenția de a vira. Semnalizarea se efectuează cu cel puțin 50 m în localități, respectiv 100 m în afară, înainte de efectuarea manevrei”, au amintit poliţiştii.

Schimbarea direcţiei de mers spre stânga se semnalizează cu braţul stâng întins orizontal, schimbarea la dreapta cu braţul drept întins orizontal, iar oprirea bicicletei se semnalizează cu braţul drept întins orizontal balansat în plan vertical.

Potrivit agenţilor, virajele spre drepta se încep de pe partea dreptă a drumului, iar virajele spre stânga de lângă axul drumului. Apropierea de axul drumului se realizează din timp, înainte de efectuarea propriu-zisă a manevrei.

Bicicleta trebuie să fie echipată cu dispozitiv de frânare eficient, cu sistem de direcţie adecvat şi funcţional, cu lumini, cu avertizre sonoră şi cu dispozitive fluorescent-reflectorizante.

Pentru un plus de siguranță se recomandă ca biciclistul să poarte cască de protecție omologată, iar în mod obligatoriu pentru a putea fi observat de ceilalți participanți la trafic să poarte îmbrăcăminte cu elemente fluorescent-reflectorizante, de la lăsarea serii până în zorii zilei sau atunci când vizibilitatea este redusă.

Circulaţia a doi sau mai mulţi biciclişti în paralel este interzisă (bineînţeles, cu excepţia competiţiilor sportive organizate).

De asemenea, este interzis ca bicicliştii să circule fără a ţine o mână/ambele mâini pe ghidon sau fără să menţină contactul roţilor cu solul; să circule ţinându-se de un vehicul aflat în mers; să transporte altă persoană, cu excepţia copilului până în vârsta de 7 ani (cu excepţia vehiculelor care au montat suport special); să transporte sau să tragă obiecte care prin volumul sau greutatea lor stânjenesc conducerea bicicletei sau încurcă alţi participanţi la trafic.

De asemenea, este interzisă traversarea drumurilor publice pe trecerile pentru pietoni în timpul deplasării pe bicicletă.
Nerespectarea normelor privind circulația bicicletelor se sancționează cu 6-8 puncte amendă (între 870-1.160 lei).


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button