112

Fostele directoare CEC BRAŞOV, Florentina Tăvălică şi Afrodita Nicoleta Renţea, au fost condamnate într-un nou dosar penal

 

Florentina Tăvălică a fost condamnată în primă instanţă într-un nou dosar penal vizând ilegalităţi pe care le-ar fi comis în calitate de directoare CEC Bank Braşov.

După ce anul trecut ea a fost condamnată de magistraţii Tribunalului Braşov la 7 ani de închisoare într-un asemenea dosar (care în prezent se află în fază de apel, la Curtea de Apel Braşov), alaltăieri fosta directoare CEC Bank Braşov a fost condamnată, tot la Tribunal, la 3 ani, 6 luni şi 20 de zile de închisoare, fiind găsită vinovată de două infracţiuni de abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau altul un folos necuvenit.
La aceeaşi pedeapsă, pentru aceleaşi infracţiuni, a fost condamnată şi Afrodita Nicoleta Renţea, fostă directoare adjunctă a CEC Bank Braşov. În primul dosar, aflat acum la Curte, ea a fost condamnată la 4 ani şi 6 luni de închisoare cu executare.

Noul dosar soluţionat de Tribunalul Braşov le-a adus condamnări şi altor trei inculpaţi: Monica Vrînceanu (2 ani şi 8 luni de închisoare pentru abuz în serviciu), Nicolae Neagoe (4 ani şi 20 de zile pentru abuz în serviciu în forma complicităţii şi cinci infracţiuni de uz de fals) şi Luminiţa Maria Buliga – fostă Neagoe (4 ani, 4 luni şi 20 de zile pentru abuz în serviciu în forma complicităţii, înşelăciune şi patru infracţiuni de fals material în înscrisuri oficiale). 

Popriri pe conturile bancare ale inculpaţilor

Pe latură civilă, judecătorii Tribunalului Braşov au dispus ca inculpaţii să plătească în solidar, părţii civile CEC Bank SA, 836.777,03 lei – sumă la care se calculează dobânda legală de la data pronunţării prezentelor dispoziţii şi până la plata integrală a prejudiciului. De asemenea, Nicolae Neagoe şi Luminiţa Buliga au să-i plătească, în solidar, suma de 5.000 de lei cu titlu de daune morale părţii civile R.G.B..

Instanţa a menţinut măsura popririi asigurătorii instituită asupra unor conturi bancare ale inculpaţilor şi a dispus desfiinţarea unor înscrisuri falsificate de care s-au folosit inculpaţii (cerere de credit înregistrată la CEC Bank, declaraţia pe propria răspundere a numitei R.G.B. în calitate de administrator al unei societăţi comerciale, ordin de plată etc.).
De asemenea, magistraţii le-au aplicat inculpatelor Florentina Tăvălică şi Afrodita Nicoleta Renţea pedeapsa complementară a interzicerii dreptului de a ocupa funcţia sau de a exercita profesia de care s-a folosit pentru comiterea infracţiunii, în sistemul de stat /funcţionar bancar în sistemul de stat, pe o perioadă de 5 ani
Sentinţa Tribunalului Braşov poate fi contestată cu apel în termen de 10 zile de la comunicare.

Prejudiciu de aproximativ 7 milioane de de lei

În dosarul aflat în prezent la Curtea de Apel Braşov – unde va fi termen marţea viitoare, cele două foste directoare CEC Braşov sunt acuzate că ar fi acordat, cu încălcarea normelor bancare, 12 credite, provocând băncii o pagubă de 7 milioane de lei. Alături de ele a fost deferit justiţiei şi Mugur Babciuc, un administrator al unei societăţi comerciale, el fiind acuzat de complicitate la infractiunea de abuz in serviciu contra intereselor publice, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, în formă continuată (9 acte materiale), fals în înscrisuri sub semnatură privată în formă continuată (7 acte materiale). Detalii găsiţi AICI


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button