112

Exista o explicatie pentru invazia de ursoaice cu pui din Racadau

  • logomytex.png
 

De aproximativ o luna, ursii gunoieri din padurea situata in proximitatea cartierului Racadau au inceput sa coboare din nou la containerele de resturi menajere, in cautare de hrana. Fata de ultimele iesiri ale animalelor in cartier, in aceste zile, de cand si-au facut iar aparitia, au aparut si unele schimbari. Astfel, daca in toamna, cand au fost vazuti ultima data dand tarcoale pe la pubelele cu gunoi, erau atat masculi, cat si femele, acum au aparut doar ursoaice insotite de pui. Explicatia acestei intorsaturi ne-a fost data de directorul adjunct al Directiei Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Brasov, dr. Gheorghe Puchianu, care ne-a spus ca ursoaicele cu pui coboara seara la containere in cautare de hrana, pentru ca se feresc de masculi. Femelele au acest comportament pana cand puii implinesc varsta de sase luni, interval in care pot aparea altercatii, ursii adulti putand sa atace puii. Desi in padure exista hrana pusa de noi, aceasta este mancata de masculi, astfel ca femelele sunt nevoite sa-si caute mancare in alta parte .
DSVA nu se poate implica prea mult
Desi, la prima vedere, ursoaicele insotite de pui, care se tin scai de ele, par extrem de atractive si oarecum prietenoase, totusi, acestea pot deveni periculoase in cazul in care cineva le ataca pe ele sau pe puii lor. Dr.Puchianu ne-a precizat ca institutia a tinut in permanenta legatura cu Primaria, prin intermediul Serviciului de gestionare a animalelor fara stapan, insa noi nu mai putem actiona ca in cazul aparitiei unor focare de rabie, asa cum a fost cel de anul trecut, care, insa, a fost stins cu mult timp in urma, iar acum actionam doar pe linie de sanatate . Cu toate acestea, sursa citata a sustinut ca s-au luat anumite masuri, directorul adjunct al DSVSA enumerand mentinerea legaturii permanente cu Primaria, asigurarea serviciului de permanenta pentru anuntarea situatiilor de urgenta, respectiv daca cineva a observat ursi cu modificari clinice sau daca animalele au atacat persoane. De asemenea in cazul gasirii de cadavre de ursi, acestea vor fi examinate, insa pana in prezent nu am depistat asa ceva. Prin Serviciul de gestionare a animalelor am intensificat masurile de strangere a cainilor fara stapan, intrucat acestia pot musca ursii si transmite anumite boli. Un lucru important ar fi ca, in aceasta perioada, vanatoarea este interzisa .
Activitate nocturna a autoritatilor
Asa cum v-a prezentat ziarul nostru in numerele anterioare, la sfarsitul saptamanii trecute, a avut loc, la sediul Primariei, o intalnire a conducerilor institutiilor de ordine publica din Brasov, in scopul realizarii unei strategii de inlaturare a celor care vin in cartierul Racadau pentru a hrani si fotografia ori filma ursii care coboara din padure. Pana sa se gaseasca o solutie cu adevarat viabila pentru stoparea iesirii animalelor in cartier, conducerea Primariei a decis ca este nevoie, intr-o prima faza, de inlaturarea curiosilor, care, prin diferite mijloace, atrag salbaticiunile in cartier. In aceste conditii, de cateva zile, echipe de agenti din cadrul Politiei Comunitare au inceput sa-i indeparteze pe managerii de publicitate ai ursilor gunoieri, precum si sa-i amendeze pe cei ce persista in actiunile de atragere a animalelor. Demersul se bazeaza pe prevederile HCL 542/2004, care, in articolul 3, precizeaza ca este interzisa folosirea in hrana animalelor a resturilor menajere si a subproduselor de origine animala, precum si practicarea unor activitati de atragere a ursilor prin momeli, hrana, filmari, in timpul zilei si noptii, cu efecte luminoase, care pot constitui un pericol iminent de atac si accidentare sau ranire . Conform actului normativ, nerespectarea prevederilor amintite constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 10 la 15 milioane de lei. Viceprimarul Adrian Gabor ne-a declarat ieri ca actul normativ amintit, emis de plenul Consiliului Local Brasov, era necesar, argumentand ca problema ursilor gunoieri este una deosebit de grava: Era normal sa se dea o astfel de hotarare. In plus, este firesc ca oamenii sa respecte deciziile plenului CL. Atata timp cat suntem pe raza municipiului Brasov, hotararea este practic o lege locala. Ce, ar trebui sa asteptam sa ne dea de la Bucuresti o lege in acest sens?! Si vanatorii au o astfel de lege, prin care se interzice pozatul si filmatul animalelor .Articole asemănătoare

0 0 voturi
Article Rating
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comments
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button