Exclusiv. BRAŞOV. Medic primar în chirurgie generală condamnat pentru ucidere din culpă, la 5 ani de la decesul unui pacient
Un medic primar în chirurgie generală din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Braşov a fost condamnat la închisoare cu suspendare, pentru ucidere din culpă, la cinci ani de la decesul unui pacient internat cu dureri abdominale acute.
Sentinţa a fost dată ieri de magistraţii Curţii de Apel Braşov, după ce în primă instanţă, respectiv la Judecătoria Braşov, inculpatul Alexandru Moldovean fusese achitat.
Medicul a fost trimis în judecată în iunie 2015, iar pe data de 3 mai 2016, instanţa Judecătoriei Braşov a decis să-l achite pentru săvârşirea infracţiunii de ucidere din culpă şi să respingă acţiunile civile formulate de familia pacientului decedat ca neîntemeiate. Dar, sentinţa a fost atacată cu apel atât de părţile civile, cât şi de Parchetul de pe lângă Judecătoria Braşov, astfel că dosarul a ajuns la Curtea de Apel Braşov, unde magistraţii au admis apelurile şi l-au condamnat pe Alexandru Moldovean la 2 ani de închisoare cu suspendare, cu termen de încercare de 4 ani.
Inculpatul are de plătit, în solidar cu Spitalul Judeţean Braşov, daune morale de 30.000 de euro
Pe latură civilă, instanţa Curţii de Apel Braşov a dispus ca inculpatul, în solidar cu partea responsabilă civilmente Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Braşov, să-i plătească părţii civile C.C. 20.000 de euro, iar părţii civile C.S.C. 10.000 de euro, cu titlu de daune morale, respingând restul pretenţiilor. Acestor sume se adaugă 1.000 de lei reprezentând cheltuieli judiciare realizate de părţi şi 4.500 de lei cheltuieli judiciare către stat (în faza de urmărire penală şi judecată în primă instanţă).
Decizia Curţii de Apel Braşov este definitivă.
Pacientul, ţinut două zile cu calmante, deşi avea „abdomen acut”
Prim-procurorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Braşov, Florin Postolache, ne-a explicat că pacientul în vârstă de 46 de ani care a decedat din culpă medicală a ajuns la Unitatea de Primiri Urgenţe Braşov pe 23 aprilie 2012, fiind transportat de o ambulanţă, întrucât avea dureri abdominale insuportabile. Acolo, la UPU, un medic l-a diagnosticat cu „abdomen acut” – stare de urgenţă şi l-a trimis la Secţia Chirurgie 3, unde responsabil era inculpatul.
„Pacientul a fost ţinut două zile cu medicamente antialgice (n.r. contra durerii) şi doar după cele două zile s-a intervenit chirurgical, dar a fost prea târziu”, a explicat prim-procurorul.
Ulterior, s-a stabilit că bărbatul în vârstă de 46 de ani suferise ceea ce se numeşte în termeni populari „infarct abdominal” (apare atunci când există o îngustare sau o blocare a uneia sau a mai multora dintre cele trei artere mezenterice, arterele principale care furnizează sânge către intestinele mici şi mari).
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.