112

Era turbat ursul care a ucis o tânără pe traseul Jepii Mici? Ministrul Mediului nici n-a pus în discuție posibilitatea…

Era turbat ursul care a ucis o tânără pe traseul Jepii Mici, din Munții Bucegi? Ministrul Mediului, Mircea Fechet, propune uciderea a sute de alte exemplare, înainte de a avea răspuns la această întrebare.

Virusul rabiei atacă sistemul nervos central, provocând o inflamație generală a creierului, în special, numită encefalită. Din cauza acestei afectări severe, animalul sau omul bolnav își pierd controlul și acționează complet diferit față de normalul speciei. Așa s-ar putea explica de ce ursul nu a plecat din zonă nici după sosirea echipelor de salvare montană, fiind în continuare agresiv.


Rabia poate fi foarte greu confirmată la un animal în viață. Cel mai adesea ea este diagnosticată post-mortem prin analize complicate ale părților din creier sau mai puțin uzual din sânge, salivă sau lichid din jurul creierului.

Ministrul Mediului, pus pe ucis urși în lipsa rezultatului de laborator

Înainte de a avea un răspuns în ceea ce privește ursul care a atacat mortal ieri, Mircea Fechet, ministrul Mediului, are în vedere un ordin privind cotele de prevenție și de intervenție pentru a reglementa numărul urșilor care pot fi împușcați pentru prevenirea unor atacuri asupra oamenilor. 


Acum un an de zile, când am venit în minister, am înaintat un ordin care până la urmă reglementa numărul urșilor care pot fi împușcați, că ăsta e cuvântul pe care ar trebui să-l folosim pentru prevenirea unor atacuri sau pentru intervenția în cazul în cazul unor atacuri.
Și ordinul respectiv prevedea un număr de 500 de exemplare, din care au fost aprobate, ca urmare a procesului de consultare cu alte instituții, printre care și Academia Română, în jur de 220, din cele 500.
Astăzi, după estimările specialiștilor, discutăm de 8.000 de exemplare. Probabil însă, dincolo de această cifră, care este extraordinar de mare, vedem în fiecare zi câte o știre cu un urs, fie că a ajuns într-un sat, fie că a ajuns într-un oraș, fie că e pe Transfăgărășan sau a generat o tragedie precum cea de la Bucegi
”, a spus ministrul.


Potrivit acestuia, relocarea urşilor nu dă rezultate.
Gestionat înseamnă fie împușcat, fie eutanasiat. Pentru că am constatat că metoda relocării pe care o tot aplicăm nu dă niciun fel de rezultate. Și spun asta pentru că, astăzi, am discutat cu gestionarul fondului de vânătoare pe raza căruia s-a petrecut această tragedie, care mi-a spus că în ultimii ani de zile a relocat în alte județe, în alte fonduri cinegetice, în alte zone peste 100 de urși, doar din fondul respectiv de vânătoare.
Asta înseamnă că relocarea nu dă rezultate. Relocarea nu înseamnă decât că muți problema dintr-un județ în alt județ, dintr-un oraș în alt oraș sau în fondul de vânătoare
”, a mai spus ministrul Mediului.

Premierul Ciolacu: „Nu va fi liber la împușcat urși”

Pe de altă parte, premierul Marcel Ciolacu a declarat că „nu va fi liber la împușcat urși” în România după tragedia de pe Jepii Mici. Șeful guvernului spune că legea va fi modificată în sesiune extraordinară în Parlament, iar intervențiile în cazul urșilor se vor face „acolo unde este o zonă de pericol”.

„Am vorbit și cu dl ministru (Mircea Fechet), și cu oameni implicați, mai știutori în domeniu: există o aglomerație în anumite zone, nu mai au mâncare suficientă și de-asta coboară. Am vorbit și cu dl Simonis, președintele Camerei (Deputaților), pentru că o astfel de modificare nu se poate face decât prin Parlament. După discuțiile cu ministrul Mediului pornim o inițiativă și asta este, vom cere o sesiune extraordinară ca să trecem prin Parlament”, a spus Ciolacu.

„Este evident că viața omului primează, dar nu va fi dat liber la împușcat urși pe teritoriul României, fiecare cum dorim și când dorim. Vot fi abordate zonele cu risc foarte mare”, a mai spus Marcel Ciolacu.

ANSVSA Prahova va efectua examenul pentru rabie (turbare)

Poliţiştii au deschis dosar penal, context în care se va face verificări dacă animalul era turbat.
Polițiștii au deschis dosar penal pentru că, în urma tragediei, fata a fost ucisă și ursul a fost împușcat de un vânător. Conform legii, în astfel de situații se deschide dosar penal astfel încât anchetatorii să poată să facă toate cercetările, toate expertizele, însă nu există în momentul de față vreo suspiciune că legea ar fi fost încălcată, conform digi24.ro.
Ursul care a fost împuşcat va fi verificat pentru rabie, a precizat, astăzi, pentru Agerpres, directorul Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Prahova, George Stratulat. „La laborator suntem pregătiţi să aducă probe pentru examen anatomo-patologic şi virusologic pentru rabie. Avem oricum protocol şi la toate animalele sălbatice care sunt împuşcate noi facem examen virusologic şi anatomo-patologic. Aşteptăm să aducă ursul sau probe”, a declarat acesta.

O tânără în vârstă de 19 ani, care era din Iaşi, însă avea viză de flotant în Bucureşti, a fost ucisă de un urs pe traseul Jepii Mici, salvatorii montani afirmând că fata atacată a fost târâtă şi sfâşiată de animal.
Fata era pe munte cu iubitul ei, care nu a putut face nimic pentru a o salva.

Vezi și: Ursul care a ucis o tânără pe traseul Jepii Mici a fost împușcat


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
1 Comentariu
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
vax populi
1 luna în urmă

Bietul urs nu stiu daca era sau nu turbat,dar cand l-am vazut pe iubi-ul victimei cum arata… cu pletele alea,gen drogatul de Pascu si cu inelul pe degetul mare,… Mamica mea ! Genul de pitziponc millenial,care stie doar Insta.Deci,ar fi… Citeşte mai mult »

Back to top button