După 25 de ani de binefaceri la Braşov, numele Fundaţiei Hospice Casa Speranţei apare în dosarul decontărilor ilegale din Sănătate! „Vom asigura transparenţă totală”
După ce numele fundaţiei Hospice Casa Speranţei (care are centre în Bucureşti şi Braşov, precum şi puncte de lucru în Făgăraş şi Zărneşti) a apărut în cadrul investigaţiilor privind decontările ilegale de servicii medicale ale Casei de Asigurări de Sănătate a Municipiului Bucureşti (CASMB), reprezentanţii acesteia au venit cu un punct de vedere.
„Referitor la recentele informații apărute în spaţiul public, Fundația HOSPICE Casa Speranței face următoarele precizări: suntem la curent și urmărim îndeaproape investigațiile în derulare legate de decontările făcute de Casa de Asigurări de Sănătate a Municipiului București (CASMB). Regretăm că numele organizației noastre este implicat în acest scandal. Vom asigura transparență totală în relația cu autoritățile abilitate cărora le vom pune la dispoziție toate informațiile și documentele necesare în vedere soluționării cauzei. Îi asigurăm pe pacienții și colaboratorii noștri de buna noastră credință și de faptul că vom continua să oferim, așa cum am făcut-o de-a lungul vremii, servicii de îngrijire paliativă gratuite la cele mai înalte standarde, lucru posibil datorită celor care au înțeles că oamenii au dreptul la demnitate, grijă și respect în fiecare clipă a vieții lor”, a transmis Mirela Nemţanu, CEO Hospice Casa Speranţei.
Potrivit acesteia, fundaţia, care a fost înfiinţată pe 1992, la Braşov, de englezul Graham Perolls, a oferit, de-a lungul celor 25 de ani de existență, servicii de îngrijire paliativă gratuite pentru aproape 22.000 de copii și adulți cu boli incurabile, precum și pentru familiile acestora, dovedind în toată această perioadă integritate şi transparenţă completă. „Ne-am desfășurat activitatea cu grijă și respect față de pacienți, iar valorile afirmate de organizația noastră sunt și rămân ferm aceleași: grija, calitatea vieții, demnitatea, speranța, compasiunea și empatia”, a asigurat managerul fundaţiei.
Jurnaliştii de la România Liberă au publicat, în exclusivitate, date privind ancheta în care a fost implicată şi fundaţia. Aceştia susţin că, potrivit stenogramelor din dosarul de corupţie, organizaţia ar fi primit ilegal aproximativ 60.000 de lei, din ianuarie 2016 şi până în iunie 2017. Potrivit sursei citate, Fundaţia Hospice deconta servicii fictive prestate de asistenţi, iar pacienţii care nu aveau recomandare medicală pentru a fi îngrijiți la domiciliu erau băgați în sistem ca beneficiari ai acestui serviciu.
În septembrie 2014, organizaţia a deschis un centru în București pentru a oferi îngrijire la domiciliul bolnavilor incurabili, în regim ambulatoriu şi în spitalele de stat de către echipele fundaţiei.
Diverse mari companii private au sponsorizat această fundație de-a lungul timpului, datorită imaginii publice impecabile.
Dar, organizaţia s-ar fi „încurcat” până la urmă în „iţele” corupţiei.
Potrivit România Liberă, angajaţii Hospice ar fi întocmit documente fictive cu ajutorul unui funcţionar angajat la CASMB, Jeana S., în stenograme apărând că ea a solicitat falsificarea raportării lunare de servicii medicale și a programului de lucru pentru asistentul medical Ion Anton D., pentru a evita constatarea neconcordanțelor și pentru a fi plătite servicii neprestate. Dintr-o stenogramă reiese că Jeana S. ar fi găsit o soluție să fie înregistrată o cerere de îngrijiri medicale la domiciliu fără recomandare medicală, pentru un pacient de la Fundația Hospice.
Menţionăm că, în dosarul decontărilor fictive instrumentat de Direcţia Naţională Anticorupţie, Curtea de Apel București a decis arestarea preventivă a 14 persoane, pentru 30 de zile, în frunte cu generalul de brigadă (r) Marian Burcea, președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, Ovidiu Munteanu, șeful Casei de Asigurări București, Nicolae Sergiu Ciobanu, finul ambasadorului George Maior, mai multe funcţionare de la Casa de Asigurări, avocata Cristina Manta, dar și afaceristul Răzvan Mihai Mischie.
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.