Dosarul Revoluției, redeschis pentru că ancheta anterioară a fost superficială
Cercetările din dosarul Revoluției trebuiesc reluate pentru că ancheta inițială a fost făcută „superficial”, fără a fi analizate probe existente, se arată în motivarea ÎCCJ, prezentată de Mediafax.
Judecătorul Înaltei Curți de Casație și Justiție care a confirmat decizia de redeschidere a dosarului Revoluției notează în motivarea hotărârii că verificările s-au făcut superficial, aproape incomplet, se mai arată în documentul obținut de Mediafax.
„În cauza dedusă judecăţii, judecătorul de cameră preliminară, în procedura confirmării redeschiderii urmăririi penale, constată, pe de o parte, caracterul lacunar, superficial, incomplet, aproape formal al cercetărilor care au condus la adoptarea ordonanţei nr 11/P/2015 din 14 octombrie.(…)“, consideră judecătorul.
Magistratul a mai notat că procurorii care au decis clasarea anchetei au făcut acest lucru fără ca „niciunul” dintre obiectivele stabilite la demararea cercetărilor să fie atins.
„Niciunul dintre acestea nu a fost atins, nefiind stabilită, în mod echivoc, starea de fapt, circumstanţele concomitente şi ulterioare evenimentelor din decembrie 1989. Judecătorul de cameră preliminară constată că organele de urmărire penală s-au rezumat la prezentarea situaţiei persoanelor vătămate, a victimelor, făcându-se trimitere la actele medicale prin care s-au constatat leziunile ori decesul acestora, la declaraţiile persoanelor vătămate şi ale martorilor, fără o analiză a probelor administrate şi fără trimitere la persoanele care au fost implicate în aceste evenimente”, se arată în motivarea deciziei de confirmare a redeschiderii dosarului.
Judecătorul menționează în document că procurorii nu au făcut „niciun act de procedură” de la momentul înregistrării dosarului la Parchet, 27 februarie 2014, și până la data clasării, 14 octombrie 2015.
Astfel, redeschiderea anchetei Revoluției exte necesară pentru a putea fi administrate probele încât să fie aflat adevărul.
„(…) având în vedere carenţele anchetei, apreciază că se impune cu necesitate reluarea cercetărilor, constatându-se legalitatea şi temeinicia ordonanţei prin care s-a dispus redeschiderea urmăririi penale. Această procedură permite administrarea oricărei probe pentru lămurirea situaţiei de fapt şi aflarea adevărului, obligând organele de urmărire penală la respectarea tuturor dispoziţiilor legale aplicabile în faza de urmărire penală la respectarea tuturor dispoziţiilor legale aplicabile în faza de urmărire penală. Redeschiderea urmăririi penale nu este altceva decât reînvierea acţiunii publice”, susţine magistratul.
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.