Doi deţinuţi au încercat să violeze o angajată a penitenciarului; sindicatele cer măsuri urgente
Sindicatele angajaţilor din penitenciare au reacţionat virulent la comunicatul prin care Administraţia Naţională a Penitenciarelor (ANP) a făcut public, astăzi, incidentul în care o angajată de la Penitenciarul Poarta Albă a fost sechestrată cu intenţia de a fi violată de către doi deţinuţi extrem de periculoşi. „Cerem măsuri urgente de protecţie a personalului. Cerem îmbunătăţirea condiţiilor de lucru. Cerem eliminarea deficitului de personal. Cerem demiterea conducerii Penitenciarului Poarta Albă. Ceilalţi şefi vor face ce le dictează onoarea. Dacă au, doamna ministru (al Justitiţiei – nota red.)!”, se arată în comunicatul trimis de Sorin Dumitrașcu, președintele Sindicatului Omnia din ANP şi președinte de onoare al Federației Sindicatelor din ANP.
Sindicaliştii acuză ANP că n-a făcut însă publice şi condiţiile în care această grozăvie a fost posibilă: „tolerarea abuzurilor la nivel de management, lipsa de personal şi lipsa celor mai elementare mijloace şi proceduri de siguranţă pentru personal”, la Poarta Albă. „ANP ne transmite versiunea oficială şi în limbaj de lemn a celor 10 minute de groază. Poate-şi aminteşte ANP şi cu câtă graţie ignoră toate sesizările legate de incompetenţa managerilor de acolo şi a riscurilor de siguranţă pe care personalul şi le asumă. Altfel, ne bucurăm că sunteţi bine, doamnă (nota red. – angajata atacată)!”
Sechestrată 10 minute în baie, sub ameninţarea unui cuţit improvizat
Potrivit comunicatului ANP, incidentul căreia i-a căzut victimă o angajată a Penitenciarului Poarta Albă a avut loc în timpul derulării unei activități specifice de educație cu cei doi deținuți. Aceștia au devenit violenți și amenințând-o cu un cuțit improvizat au obligat-o să se deplaseze în grupul sanitar al clubului cu intenția de a o agresa sexual. „Acționând cu tact și profesionalism, lucrătoarea i-a convins pe cei doi deținuți să renunțe la intenție după aproximativ 10 minute. A fost informată imediat conducerea unității care a luat măsuri urgente de sancționare a celor doi deținuți. În cauză a fost sesizat Parchetul de pe lângă Judecătoria Medgidia. La nivelul Penitenciarului Poarta Albă s-a demarat o anchetă pentru a stabili cauzele producerii evenimentului și împrejurările în care deținuții au intrat în posesia cuțitului improvizat.
Conducerea Administrației Naționale a Penitenciarelor felicită angajata pentru profesionalismul și stăpânirea de sine dovedite în gestionarea acestei situații și evidențiază eforturile deosebite ale întregului personal din sistemul penitenciar care se confruntă zilnic cu riscuri și situații deosebite.
Totodată, conducerea ANP precizează că nu va tolera sub nici o formă actele de agresiune împotriva personalului, luând cele mai drastice măsuri în conformitate cu prevederile legale”, se arată în comunicatul administraţiei, ce se încheie cu precizarea că, în conformitate cu art. 205 din codul penal, lipsirea de libertate a unei persoane în mod ilegal se pedepseşte cu închisoarea de la 1 la 7 ani. Dacă fapta este săvârşită de către o persoană înarmată pedeapsa este închisoarea cuprinsă între 3 şi 10 ani.
ANP a returnat banii pentru sisteme de alarmare individuale
Sindicatele atrag atenţia că personalul din penitenciare este expus unor riscuri profesionale şi personale greu de imaginat de către cineva care nu lucrează în fiecare zi cu tâlhari, criminali, violatori şi alte categorii de infractori; în cea mai mare parte recidivişti: „Agresiunile asupra personalului se întâmplă la locul de muncă şi se întâmplă în comunitate, atunci când aceştia se întâlnesc cu foşti deţinuţi. Angajaţii sunt atacaţi chiar şi în propria casă, iar nu puţine cazuri sunt cele în care bunuri le sunt distruse şi sunt agresaţi în public”.
Ei spun că, deşi de-a lungul timpului au fost reclamate numeroase abateri ale conducerii Penitenciarului Poarta Albă, foarte multe în legătură cu modul în care coordonează siguranţă misiunilor în interiorul şi exteriorul penitenciarelor, acestea au fost ignorate. Aproximativ 280 de posturi mai sunt necesare, conform estimărilor ANP, pentru a putea fi asigurate în condiţii optime misiunile la Penitenciarul Poarta Albă. „Astfel de grozăvii ca cea de ieri se pot întâmplă oriunde şi oricând din lipsa personalului care să asigure toate activităţile în condiţii de siguranţă pentru personal şi pentru persoanele deţinute. Şi acest aspect ar fi trebuit să fie o prioritate pentru conducerile Ministerului Justiţiei, Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor şi a Penitenciarului Poarta Albă.
Cadrul normativ privind protecţia personalului din penitenciare este o glumă sinistră. Iar mijloacele tehnice şi procedurile prin care aceasta se realizează la locul de muncă sunt, atunci când există măcar cu numele, depăşite şi nefuncţionale. Lipsesc mijloace de protecţie individuală, de alarmare sau de intervenţie. Chiar şi banalele sisteme de alarmare individuală se dovedesc imposibil de achiziţionat, ANP returnând bani la buget”.
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.