112

DISPERARE. Dacă nu se spânzură, se sinucid cu ce găsesc prin farmacii, la liber

 

Dacă nu își pun ștreangul de gât sau nu se aruncă în fața mașinii, medicamentele sunt o opțiune pentru cei care vor să-și încheie socotelile cu viața. Din păcate, multe din produsele medicamentoase care aduc moartea sunt disponibile în farmacii, la liber.

Așa arată un studiu prezentat ieri la Cluj-Napoca, la o conferinţă despre riscul suicidar, de Preşedintele Alianţei Române de Prevenţie a Suicidului (ARPS), Doina Cosman. 

Sursa citată a citat din raportul pe anul trecut al Institutului Naţional de Medicină Legală Mina Minovici care arată că sinuciderea prin intoxicaţii medicamentoase şi alte substanţe ocupa locul trei într-un clasament al deceselor prin acte suicidare.

Pe primul este loc spânzurarea, pe locul doi, în creştere evidentă, precipitarea de la înălţimi sau în faţa vehiculelor – trenuri, maşini, şi pe locul trei intoxicaţia. Deci este important ca să avem aceste conferinţe, aceste întâlniri cu farmaciştii şi să le spunem cam care ar fi pericolele. Foarte multă lume are acces la mijloace care pot să devină letale, respectiv la medicamente şi produse care, luate în exces pot să depăşească doza terapeutică şi să ajungă la doza toxică, la doza letală. Astfel de produse sunt vândute la liber în farmacii, deci nu necesită reţete speciale, ci doar reţete simple, precum ar fi antiinflamatoarele nesteroidiene, antibioticele, ca să nu mai vorbesc de paracetamol, care se vinde la liber. În Anglia, unde s-a observat o creștere a tentativelor de sinucidere cu paracetamol, s-a introdus o reglementare prin care, în loc să fie pachete cu un număr mare de tablete, se vând doar pachete mici, de până la 10 pastile”, a declarat Cosman, citată de agențiile de presă.

În cadrul conferinței la care au participat numeroși farmaciști s-a făcut un apel către aceștia să se asigure că pacienții care solicită produsele farmaceutice știu să și le administreze corect, farmaciștii contribuind astfel la prevenirea actelor suicidare.

Președintele ARPS a remarcat și faptul că persoanele care vor să se sinucidă au la dispoziție și internetul, unde găsesc o serie de informații, publicate de fapt în scopuri științifice, dar pe care ei le pot folosi pentru a-și pregăti tentativa și pentru a calcula, de exemplu, de ce doză au nevoie la greutatea lor pentru ca un anumit medicament să fie letal. 

Alte persoane folosesc chiar rețetele pe care le au în mod legitim, pentru a aduna numărul necesar de pastile ca să se poată sinucide.

Potrivit datelor INML, numărul deceselor prin sinucidere a scăzut, per total, în perioada 2010 – 2015, cu 500, ceea ce reprezintă aproape două procente. În România, în 2015, rata sinuciderii a scăzut de la 13 decese la suta de mii de locuitori la 11,5.

Potrivit specialiștilor, rata sinuciderii în România este considerată medie spre scăzută, spre deosebire de alte țări din Europa.

Este bine de știut că ARPS, înfiinţată în anul 2010 la Cluj-Napoca, oferă consiliere psihologică printr-un TelVerde gratuit persoanelor cu tendinţe suicidare. Cea mai lungă convorbire telefonică înregistrată de ARPS a durat peste 8 ore.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare