112

De ce atacă urșii? (II)

  • urs1_10.jpg
  • urs5.jpg
  • urs2.png
 

Scriam – vezi http://www.mytex.ro/stiri/278-112/608307-de-ce-ataca-ursii-i.html – că cele mai multe conflicte om-urs se înregistrează toamna, din cauza declanșării la animal a mecanismului de hiperfagie, și că ursul atacă atunci când se simte amenințat, hăituit, speriat sau – în cazul ursoaicelor cu pui – pentru a-i proteja pe aceștia. Și că, de cele mai multe ori, comportamentul greșit al omului este cel care determină atacul.

De pildă, ursul nu este „ceva drăguț”, lângă care e numai bine să-ți faci selfie, pentru a te împăuna apoi pe Facebook, cum a procedat o turistă în zona lacului Sf. Ana. E bine de știut că ursulețul nu este o jucărie de pluș, ci un animal sălbatic. Și nu agreează selfie-urile. Urmarea întâmplării de mai sus?  Titluri precum „Turistă atacată de urs în Munții Harghitei!”…

Apoi, ursul nu este un cățel de apartament, de care să te apropii pentru a-l hrăni din mână și chiar a-ți încuraja copilul să facă și el asta, cum s-a întâmplat nu o dată, de exemplu pe Transfăgărășan. Se poate ca animalul să-ți înșface și o parte din mână împreună cu bucata de pâine. Sau să se sperie de vreun zgomot și să atace chiar după ce luase atât de delicat hrana din mâna omului.

Reguli de urmat în drumeții

Amatorii de drumeții trebuie să respecte câteva reguli atunci când merg prin pădure, mai ales în zone unde se știe că există urși. În primul rând, e bine să meargă în grup compact și să facă zgomot. Nu excesiv, totuși… Ajută să aibă la îndemână un fluier cu ajutorul căruia să-și facă simțită prezența din când în când. Ursul cu un comportament natural îi va auzi din timp și se va îndepărta. Nu se lasă resturi de mâncare în pădure și, mai ales, nu se lasă mâncare la locul în care se campează. Mirosul este cel mai dezvoltat simț al ursului, acesta poate mirosi hrana turistului de la câțiva kilometri și vă puteți trezi cu animalul lângă dvs. Nu se părăsește poteca sau traseul marcat. Este indicat să se recunoască urmele prezenței în zonă a urșilor (urme, excremente, buturugi și pietre răsturnate, mușoroaie de furnici răscolite), caz în care – mai ales dacă semnele acestea sunt proaspete – cel mai sănătos este să n-o căutați cu lumânarea, ci să vă întoarceți de pe traseu.

Un câine lăsat liber într-o plimbare prin pădure poate stârni ursul, de care fuge conducându-l exact spre stăpân!

Locuitorii zonelor în care este semnalată prezența ursului trebuie să-și îngrădească temeinic proprietăţile şi să închidă bine animalele domestice, mai ales pe timp de noapte. Pe cât posibil, resturile menajere să nu se arunce seara și să nu se depoziteze în locuri lesne accesibile animalelor.

Întâlnirea cu ursul: ce să faci și ce nu

În cazul în care zăriți un urs – indiferent dacă sunteți în pădure, lângă sau într-o localitate – există câteva reguli de urmat, pentru a minimiza riscul unui atac.

În primul rând, sunt două lucruri pe care să nu le faceți în nici un caz: să înaintați spre el (pentru a realiza o fotografie cât mai reușită, de pildă, sau un video „de senzație”) ori s-o rupeți la fugă în direcție contrară, pentru a vă îndepărta cât mai rapid. În primul caz, ursul vă va percepe drept o amenințare și e foarte posibil să reacționeze agresiv. În cel de-al doilea, e bine de știut că ursul are o viteză de deplasare net superioară omului, putând atinge 50 km/oră, deci nici o șansă să scăpați cu fuga; în plus, dacă fugiți de el, îi puteți declanșa instinctul de a vă urmări.

Dacă zăriți un urs care, la rândul său, v-a văzut, panica e un prost companion. Trebuie să porniți imediat, cu calm, în altă direcție, fără mișcări bruște, cu fața spre el, și să vorbiți pe un ton normal. Nu aruncați spre el cu pietre sau cu alte obiecte. În general, comportamentul normal al ursului îi va dicta să se îndepărteze și el de dvs. Important este să nu se simtă încolțit, ci să aibă o „cale de scăpare” (în special atunci când este într-o gospodărie sau într-o localitate, deci pe un teritoriu din afara arealului său obișnuit). E mai bine ca ursul să se aleagă cu niște fructe dintr-o livadă, cu niște resturi menajere ori chiar cu un animal domestic dintr-o curte, decât ca oamenii să încerce să-l gonească și să ajungă ei apoi la spital sau în cimitir…

Dacă, din orice motiv, ursul se îndreaptă totuși către dvs, e bine ca, în timp ce vă îndepărtați – fără a fugi – să lăsați în urmă o haină, un rucsac, o geantă. Animalul se va opri să miroasă și să cerceteze obiectul, iar dvs veți câștiga timp. Dacă și apoi ursul continuă să vă urmărească, iar dvs aveți la îndemână o pocnitoare, o petardă, o fumigenă, este momentul s-o folosiți.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button