112

CIADO. România, la un pas de legalizare a consumului de droguri! Avem aproape un milion de consumatori!

 

Este îngrijorarea exprimată de Centrul Internațional Antidrog și pentru Drepturile Omului (CIADO), care atrage atenția autorităților că, dacă nu se iau măsuri coerente, creșterea consumului de droguri în țara noastră va fi scăpată de sub control. 

Într-un comunicat de presă remis cu puțin timp în urmă, CIADO, menționează că în România există oficial 6,4 % consumatori ocazionali de droguri (15-64 ani – 900.000 consumatori).

„Solicităm Guvernului o atenție sporită și regândirea politicilor naționale antidrog. Am avertizat încă din 2009 CSAT, Guvernele, Ministerul tineretului și sportului, Ministerul Educației și Cercetării Științifice când existau doar 250.000 consumatori (4,1 %) că situația va scăpa de sub control, dar am fost ignorați și considerați ‘panicoși’. Din păcate previziunile noastre s-au adeverit. Sperăm că semnalul nostru să fie luat în seamă și nu considerat ‘alarmist’, altfel în maxim 3-4 ani considerăm că mișcarea pro droguri, deja existentă în România, va reuși să impună legalizarea consumului”, a declarat președintele executiv al CIADO, Gigel Lazăr.

Sursa citată reclamă: „Ineficiența Agenției Naționale Antidrog, indiferența autorităților administrației publice centrale și locale, a dus la conturarea ideii că politicile naționale antidrog au dat greș. Se consideră că războiul împotriva traficului de droguri s-a pierdut și că singura soluție este legalizarea și trecerea sub controlul statului. Acestea sunt concluziile unui studiu realizat de CIADO România în rândul tinerilor”. 

Realitatea este alta, după cum ne-a comunicat CIADO: „Agenția Națională Antidrog a emis în ultimii ani mai multe planuri de acțiune (unele întârziate și câte un an) fără task, instituție și necesarul de resursă financiară pentru fiecare acțiune prevăzută. Totul s-a făcut la nivel general și fără responsabilități clare. Autoritățile administrației publice locale (Consilii județene și primării) nu au pus în practică Planurile de Acțiune începând cu 2009, nealocând resurse financiare sau umane în acest scop. Deși legislația în vigoare prevede obligații clare în materie de responsabilități, nici o instituție cu atribuții nu le-a pus în practică, ceea ce a generat conturarea ideii de pierdere a războiului împotriva drogurilor. În realitate nu a existat nici un război și nici o politică coerentă sau aplicată. Totul a fost o mimare a punerii în practică a Strategiei Naționale Antidrog sau a Planurilor de Acțiune. Programele de Interes Național adoptate de Guvernele din perioada 2009—2016 nu au fost aplicate, Agenția invocând în permanență probleme imaginare legislative”.

 


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
1 Comentariu
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button