112

Ceață, polei și risc de avalanșe! Evitați drumețiile pe munte și circulați cu prudență pe șosele

 

Riscul mare de avalanșe a crescut în Masivele Făgăraș și Bucegi inclusiv la altitudini sub 1.800 de metri. Astfel, conform ultimului buletin nivometeorologic, la peste 1.700 de metri altitudine, riscul de producere a alunecărilor de zăpadă este de 4, pe o scară până la 5, din cauza temperaturilor ridicate din ultima vreme, precum și a numeroaselor straturi depuse în ultimele săptămâni.
Pericolul este destul de mare și la altitudini mai mici, conform specialiștilor: „Din cauza temperaturilor ridicate (mai ales în orele după-amiezei), precum și a insolației, zăpada se va topi, apa rezulată din topire umezind stratul, mai ales în partea superioară. Apa care va pătrunde în strat va forma pelicule deasupra crustelor care există în interior, peste care straturile superioare vor putea aluneca cu ușurință, ducând la declanșarea spontană a avalanșelor de topire, mai ales pe versanții cu orientare sudică. Unele avalanșe pot fi de mari dimensiuni, să antreneze întreg stratul de zăpadă și pot ajunge până în fundul văilor”.
Pe de altă parte, pe șosele, există risc de accidente, din cauza ceții și a poleiului. În fapt, ceața le dă bătăi de cap șoferilor de mai multe zile, iar ANM a emis ieri și alaltăieri avertizări în acest sens pentru județul Brașov. Totodată, a avertizat că există riscul formării de polei, pe carosabil. Cum nu se întrevăd schimbări mari în ceea ce privește vremea (temperaturile maxime vor fi pozitive, iar cele minime vor fi negative), conducătorii auto sunt sfătuiți să șofeze cu viteze reduse și să mențină distanța corespunzătoare în mers față de autovehiculele din față, pentru a nu risca să fie implicați în accidente.
Revenind la situația din zonele montane, alaltăieri, la orele 14.00, stratul de zăpadă măsura 173 cm la Bâlea-Lac,  65 cm la Vf.Omu, 52 cm la Sinaia, 34 cm la Predeal și 33 cm la Fundata.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads


Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button