Căutările, planorului dispărut, îngreunate de neînțelegerile dintre instituții. MAI a decis reducerea efectivelor din teren
Conform noilor precizări ale MAI, căutările pilotului planorului dispărut continuă și astăzi, 11 august, la 5 zile de la anunțarea dispariției celui mai titrat planorist din România.
„Căutările pilotului planorului dispărut continuă şi astăzi, la operaţiune participând 1.200 de forţe alcătuite din pompieri ai inspectoratelor pentru situaţii de urgenţă, jandarmi montani, salvamontişti, poliţişti, militari, pădurari şi voluntari. Echipele de salvatori au la dispoziţie 181 de vehicule, autospeciale de teren şi şenilate. Un elicopter al Inspectoratului General de Aviaţie al MAI se află la dispoziţia echipelor de la sol, fiind pregătit să acţioneze în caz de nevoie”, se arată în comunicatul emis de MAI.
Ieri, 10 august, aproximativ 1.300 de oameni, 11 aparate de zbor, două drone și 181 de vehicule de teren și șenilate se aflau în teren pentru operațiune de căutare- salvare a planoristului. În cursul zilei de astăzi, Ministerul Afacerilor Interne a decis reducerea numărului efectivelor implicate la 1.200 de oameni, 181 de vehicule de teren și șenilate și un singur aparat de zbor, care va fi ridicat de la sol doar în cazul unui indiciu clar.
Misiunea de căutare, coordonată de IGSU din Centrul de Comandă de la Predeal, a fost, de asemenea, restrânsă la opt județe: Harghita, Covasna, Argeș, Buzău, Prahova, Brașov, Bacău și Vrancea.
Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a decis ca unele zone din Masivul Postăvarul să fie reverificate.
În prezent, echipele de căutare sunt formate din pompieri ai Inspectoratului pentru Situații de Urgență, jandarmi, salvamontiști, polițiști, militari, pădurari și voluntari.
Situație neplăcută în Prahova: „Noi participăm doar ca forță complementară”
Conform jurnaliștilor din Valea Prahovei, în prima zi de căutări, echipele Salvamontului Prahova nu au fost chemate să participe la căutări, chiar dacă „experiența muntelui” îi recomanda să participe la acțiunile de coordonare a efectivelor MAI prezente la căutări.
„Ziua 1- se primesc directive ca ISU sa caute planorul pe mai multe trasee, printre care Babele-Varful Omu sau Valea Azugii.Nu sunt consultati salvamontistii si nici nu li se cere ajutorul. Poate ca acesti oameni care umbla de o viata in munti si salveaza oameni constant, aveau si ei o vorba de spus, sa ajute macar cu o parere”, anunță jurnaliștii pe Facebook.
Banu Daniel, șeful Salvamont Prahova, a infirmat informația:
„Am participat la căutări și la Vârful Omu și pe Valea Azugii. Salvamontul nu participă la coordonarea în teren a echipelor de căutare-salvare. Noi venim doar cu sugestii și participăm doar ca forță complementară”, a declarat acesta pentru mytex.ro.
Uite pompierii, nu-s pompierii
Sâmbătă, 8 august, Inspectoratul pentru Situații de Urgență a primit o nouă pistă, după lăsarea întunericului, cum că un parapantist ar fi văzut bucăți dintr-un planor într-o zonă împădurită din Munții Baiului. Echipele de căutare-salvare au pornit spre locul indicat de parapantist, chiar în aceea seară, urmând să verifice din nou, a doua zi, pe lumină.
„Seara, dupa doar doua ore de la oprirea cautarilor de pe zi, se anunta de la MAI ca un parapantist are un indiciu in Muntii Baiului si coordonatele GPS ale locului. Se presupune ca aceea este zona unde a picat planorul. Este mobilizat ISU si sunt chemati in ajutor salvamontisti si jandarmi din sinaia, busteni si azuga. oamenii ajung repede si se mobilizeaza. Zona este greu accesibila, iar din cauza intunericului nu vezi mai nimic. La miezul noptii se opresc cautarile, iar echipele hotarasc un loc de intalnire pentru ora 7 dimineata de unde sa porneasca spre locul unde a fost vazut planorul . ISU confirma!”, notează jurnaliștii prahoveni.
În dimineața zilei de duminică, 9 august, aproximativ 40 de jandarmi și salvamontiști ajung la baza Muntelui Baiului, la ora stabilită împreună cu Centrul de Comandă ISU, pentru acțiunea de căutare. După mai bine de 40 de minute, timp în care s-a crezut că pompierii ISU întârzie, echipele de căutare-salvare formate din jandarmi și salvamontiști au fost înștințate de faptul că pompierii din cadrul ISU au plecat, spre locul indicat de parapantist, cu două ore mai devreme.
În ciuda acestui fapt, s-a decis ca echipele rămase la baza Muntelui Baiului să „perie” din nou zona respectivă.
„Zis si facut! Dimineata ajung rand pe rand baietii de la salvamont si jandarmerie. Cam peste 40 de oameni. Si se asteapta, se tot asteapta sa vina colegii de la ISU. Nu de alta, dar ei coordoneaza operatiunea. Dupa 30 de min il sun pe purtatorul de cuvant ISU Ploiesti sa il “cert putin” amical ca sunt asteptati de o jumatate de ora si nu au ajuns la locul cu pricina. Erau in intarziere sau cel putin asa credeam noi si ceilalti 40 de salvatori care asteptau… Si aici vine cireasa de pe tort!!!
S-a mers pe principul: sunt buni la munca, dar foloasele(laudele) le tragem noi. Asa ca, mai marii MAI, convinsi fiind ca planorul se afla prabusit in locul de unde au venit coordonatele GPS, au “omis” sa-i anunte si pe ceilalti salvatori ca ei pleaca mai devreme …cu doar vre-o doua ore. Mahniti si dezamagiti ca una vorbim si alta facem, oamenii totusi s-au mobilizat in teren si si-au facut treaba asa cum stiu ei mai bine” au mai declarat jurnaliștii.
Conform șefului Salvamont Prahova, Banu Daniel, s-a creat o mică neînțelegere, care, ulterior s-a rezolvat.
„Într-adevăr, jandarmeria, noi și pompierii am stabilit să ne întâlnim într-un loc. Din păcate s-a creat o neînțelegere, iar pompierii au plecat înaintea noastră pe traseu, fără a ne informa. Am vorbit cu șeful ISU și am înțeles că a fost doar o mică neînțelegere, pe care am și rezolvat-o”, a declarat pentru mytex.ro, Banu Daniel, șeful Salvamont Prahova.
Acuzații grave: „Mi-am dat seama cât de mult se pune preț pe imagine”
Dezamăgită de comportamentul șefilor ISU, jurnalista a propus un mic exercițiu de imaginație.
„Acum, sa facem un exercitiu de imaginatie pentru ca mi-am dat seama cat de mult se pune pret pe imagine, cand de fapt vorbim de un cu totul alt scop – gasirea lui Mircea Craciun : daca doar angajatii ISU gaseau planorul, venea Arafat si sustinea ca echipa ISU a gasit planorul, ce bine a lucrat, coordonat, implicat, descurcat etc etc etc. Totul se invartea in jurul ISU (sa fie clar ca nu am nimic cu baietii de la ISU. Sunt oameni muncitori si extraordinari care salveaza vieti din incendii, accidente, se expun la tot felul de pericole. Conducerea judeteana sau centrala este problema!!!!!!!) Insa, planorul nu a fost gasit acolo si probabil ca si la urmatoarele cautari vor apela tot la ajutorul alora mai «putin priceputi»”, încheie jurnaliștii pe Facebook.
Costul, până în acest moment, al celei mai mari operațiuni de căutare-salvare atinge câteva sute de mii de euro, conform secretarului de stat în MAI, Raed Arafat.
Amintim că, potrivit informațiilor noastre, planoristul a mai lipsit de acasă, chiar și câte 30 de zile, în nenumărate rânduri, fără a-și anunța familia, dar niciodată la bordul unui planor.
În ciuda performanțelor sale sportive, Mircea Crăciun era cunoscut, de colegi și prieteni, drept o persoană cu unele probleme de comportament.
CITIȚI ȘI:
UPDATE. Planorul dispărut NU este în Poiana Țapului!
EXCLUSIV. BRAȘOV. Sesizare de ultimă oră la Poliția Bușteni, privind planorul dispărut
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.