112

BRAŞOV. Violenţa în familie – ce urmează după obţinerea ordinului de protecţie?!

 

Ce se întâmplă după emiterea ordinului de protecţie, în cazurile de violenţă în familie?!

La această întrebare au răspuns poliţiştii braşoveni, pentru a veni în sprijinul victimelor.

„După emitere, ordinul de protecţie se comunică de către instanţă victimei, agresorului și, în maxim 5 ore de la emitere, organelor de poliţie de la domiciliul victimei și al agresorului (…). Pentru punerea în executare a ordinului de protecţie obținut de victimă în instanță, poliţistul poate intra în locuinţa familiei și în orice anexă a acesteia, cu consimţământul persoanei protejate sau, în lipsă, al altui membru al familiei. Organele de poliţie au îndatorirea să supravegheze modul în care se respectă hotărârea și să sesizeze organul de urmărire penală în caz de sustragere de la executare”, a explicat purtătorul de cuvânt al Poliţiei Judeţene Braşov, agent şef Gabriela Dinu.

„În activitatea de supraveghere a respectării ordinelor de protecție, un sprijin real pentru polițist este reprezentat de familia și apropiații victimei, care, pe de o parte, sesizează polițistul când agresorul nu respectă ordinul de protecție, iar pe de altă parte sprijină moral victima și o susțin în demersul de tragere la răspundere a agresorului”, a adăugat sursa citată.

Poliţiştii au subliniat că sprijinul moral oferit de apropiaţi victimei este foarte important, altfel aceasta este de multe ori tentată să îi dea o nouă șansă abuzatorului şi să-şi retragă plângerea, fie din motive financiare, fie din ataşament faţă de el.

În cazul în care agresorul încalcă ordinul de protecţie, victima este îndrumată să apeleze de urgenţă numărul 112 şi să menţioneze că este beneficiara ordinului respectiv.

„În această situaţie, intervenţia organelor de poliţie este mult mai rapidă. Victima trebuie să facă plângere penală pentru încălcarea ordinului de protecţie, întrucât este o probă în avantajul ei pentru obţinerea unui nou ordin de protecţie”, a explicat reprezentanta IJP Braşov.

Cum se pot proteja victimele care nu au obţinut încă ordin de protecţie

Până să obţină un ordin de protecţie, victimele se pot proteja cazându-se, împreună cu copiii, într-un adăpost/centru, la rude, prieteni, cunoștinţe etc.. De asemenea, este recomandat ca victima să transmită noua adresă doar persoanelor de încredere, să schimbe traseele şi locurile frecventate anterior, știute de agresor – magazine, ATM-uri, transport, locuri de joacă ale copiilor etc.; să informeze persoanele care vin în contact cu copiii sau îi îngrijesc despre cine are dreptul să-i ia de la școală după terminarea orelor; Să schimbe numărul de telefon, să nu răspundă apelurilor cu numere ascunse.
„Polițiștii au dreptul și obligația să intervină în orice caz de violență în familie sesizat, chiar dacă ușa locuinței în care se aud țipetele nu este deschisă. Cei care sosesc la fața locului trebuie să întocmească proces-verbal de constatare, să asculte parțile implicate în conflict, să ia declarații ale martorilor și să îndrume victima către Serviciul Medico-Legal si spre adăpostul cel mai apropiat”, a mai informat purtătorul de cuvânt al IJP Braşov.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Citeşte şi...
Close
Back to top button