112

BRAȘOV. Turnul Bisericii Evanghelice din Rotbav s-a prăbușit

 

Aseară, la orele 9.00 fix, turnul bisericii evanghelice din localitatea brașoveană Rotbav s-a prăbușit. Localnicii au sesizat doar două bătăi ale orologiului din turn care să anunțe ora exactă în comună, după care s-a auzit o bubuitură. 

Dispeceratul de urgență 112 a trimis la fața locului un echipaj de intervenție, pentru înlăturarea pericolului de prăbuşire a altor elemente de clădire. potrivit spuselor purtătorului de cuvânt al ISU Brașov, Ciprian Sfreja. Turnul s-a dărâmat în întregime, până la nivelul zidului bisericii, spre curtea din spate.

Din fericire, fiind o oră destul de târzie, în zonă nu se afla nimeni, astfel că nu s-au înregistrat victime. 

Astăzi s-au deplasat în Rotbav pentru a evalua situația oficiliatăți județene, printre care prefectul Mihai Mohaci, dar și de la Direcția de Cultură Brașov.

Istoric

Biserica evanghelică fortificată din Rotbav este una dintre cele mai vechi construcții de acest tip din Țara Bârsei, potrivit documentelor istorice, din secolul al XIII-lea. 

În jurul anului 1300 a fost ridicată și biserica (actual evanghelică), în stil romanic, fortificată în secolul al XV-lea și împrejmuită mai apoi de zidurile unei cetăți fortificate tipic săsească (a fost prima biserica fortificata din Tara Barsei). Este una dintre cetățile de acest fel care conservă în stare bună zidurile sale. Fortificația oferea loc pentru magazii, ateliere, grajduri, o bucătărie comună, o crescătorie de albine. Intrarea în cetate era apărată de turnul porții, în care se afla și administrația orașului, cu o celulă pentru prizonieri sau condamnați. Aceasta poate fi văzută chiar și în zilele noastre. Pe la 1350 a fost terminată construcția bisericii. În acea vreme, în Rotbav trăiau aproximativ 70 de familii de sași.

Ceasul a fost instalat în turn în anul 1908, odată cu orga din sală, și a fost adus din Germania, cumpărat fiind de comunitatea săsească. Acesta funcționează cu două contragreutăți, are patru axe care corespund celor patru cadrane de pe fiecare parte a turnului și se trage o dată la opt zile. Mecanismul, aflat la o înălțime de 40 de metri, care acționează ceasul este unul simplu cu bătaie la fiecare oră fixă. Bătaia se realizează cu ajutorul unui clopot. De fiecare dată când se împlinește un minut, o elice existentă și încorporată în mecanism, care este pe bază de aer, se învârte. Pendulul orologiului are o greutate de 20 de kilograme.

Orologiul bisericii fortificate din Rotbav este îngrijit pro bono de către un singur om, care se ocupă și de clopote și de biserica în sine.

Totodată, Turnul Principal — sau cel al orologiului, care are o înălțime de aproximativ 60 de metri de la nivelul solului, oferă o priveliște frumoasă în vârf, de ansamblu, asupra satului și a împrejurimilor, fie ele muntoase sau deluroase, și mai încolo, către zona Brașovului.

Tocmai acest turn s-a prăbușit aseară. 

Citiți și:

UPDATE BRAȘOV. Al doilea turn de biserică fortificată prăbușit într-o săptămână


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Citeşte şi...
Close
Back to top button