112

BRAȘOV. Turiști români, francezi, englezi și israelieni, în pericol pe munte, anul trecut

 

Jandarmii montani din județul Brașov au avut parte de câteva acțiuni de căutare – evacuare dificile, în cursul anului trecut.

Dintre misiuni amintim de cea din aprilie 2018, desfășurată pentru găsirea a trei persoane care au urcat de la Mănăstirea Breaza spre Vârful Urlea, cu intenția de a ajuns pe Vârful Moldoveanu. Din nefericire, cei trei turiști au fost găsiți fără viață, după trei zile de survolare a Munților Făgăraș.

În zilele de 8, 9 și 10 aprilie s-au executat căutări în zonă, cu un elicopter MAI, împreună cu un lucrător din cadrul Salvamont Victoria, iar pe 10 aprilie au fost reperate din aparatul de zbor două dintre victime, sub Vârful Cheia Bândei, una pe versantul spre Valea Sâmbetei, iar cealaltă spre Valea Brescioarei. A doua zi, dimineață, au fost constituite echipe care au urcat pe munte, pentru a prelua trupurile neînsuflețite ale victimelor (Constantin Fârtăieş – 64 de ani, Octavian Sandu-Andrieş – 18 ani şi tatăl acestuia, Petru Sandu – 62 de ani).

O lună mai târziu, pe 21 mai 2018, jandarmii montani au fost solicitați de șeful Salvamont Victoria, pentru acordarea sprijinului necesar pentru salvarea –evacuarea unei persoane accidentate în zona Chiliei Păr, din apropierea Cabanei Valea Sâmbetei. Victima a fost găsită la orele 20.45, la Cabana Valea Sâmbetei. Aceasta prezenta traumatisme la cap și membrul superior stâng. După ce i s-a acordat prim ajutor, persoana în cauză a fost coborâtă până la un echipaj SMURD.

În data de 24 iunie, efectivele aflate în serviciu pe traseul montan din zona Prăpăstiile Zărneștilor au fost sesizate de către o persoană cu privire la faptul că pe traseul turistic marcat cu bandă albastră din masivul Piatra Craiului se află o persoană accidentată. În urma celor sesizate, jandarmii montani au găsit două femei, din care una rănită la nivelul gleznei piciorului drept, aflată în imposibilitatea de a se deplasa. Persoanele au fost coborâte la poalele muntelui și au fost transportate la pensiunea Mosorel din sat Măgura, unde acestea erau cazate.

Adolescenți surprinși de furtună în Piatra Craiului

O altă misiune, dificilă, a avut loc pe 12 iulie 2018, când jandarmii montani au fost sesizați cu privire la faptul că un grup de șase adolescenți din Zărnești a fost surprins de o furtună pe un traseu turistic din Piatra Craiului, în timp ce coborau spre cabana Plaiul Foii dinspre traseul de creastă.
Tinerii nu au putut preciza clar unde se află.

„Deoarece semnalul de telefonie mobilă nu exista în zona unde grupul de persoane s-a rătăcit, nu s-a putut localiza grupul, și nici nu s-a putut lua legătura cu cineva din grup pentru furnizarea de informații care ar fi putut duce la localizarea cu precizie a acestora.
În jurul orei 20.20, cele 6 persoane au fost găsite mai jos de refugiul Speranțelor, pe traseul Brâul Ciorânga marcat cu triunghi roșu. Persoanele rătăcite nu aveau nevoie de îngrijiri medicale, fiind doar foarte speriate și extrem de ude din cauza ploii abundente, nefiind echipate corespunzător pentru parcurgerea unui astfel de traseu în condițiile meteo date (fără bocanci de munte, pelerină de ploaie). După evaluarea situației s-a început coborârea spre zona Padina lui Călineț unde s-a ajuns in jurul orei 21.10”, au amintit reprezentanții Inspectoratului de Jandarmi Județean Brașov.

Turiști străini, salvați de pe munte

În luna septembrie, pe data de 4, jandarmii montani și salvamontiștii au fost sesizați cu privire la faptul că doi turiști francezi s-au rătăcit în Masivul Piatra Craiului, după ce s-au abătut de la un traseu marcat.

Cele două persoanele au plecat din Plaiul Foii spre Comis, cu gândul de a parcurge creasta Făgărașului, iar în Poiana Răchițeni, au pierdut marcajul și s-au rătăcit. Din fericire, misiunea a fost încheiată cu bine, turiștii fiind coborâți în siguranță de pe munte. În următoarea lună, salvatorii montani au intervenit pentru a recupera din Masivul Piatra Craiului trei femei de naționalitate israeliană.

„În jurul orei 20.45, echipa de căutare-salvare a localizat persoanele în cauză care deviaseră aproximativ 50 de metri de la traseul turistic marcat, acestea neavând nevoie de îngrijiri medicale”, au precizat reprezentanții IJJ Brașov. Cele trei turiste au fost conduse până la o pensiune din Zărnești, unde erau cazate.

În luna noiembrie, o femeie de naționalitate engleză a sesizat la 112 că ea și un bărbat s-au rătăcit. Cei doi turiști plecaseră în jurul orelor 17.00 din Râșnov spre Poiana Brașov, pe DN 1E, iar la un moment dat au intrat în pădure, pe o cărare, cu intenția de a scurta traseul, dar la lăsarea întunericului și-au dat seama că s-au rătăcit.
Cei doi turiști au fost găsiți teferi, în zona cunoscută sub numele de „Valea Cheișoara”.

Începutul accidentărilor pe pârtii

În luna decembrie au început misiunile pe domeniul schiabil. Astfel, pe 16 decembrie 2018, jandarmii au fost sesizați că, pe pârtia de schi Drumul Roșu, din Masivul Postăvarul, a avut loc o ciocnire între doi schiori, iar unul dintre ei este în stare de inconștiență.
Salvatorii montani le-au acordat primul ajutor victimei (o femeie de 47 de ani, din Ilfov), apoi au transportat-o la baza pârtiei, de unde a fost preluată de un echipaj SMURD.
Femeie prezenta traumatism cranio-cerebral, cu pierderi de memorie.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare