112

BRAȘOV. Trei incendii de vegetație, în ultimele 24 de ore, unul lângă DN 1 / Update: Încă două alerte, astăzi!

  • IMG-20220318-WA0000_295423.jpg
 

Pompierii brașoveni se confruntă cu tot mai multe incendii de vegetație uscată, în ultima vreme, trei dintre acestea fiind înregistrate numai în ultimele 24 de ore.

Primul incendiu a fost anunțat între Bod și Araci, lângă Drumul Județean 103, iar celelalte două au fost în localitatea Sânpetru, respectiv în apropierea DN 1, între localitățile Mândra și Râușor.

De la începutul anului 2022, Inspectoratul pentru Situații de Urgență Brașov (ISU) Brașov a intervenit la 28 de incendii de vegetație uscată.

Specialiști din cadrul ISU Brașov solicită cetățenilor să nu recurgă la incendierea vegetației uscate deoarece își pun în pericol viața, bunurile și riscă sancțiuni conform prevederilor legale.
Potrivit standardelor privind bunele condiții agricole și de mediu ale terenurilor, arderea vegetației uscate și a resturilor vegetale este strict interzisă dacă nu se impune ca o măsură excepțională în cazuri de carantină fitosanitară, pentru prevenirea răspândirii unor boli sau dăunători specifici.
Activităţile de ardere a miriştii, vegetaţiei uscate şi resturilor vegetale  pot fi executate numai după obţinerea, în prealabil, a permisului de lucru cu foc”, au transmis reprezentanții ISU Brașov.

Arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deşeurilor şi a altor materiale combustibile, fără obţinerea permisului de lucru cu focul şi fără luarea măsurilor pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi, precum şi amenajarea locurilor pentru utilizarea focului deschis în condiţii şi la distanţe care favorizează propagarea focului la construcţii, depozite, culturi agricole, păduri, plantaţii şi alte vecinătăţi se sancţionează cu amendă de la 1.000 la 2.500 lei.

ATENȚIE!
     – este interzisă arderea vegetaţiei uscate şi resturilor vegetale pe timp de vânt;
   –  pentru ca arderea să poată fi controlată, vegetaţia uscată şi resturile vegetale se colectează în grămezi, în jurul cărora se curăţă vegetaţia pe o suprafaţă de aprox.5m;
    – arderea vegetaţiei uscate şi resturilor vegetale se face numai pe timp de zi, activitatea fiind permanent supravegheată până la terminare;
   – arderea se efectuează numai în zone care să nu permită propagarea focului la gospodăriile populaţiei, plantaţiile agricole, fondul forestier, reţelele electrice, de comunicaţii, conductele de transport gaze naturale etc;
   – la terminarea activităţii se va urmări stingerea totală a focului înainte de a părăsi locul arderii, fiind interzisă acoperirea cu pământ a focarelor.

Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro.

Update (ora 13.00):

Pompierii militari intervin la această oră pentru stingerea a încă două incendii de vegetație uscată. Unul dintre acestea se manifestă la ieșirea din localitatea Bod spre Araci, iar un altul în localitatea Apața. „Aici incendiul se manifestă la vegetație uscată pe o suprafață de aproximativ 500 mp. La intervenție acționează două autospeciale de stingere din cadrul ISU Brașov și o autospecială din cadrul unității militare Apața”, au detaliat reprezentanții ISU Brașov.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Citeşte şi...
Close
Back to top button