BRAŞOV. Trecerile de pietoni par să fi devenit un pericol pentru… pietoni. GALERIE FOTO
Accidentul produs miercuri seară, în jurul orelor 20.30, pe trecerea de pietoni de pe Calea Făgăraşului, soldat cu rănirea unei femei, despre care am scris aici: BRAŞOV. Încă un accident cu victimă pe trecerea de pietoni! Şoferul a fugit de la locul faptei, este al patrulea eveniment rutier de acest gen, înregistrat luna aceasta în municipiul Braşov, primele trei accidente fiind mortale.
Deja s-a depăşit numărul accidentelor pe „zebre” înregistrate pe tot parcursul anului trecut.
Să ne amintim că, în 19 februarie, aproape de orele 10.00, o femeie în vârstă de 64 de ani a fost omorâtă pe Calea Bucureşti, municipiul Braşov, la intersecţia cu strada Soarelui, după ce a fost lovită de un autoturism condus de un cetăţean în vârstă de 73 de ani. Femeia traversa regulamentar!
În 5 ianuarie, în jurul orelor 19.00, un bărbat în vârstă de 54 de ani a murit la scurt timp după ce a fost lovit pe strada Independenţei, din cartierul Tractorul, municipiul Braşov, de o dubiţă la volanul căreia se afla un conducător auto în vârstă de 36 de ani. Pietonul traversa regulamentar!
În 4 ianuarie, spre orele 22.00, un braşovean în vârstă de 60 de ani a murit pe loc, tot pe o trecere de pietoni de pe Calea Bucureşti (spre zona Dârste), municipiul Braşov, fiind călcat de o maşină condusă de un şofer de 42 de ani (deputatul Mihai Donţu). Victima traversa regulamentar!
„Zebre” în curbă şi prea lungi
Potrivit Poliţiei Rutiere Braşov, în anul 2014 numărul pietonilor accidentați mortal pe trecerea de pietoni a fost de trei, anul trecut, doi, iar în acest an, din care nu a trecut nici o lună, trei pietoni au fost accidentați mortal.
Pe de altă parte, dacă aruncăm o privire pe rapoartele săptămânale ale Poliţiei Rutiere Braşov în urma acţiunilor din trafic, sunt ridicate, în medie, 70 de permise auto doar pentru neacordarea de prioritate la trecerile de pietoni, de altfel cauza principală, cel puţin pe anul trecut, a producerii accidentelor pe raza judeţului nostru.
În aceste condiţii ne întrebăm dacă nu cumva avem o problemă de organizare/administrare a circulaţiei pe raza municipiului Braşov. Asta, în timp ce reprezentanţi ai Comisiei de Circulaţie au afirmat că nu sunt probleme majore la acest capitol. Ba, ar mai trebui reduse din „zebre”, în opinia administratorului oraşului, Miklos Gantz, după cum am scris în ediţiile anterioare ale cotidianului nostru.
Totuşi, cu un reprezentant în această comisie care hotărăşte condiţiile în care trebuie să se circule în Braşov, Poliţia Rutieră a semnalat unele aspecte îngrijorătoare, fiind trimisă chiar o informare către Primăria Brașov în acest sens. Potrivit acestora, 30 de treceri de pietoni nu sunt iluminate corespunzător pe timp de noapte, dar și alte zeci de treceri care nu sunt marcate şi semnalizate corespunzător şi nu pot fi observate de şoferi nici măcar pe timp de zi.
Pe de altă parte, şoferii atrag atenţia că multe treceri de pietoni, cum sunt şi cele de pe Calea Bucureşti pe care au avut loc recentele accidente, sunt foarte lungi, capetele acestora ieşind din raza lor vizuală, astfel că uneori nu văd pietonul care se angajează în traversare.
Alt loc de traversare nelalocul lui, îngrijorător pentru conducătorii auto, este nou înfiinţata trecere de pietoni din zona SIF Transilvania, amplasată chiar în curbă, după ce a fost mutată staţia RAT „Primărie” (şi aceasta în pantă), aproape de curba menţionată anterior. Încă nu este pe lista punctelor negre a Braşovului, având în vedere că foarte prea „proaspăt” liniată (nici două săptămâni).
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.