112

BRAȘOV. Și totuși, școlile nu au nevoie de autorizare PSI

 

Premierul interimar Sorin Cîmpeanu, fost ministru al educației, a afirmat sâmbătă, într-o conferință de presă desfășurată la Palatul Victoria, că, dintre cele 19.000 de școli din România, doar 7% au autorizație cu privire la prevenirea și stingerea incendiilor (PSI).

De la Inspectoratul Școlar al Județului (IȘJ) Brașov nu am putut afla situația pe județ, baza de date fiind în curs de elaborare.

Nici reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) „Țara Bârsei” Brașov nu au datele disponibile. 

Ciprian Sfreja, purtătorul de cuvânt al ISU, spune că datele oferite premierului interimar provin probabil de la Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, fiind rezultatele controalelor efectuate de-a lungul anului.
Totodată, el s-a arătat surprins de declarația premierului interimar, întrucât imobilele, inclusiv cele în care funcționează unitățile de învățământ, nu au nevoie de autorizație de la ISU decât în două situații. „Clădirile existente, cele care sunt de mulți ani, nu au nevoie de autorizație PSI. Doar cele nou date în funcțiune și cele cărora li s-au adus modificări la structură”, a punctat Sfreja. Practic, clădirile mai vechi de 1997, când s-a schimbat legislația, nu dețin avize PSI pentru că la momentul construcției nu exista nici o reglementare care să le oblige să-l solicite.

Întâi aviz, apoi autorizație

Avizul se solicită pe baza planurilor de construcție sau reabilitare, înainte de începerea lucrărilor, iar autorizația este obținută după o verificare la fața locului de către un reprezentant al ISU.
„Acest lucru nu înseamnă însă că în acele unități de învățământ nu se respectă normele de reglementare PSI. Clădirile vechi au ajuns să obțină o asemenea autorizație sau aviz doar dacă, la un moment dat, au fost efectuate lucrări de reabilitare sau li s-au adus modificări. În aceste cazuri au avut nevoie de autorizații de construcție sau de amenajare spațiu de la primărie, care, pentru a fi acordate, au avut nevoie de avizul PSI și, la finalul lucrărilor, se solicită autorizația PSI. Acestea, odată obținute, nu mai trebuie reînnoite în fiecare an, decât dacă se mai aduc modificări clădirii sau își schimbă destinația”, a menționat reprezentantul ISU.

Sfreja a explicat că inspectorii din instituție fac controale periodice prin școli, privind riscurile de incendiu, de obicei după un plan tematic, și ceea ce se verifică este existența a suficiente căi de evacuare, a unui plan de evacuare, a unui număr suficient de extinctoare funcționale, a unui hidrant, dar și dacă s-a efectuat instructajul celor care lucrează în clădirea respectivă și dacă s-au făcut exerciții de alarmare.  

Tot ce se poate ca în următoarea perioadă școlile să fie luate la verificat de către inspectorii ISU. Și nu pentru a controla dacă există documentele necesare cât dacă, la o verificare pe teren, școlile sunt sigure, iar elevii, chiar și în cazul unui incendiu, pot fi protejați.

„Deocamdată, ne concentrăm pe operatorii economici care au unități cu program prelungit, cluburi, restaurante și altele”, a mai spus Sfreja.

Citiți și:

RISC COLECTIV. 93% din școli n-au aviz PSI


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button