BRAȘOV. Prima regulă a internetului, pe care trebuie s-o învețe copiii: să rămână cât mai anonimi
Pentru a nu deveni victime ale infractorilor care acționează în mediul virtual, copiii trebuie să fie învățați de părinți prima regulă a navigatului pe internet, respectiv să rămână cât mai anonimi posibil, atenționează reprezentanții Biroului de Analiză și Prevenire a Criminalității din cadrul Inspectoratului Județean de Poliție Brașov.
„Aceasta înseamnă să nu facă publice informaţiile personale (numele complet, adresa, numărul de telefon, CNP-ul, parole, nume ale membrilor de familie, numere de cărţi de credit) sau să posteze fotografii. Datele personale şi pozele postate în mediul virtual s-ar putea să fie folosite împotriva lor”, explică polițiștii.
Părinții mai sunt sfătuiți să încerce să afle cât mai multe despre „prietenii online” ai copiilor, așa cum trebuie să se întâmple și în viața reală.
„Discutaţi despre riscurile la care se pot expune dacă acceptă întâlniri cu persoane necunoscute cu care au comunicat prin e-mail, chat sau telefonul mobil”, au mai recomandat oamenii în uniformă.
În general, părinții sunt sfătuiți să acorde o atenție deosebită relației cu proprii copii, pentru a evita incidentele și faptele penale în care ar putea fi implicați minorii.
„Potrivit statisticilor Poliţiei, tinerii ajung frecvent victime sau chiar autori ale unor infracţiuni, cazuistica înregistrată evidenţiind faptul că minorii sunt extrem de vulnerabili la capitolul criminalitate. Din dorinţa de a brava sau din naivitate, minorii comit infracţiuni, fără să conştientizeze consecinţele pe care le vor suporta în asemenea situaţii. O parte din adolescenţii şi tinerii cercetaţi au comis faptele penale după ce au aderat la diferite grupuri, sub influenţa şi presiunea acestora devenind delincvenţi sau chiar infractori. Astfel anturajul constituie un factor favorizant în comiterea unor fapte prevăzute şi pedepsite de lege”, atrag atenția reprezentanții .
Prin urmare, părinții sunt sfătuiți să vorbească cu copiii despre prietenii pe care îi au, să-i întrebe unde și cum își petrec timpul liber în afara casei și să le explice faptul că furturile, indiferent cât de nesemnificative sunt, nu probează curajul, ci sunt fapte culpabile, cu urmări nedorite (spre exemplu, percheziții, interogatorii, măsuri de internare într-un centru de minori).
„Luaţi seama de câţi bani dispun copiii dumneavoastră; testaţi felul cum cheltuie banii de buzunar sau economiile iar în caz că aveţi îndoieli staţi de vorbă cu aceștia. Vorbiţi cu copiii şi adolescenţii despre valoarea proprietăţii personale şi publice. Explicaţi-le ce urmări poate avea distrugerea diferitelor lucruri sau bunuri”, mai recomandă agenții din cadrul IJP Brașov.
Nu în ultimul rând, în relația părinte – copil trebuie să aibă loc discuții deschise despre pericolele consumului de droguri, în care să li se explice că, oricât de tentante ar fi „atenţiile” (doze/băuturi gratuite sau la prețuri derizorii) oferite de așa-zișii prieteni, acestea au efecte negative asupra organismului, dar și a situației școlare, familiale, profesionale etc..
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.