112

BRAȘOV. Pericol de moarte în Bucegi. Avocatul Poporului s-a autosesizat

 

Citiți și:

Update BRAȘOV. Salvamontiștii din Bran au intervenit cu mașinile personale, după ce au fost evacuați de Primărie!

De astăzi, cei care vor să urce pe traseele din nord-vestul Bucegilor joacă la „ruletă rusească”. În caz de accident, nu mai are cine să intervină la acţiuni de salvare. Membrii Formaţiei Salvamont Bran au fost puși pe liber, după ce primăriile din Bran, Moieciu și Fundata au decis să nu mai finanțeze activitatea.

Până acum, serviciul Salvamont Bran era în subordinea regiilor locale ale pădurilor din cele trei localităţi. Costurile pentru salariile angajaţilor, întreţinerea cabanei Salvamont şi echipamente ajungeau la aproximativ 300.000 de lei pe an. 60% din sumă era suportată de Primăria Bran, iar câte 20 de procente asigurau autorităţile din Moeciu şi Fundata.
Dar Curtea de Conturi a constatat că salvamontiştii funcţionau ilegal, pentru că ocoalele silvice nu au în atribuții salvarea montană. La propunerea primarilor, consiliile locale ale celor localități au decis nefinanțarea Serviciului Salvamont și l-au aruncat în ograda Consiliului Județean. Asta, în ciuda faptului că, potrivit Legii 229/2003, autoritățile locale din zonele turistice care au și pârtii de schi sunt obligate să aibă Servicii Salvamont.

Faptul că una dintre cele mai circulate zone turistice din masivul Bucegi rămâne fără acoperire Salvamont este considerat ca fiind foarte grav, drept care, în urma articolelor din presă, Avocatul Poporului s-a autosesizat și a declanșat o investigație. „(1) Dreptul la viaţă, precum şi dreptul la integritate fizică şi psihică ale persoanei sunt garantate” – este alineatul 1 articolului 22 din Constituție (Dreptul la viaţă şi la integritate fizică şi psihică), pe care se bazează demersul Avocatului Poporului, după cum ne-a explicat Cătălina Dinu, expert coordonator al Biroului Teritorial Braşov. „După ce sesizarea noastră a fost aprobată, am trimis adrese către primăriile celor trei localități și către Instituția Prefectului, solicitând puncte de vedere. Hotărârile de Consiliu Local prin care au decis să nu mai finanțeze nu sunt tocmai legale, de vreme ce Legea 229/2003 obligă autoritățile locale să înființeze și să administreze servicii publice de Salvamont. Nici decizia de a arunca în sarcina Consiliului Județean nu este în regulă, de vreme ce nu există o hotărâre a CJ prin care să se preia serviciul și nici nu se poate face așa, de jos în sus, ci de sus în jos ar fi trebuit. E clară însă obligativitatea legală a primăriilor care au pârtii de schi”, a precizat expertul.
De altfel, un exemplu este Primăria Zărnești, care a avut aceleași probleme cu Curtea de Conturi în privința Serviciului Salvamont prin Ocolul Silvic, după care a decis să preia direct finanțarea. Nu mai vorbim de Brașov, care are, la rândul său, propriul Serviciu Salvamont.

Salvamontiștii au acționat în contencios administrativ

Salvamontiștii din Bran au atacat în instanță hotărârile CL: „Primăriile Bran—Moieciu-Fundata ne-au trimis o adresă prin care suntem anunțați că începând cu 1 aprilie 2017 renunță la serviciile noastre. Cei cinci salvatori eram în subordinea Regiei Locale a Pădurilor Bucegi-Piatra Craiului R.A. Cu noi nu a discutat nimeni înainte de a primi acest preaviz și de aceea am acționat în contencios administrativ, pentru că este absolut imposibil ca în această zonă să nu funcționeze un Serviciu Salvamont. Este ciudat și nu înțelegem cum se poate renunța la Serviciul Salvamont. Primăria Moieciu caută soluții de finanțare, dar va fi foarte greu ca singură să susțină Serviciul Salvamont. Hotărâri de Consiliu Local de desființare a Serviciului Salvamont am primit doar de la primăriile din Bran și Fundata. Undeva s-a rupt lanțul sistemului și cred că ar fi extraordinar de bine dacă domnul Raed Arafat ar cunoaște situația”, declara pentru Agerpres, în urmă cu două săptămâni, șeful Serviciului Salvamont Bran-Moieciu-Fundata, Sorin Mălușelu.

Și împătimiții muntelui sunt foarte nemulțumiți de situația creată: „Nu vorbim aici de «pantofari», de «miticii» care vin în șlapi sau pe tocuri, ci de cei care chiar fac ascensiune din dragoste de munte. Oricât de experimentat și oricât de echipat ai fi, poți avea ghinionul să te accidentezi. Și atunci ce faci? Stai să mori pe munte că Primăria Bran, care face bani din orice mișcă în zonă, nu mai vrea să aibă serviciu Salvamont?!”

Citiți și:

BRAŞOV. Nu va mai avea cine să-i salveze pe turiştii ce se aventurează în nord-vestul Bucegilor


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button