BRAȘOV. Patru minori instituționalizați au ajuns la spital după ce au consumat etnobotanice
Patru minori instituționalizați la un centru pentru delincvenţi din judeţ au ajuns la Spitalul Clinic de Copii Brașov luni seara, acuzând stare de rău, ameţeală și greață, simptome de intoxicație cu substanțe interzise. Medicii şi poliţiştii urmează să stabilească dacă este vorba despre droguri de sinteză sau alte substanțe.
Un angajat al Centrului pentru Minori „Sfântul Stelian” din Ghimbav, aflat în subordinea Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Brașov, a sunat la 112 luni, în jurul orei 16. Trei echipaje ale Ambulanţei Braşov au fost mobilizate de urgenţă la centru. Patru din cei 11 adolescenți instituționalizați acolo, trei băieţi şi o fată, au avut nevoie de îngrijiri medicale. Cel mai mic are 15 ani.
„Cel mai mic era foarte confuz, ameţit, nu îşi putea păstra echilibrul. La ceilalţi trei, simptomele nu au fost atât de severe”, a spus medicul Nicolae Olteanu, de la Ambulanţa Braşov, citat de „Adevărul”.
Minorii au primit de urgenţă îngrijiri medicale, fiind externați în aceeaşi zi, fără să necesite internare.
Cei de la DGASPC afirmă, într-un comunicat, că s-au deplasat imediat în centru, în vederea analizării situației la fața locului: „Drept urmare, la acest moment este în curs o anchetă internă pentru a se stabili în mod concret circumstanțele în care s-a produs evenimentul. Din primele cercetări rezultă faptul că Serviciul de Ambulanță Braşov a fost solicitat pentru patru minori, care au consumat o ţigară cu un conținut necunoscut, aruncată din exterior, prin gard, de către rudele unui beneficiar din centru. În urma analizelor efectuate la Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii Braşov s-a confirmat că beneficiarii au consumat etnobotanice, fiind infirmată varianta consumului de droguri. Urmare a acestui incident beneficiarii implicaţi au fost introduşi într-un program special de consiliere psihologică, urmând a avea și sprijinul Centrului de Prevenire. Evaluare și Consiliere Antidrog Braşov, în vederea responsabilizării minorilor cu privire la consecințele consumului de substanţe psihoactive”.
Până să se ajungă la o concluzie, a fost dublată paza centrului, unde sunt internați copii care au săvârşit infracţiuni, dar nu răspund penal şi minori cu risc infracţional ridicat.
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.