112

BRAȘOV. Odată cu încălzirea vremii a „înflorit” numărul… cerşetorilor şi al căutătorilor în gunoaie

  • IMG-20180416-WA0001_250370.jpg
  • tiganusi_250372.jpg
 

Încălzirea vremii a adus la Braşov nu doar peisaje frumoase, oferite de renaşterea naturii, ci şi numeroşi cerşetori, aşa cum s-a putut observa în zona centrală a oraşului, dar şi în parcările marilor magazine. Punctul culminant a fost atins în perioada Sărbătorilor Pascale, când oriunde te aflai se nimerea şi câte o mână întinsă.

Astfel, într-una din zilele premergătoare Paştelui, pe strada Republicii au putut fi „admiraţi” doi inşi care, luând pe rând un cărucior în care se afla un copil, au apelat la mila trecătorilor, bebeluşul fiind folosit pentru a atinge „coarda sensibilă” a oamenilor.

Tot la mila oamenilor apela şi o tânără însoţită de un copil, în parcarea unui magazin de electronice şi electrocasnice de pe Calea Bucureşti. La câţiva paşi distanţă, pe spaţiul verde, îşi făcuseră „tabără” ceilalţi membri ai familiei ei, adulţi şi minori, pentru a se bucura de vremea frumoasă, în timp ce „ţinteau” oameni cărora să le mai ceară „un ban”.

Acestea sunt doar exemple de cerşit pe stradă…

O altă metodă folosită de cerşetori este cea din uşă în uşă. În ciuda sistemelor de închidere performante, aceştia reuşesc să intre în blocuri (uneori pândind uşile de acces în clădire, alteori sunând pur şi simplu la interfon) şi trec de la un apartament la altul.

Resemnaţi parcă, braşovenii nu au sesizat autorităţile, în această perioadă, cu privire la „înflorirea” cerşetoriei.

„De la începutul lunii aprilie şi până în prezent, la nivelul subunităţilor Poliţiei Municipiului Braşov au fost organizate şi desfăşurate un număr total de 19 acţiuni care au vizat persoanele fără adăpost. Nu au fost înregistrate în această perioadă sesizări cu privire la aceste categorii de persoane. Pe lângă aceste acţiuni, zilnic la nivelul subunităţilor Poliţiei Municipiului Braşov se desfăşoară/s-au desfăşurat acţiuni pe linia legii 61/1991, care au vizat şi această categorie de persoane, în special cerșetori”, ne-a declarat purtătorul de cuvânt al Poliţiei Judeţene Braşov, agent şef Gabriela Dinu.

Muncă de Sisif pentru poliţiştii locali

Acţiuni de descurajare a cerşetoriei desfăşoară, zilnic, şi poliţiştii locali, după cum ne-au precizat reprezentanţii Poliţiei Locale Braşov.

Cu toate acestea, fenomenul împământenit de-a lungul anilor este greu de stârpit, mai ales cât timp cetăţenii nu conştientizează că, prin orice bănuţ oferit, chiar ei încurajează cerşetoria.

„Activitățile Poliției Locale pe zona de cerșetorie se desfășoară zilnic, pe întreaga perioadă a anului, întrucât specificul turistic al orașului atrage persoane care se îndeletnicesc și realizează venituri importante din această activitate. Aceste acțiuni se concretizează zilnic și în sancțiuni aplicate pentru cerșetorie, iar persoanele vizate, așa cum prevede legea, sunt apoi fie îndreptate a se deplasa către localitatea de domiciliu sau îndepărtate din zonă în cazul în care au avut domiciuliul în Brașov, fie conduse, cu acordul acestora, la Centrul de persoane fără adăpost, unde pot beneficia de o igienizare și o masă caldă. Întrucât nu există alte pârghii legale pentru soluționarea acestor probleme, zilnic, polițiștii locali sunt obligați să reia această procedură legală. În cazul în care vorbim despre activități ale acestor persoane care vizează sfera infracțiunilor (folosesc minori ori persoane cu dizabilități pentru cerșetorie), Poliția Locală sesizează instituțiile statului care sunt abilitate să ia măsuri legale în aceste cazuri: Poliţia Judeţeană Braşov, Direcția pentru Protecția Copilului și chiar Biroul de Combatere a Criminalităţii Organizate”, ne-a explicat directorul executiv al Poliţiei Locale Braşov, Nicolae Aldea.

Amenzi de peste 100.000 de lei, de la începutul anului

Nu doar cerşetorii par să se fi înmulţit de când a venit primăvara, ci şi cei care scormonesc prin resturile menajere, în căutarea unor bunuri de care să se folosească sau a mâncării. Astfel, în timp ce autorităţile locale au organizat „Luna curăţeniei”, campanie de ecologizare a oraşului, alţii s-au ocupat şi încă se ocupă de împrăştierea gunoaielor, fapt constatat şi sancţionat de poliţiştii locali.

„Nu puține au fost situațiile în care cei ce apelau la mila publică au fost surprinși că scotoceau și prin containere sau ghene de gunoi menajer, producând disconfort locuitorilor din cartiere și împrăștiind mizeria în zonele rampelor de deșeuri. Referindu-ne la aceste două aspecte coroborate, privind cersetoria și scormonirea prin gunoaie, de la începutul anului până la jumătatea lunii aprilie 2018, au fost aplicate 397 de sancțiuni în cuntum de 104.930 de lei”, a precizat directorul executiv al Poliţiei Locale Braşov.

Culmea, cei mai mulţi dintre cei care cerşesc sau caută prin gunoaie în Braşov nici măcar nu sunt din oraş, ci vin cu trenurile din satele aflate în apropiere, iar la finalul „programului de lucru” sau atunci când sunt depistaţi de poliţiştii locali pleacă acasă.

 


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button