BRAŞOV. Nu faceţi jocul escrocilor care încearcă să vă fure banii prin metoda Accidentul!
Polițiștii brașoveni au informat cetățenii de nenumărate ori asupra riscurilor la care se supun dacă dau crezare anumitor persoane care, prin diferite metode, încearcă să obțină de la ei diverse sume de bani. Cu toate acestea mulţi braşoveni, în special din categoria vârstnicilor, cad în plasa escrocilor.
Acţiunea infracţională în cazul „Metodei Accidentul” constă în realizarea contactului telefonic cu victima, căreia i se comunică o ştire şocantă, în esenţă constând în aceea că un membru al familiei sale a fost implicat într-un accident rutier care s-a soldat cu urmări grave, iar pentru diminuarea consecinţelor legale şi/ sau medicale ale evenimentului se solicită o sumă importantă de bani.
Ca o metodă de selectare a victimelor, autorii apelează cu precădere numere din reţeaua de telefonie fixă.Trebuie subliniat că în majoritatea cazurilor infractorii nu au nicio informaţie prealabilă cu privire la victimele lor, acestea fiind contactate absolut întâmplător. Singurul reper pe care autorii se sprijină în acţiunea lor este dat de zona – localitate, cartier, eventual stradă – în care se află locuinţa victimei, întrucât, prin accesul la Internet, pot fi accesate cărţile virtuale de telefon, unde se găsesc şi aceste date.
Cu mici variaţiuni, scenariul este acelaşi: Infractorul declanşează discursul-legendă, care este dramatizat şi susţinut, după caz, de două sau mai multe personaje. La realizarea scenariului pot participa mai mulţi infractori, fiecare dintre ei interpretând câte un rol credibil (avocat, polițist, procuror, medic, etc), dar poate fi interpretat şi de către un singur autor, care îşi asumă roluri diferite, pe care le susţine prin schimbarea vocii. Pentru a amplifica tensiunea emoțională, convorbirea poate fi însoțită de ţipete de durere ale presupusei victime a accidentului, sau a presupusului autor care solicită disperat aducerea la îndeplinire a sarcinilor trasate telefonic pentru a scăpa de răspundere.
Pentru sprijinirea ideii că cel care a comis accidentul riscă rigoarea severă a legii, se prezintă victimei că presupusul accident rutier avut loc pe trecerea de pietoni şi/ sau în condiţiile în care cel vinovat se afla sub influenţa alcoolului, iar banii trebuie trimiși de urgență.
Odată ce victima este prinsă în plasa poveştii mincinoase şi se arată dispusă să dea o sumă de bani corespunzătoare solicitării infractorului, acesta caută să realizeze controlul deplin al posibilităţilor victimei de a comunica. În acest scop, infractorul cere victimei să nu întrerupă convorbirea purtată pe telefonul fix, să-i comunice dacă deţine unul sau mai multe telefoane mobile, să nu ia legătura cu alte persoane.
De cele mai multe ori, persoanei apelate i se cere să depună suma de bani într-un cont, care îi este comunicat. Au existat cazuri în care, în lipsa unor sume de bani disponibile din partea victimei, infractorul solicită alte bunuri de valoare (bijuterii, opere de artă, etc).
În ultimele cazuri înregistrate în evidența poliției, banii sunt ridicați de o persoană, care se prezintă la domiciliul victimei. Această persoană, care poate fi bărbat sau femeie, complice cu cel de la telefon, care prezintă încredere, atât prin felul cum este îmbrăcată, dar și printr-un vocabular decent, ia banii și se face repede nevăzută. În momentul în care victima realizează că a fost înșelată, este prea târziu pentru a mai recupera banii și se adresează poliției.
Indiferent că infractorii dovedesc anumite abilităţi intelectuale sau nu, factorul care înfrânge rezistenţa victimei este, de fapt, şocul emoţional resimţit de aceasta şi complexul de gânduri contradictorii pe care le are în legatură cum modul în care ar trebui să acţioneze.
„Ceea ce face diferenţa între succes şi eşec este acel tip de persoană care întruneşte anumite vulnerabilităţi care o transformă în victimă fără a exista diferenţe date de gen, status socio-economic, instruire sau experienţă de viaţă. Ce trebuie să știi pentru a nu cădea în plasa unor astfel de infractori versați: Nu da curs instrucţiunilor primite telefonic de la persoane necunoscute care pretind că reprezintă rudele «implicate în accidentul rutier». Verifică dacă situaţia de urgenţă este reală, sunându-ți ruda până răspunde. Câteva minute în plus nu pun pe nimeni în pericol. Nu efectua niciun transfer bancar. Nu înmâna bani unor persoane necunoscute care sunt trimise la ușa ta. Sună la Poliţie, pe numărul de urgenţă 112 sau la unitatea de poliţie pe raza căreia locuieşti, spune despre ce este vorba, interesează-te de existenţa unui astfel de accident rutier şi procedura legală în situaţii de acest gen”, sunt recomandările poliţiştilor.
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.