112

BRAŞOV. Nici un sfert din solicitanţi nu au obţinut autorizaţia de securitate la incendiu, în prima jumătate a anului! „Nu-i frânăm pe oameni, dar nu suntem dispuşi să trecem peste prevederile legale”

 

Persoanele obligate să obţină autorizaţie de securitate la incendiu mai au timp să obţină acest document până cel târziu pe data de 30 septembrie, în condiţiile în care termenul de 30 iunie 2017 a fost prorogat.

Până la noua dată prevăzută de Legea nr.146/2017, ei nu vor fi sancționați contravențional, pentru nedeținerea actului administrativ.

Pe de altă parte, până la data obţinerii autorizaţiei de securitate la incendiu, răspunderea pentru funcţionarea construcţiilor şi amenajărilor din punct de vedere al asigurării cerinţei de securitate la incendiu rămâne în exclusivitate lor.

În judeţul Braşov, în primele şase luni ale acestui an au fost 107 solicitări în vederea emiterii avizelor de securitate la incendiu și 100 de solicitări pentru eliberarea autorizaţiilor de securitate la incendiu, iar în urma verificării documentațiilor tehnice și a lucrărilor din teren, au fost emise 34 avize de securitate la incendiu și doar 20 autorizații de securitate la incendiu – mai puţin de un sfert din totalul solicitărilor.

Potrivit şefului ISU Braşov, col. Stelian Rechiţean, s-a observat la nivelul judeţului că unii depun documentaţia pentru autorizare deşi ştiu că au nereguli, doar pentru a li se spune de către angajaţii instituţiei care sunt respectivele nereguli, ceea ce este o practică greşită.

Inspectorul-şef al ISU Braşov s-a arătat deranjat şi de faptul că, după obţinerea autorizaţiei, singurii responsabili în cazul în care se întâmplă ceva sunt cei care au eliberat autorizaţia, în timp ce solicitanţii care au întocmit documentaţia scapă basma curată.

„Ar trebui să răspundă ambele părţi. Atunci, cel care va depune documentaţia, va fi mult mai atent şi nu o va mai depune cu neconformităţi”, este de părere şeful ISU Braşov. Prin urmare, nu este de mirare că ISU Braşov acordă cu greu autorizaţiile. „Nu-i frânăm pe oameni. Este bine ca toată lumea care are obligaţia să obţină autorizaţia să o şi facă, dar nu suntem dispuşi să trecem peste prevederile legale”, a precizat sursa citată.

Revenind la situaţia din primele şase luni ale anului, inspectorii de prevenire au derulat 246 acțiuni de îndrumare și control, pe timpul cărora au aplicat 57 amenzi în cuantum de 183.500 lei (nu pentru lipsa autorizaţiei, ci pentru alte nereguli) şi 705 avertismente. Personalul specializat a acordat asistenţă tehnică de specialitate în 374 de cazuri. Totodată, ISU Braşov a elaborat o platformă online, sub forma unui ghid practic, prin intermediul căreia persoanele interesate pot verifica necesitatea obținerii actelor administrative, respectiv documentele necesare pentru eliberarea acestora.

„Noi nu luăm bani pentru autorizaţii”

Pentru a nu exista neclarităţi, şeful ISU Braşov, col. Stelian Rechiţean, a precizat că avizul se dă atunci când pe teren nu este construit nimic, iar autorizaţia doar la final.

„În faza de aviz se verifică doar documentaţia, de la aviz la autorizare se construieşte, iar în partea finală se fac recepţiile, apoi se solicită autorizarea şi se verifică documentaţia depusă cu legislaţia şi cu situaţia din teren. Atunci se eliberează sau nu autorizaţia de securitate la incendiu”, a explicat el.

Referitor la costurile pe care le presupune obţinerea autorizaţiei, inspectorul-şef al ISU Braşov a precizat următoarele: „Noi verificăm documentele, întocmirea lor este în responsabilitatea specialiştilor. Trebuie să se înţeleagă faptul că nu se ia nici un ban de către ISU pentru autorizaţie, noi nu luăm bani. Se vehiculează că ar costa foarte mult, dar noi nu luăm bani. Într-adevăr, obţinerea documentaţiei şi lucrările în sine costă, dar noi nu avem tangenţă cu cât costă. Intrăm în rol doar după ce se depune documentaţia, verificăm şi dăm răspunsul. Dacă nu este în ordine, se dă respingere şi se precizează ce nu corespunde, pentru a se rezolva”.

Doar doi oameni au „puterea” să dea autorizaţii, în întregul judeţ

În prezent, la nivelul judeţului Braşov sunt doar doi ofiţeri specialişti care pot decide dacă dau sau nu autorizaţie. Alţi doi lucrează în cadrul Compartimentului avizări/autorizări din cadrul ISU Braşov, dar nu sunt decidenţi, conform col. Stelian Rechiţean, fiind unul dintre motivele pentru ca persoanele care au obligativitatea de a obţine autorizaţia să depună cât mai repede documentaţia.

„Am lucrat peste program, pentru a da răspuns în 30 de zile, dar au fost situaţii în care am avut nevoie de una – două zile în plus. După evenimentul de la Colectiv a fost avalanşă de cereri în toată ţara”, a explicat şeful ISU Braşov.

Un alt motiv pentru care nu ar trebui să se lase pe ultima sută de metri este acela că termenul legal de soluţionare a cererii de autorizare este de 30 de zile de la depunerea dosarului şi că răspunsul poate fi negativ (cerându-se rezolvarea unor probleme).

La rândul său, şeful Compartimentului avizări/autorizări, cpt. Bogdan Negru (unul dintre ofiţerii care decid dacă eliberează sau nu autorizaţie) a avertizat că au fost investiţii unde s-au găsit nereguli serioase, iar autorizaţia în sine a fost obţinută doar după un an, doi.

Potrivit acestuia, cele mai frecvente nereguli privesc neasigurarea căilor de evacuare, stabilitatea construcţiei la foc, dotarea cu instalaţii şi sisteme de stingere (probleme de proiectare).

„Fac un apel la toţi, să-şi ia în serios această activitate. Ne aşteptăm la din ce în ce mai multe solicitări pe ultima sută de metri, din păcate”, a punctat colonelul.

Nu în ultimul rând, el a atenţionat că, deşi nu se aplică încă amenzi pentru lipsa autorizaţiei, ISU Braşov poate închide unităţi, existând anumite criterii în acest sens. Spre exemplu, în cazul unui club unde au fost lăsate să intre mai multe persoane decât numărul legal. Din această categorie fac parte unităţile de alimentaţie publică, turism şi instituţiile de cultură.

Termen prelungit pentru a doua oară

Este a doua oară când se amână termenul în care persoanele cu responsabilităţi legale au obligaţia obţinerii autorizaţiei de securitate la incendiu. Astfel, primul stabilit de autorităţi a fost 31 decembrie 2016, dar a fost prorogat până la data de 30 iunie 2017, iar acum a fost prelungit până la 30 septembrie 2017.

Secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne, Raed Arafat, a declarat alaltăieri că nu ar mai fi trebuit prelungit termenul de avizare pentru securitatea la incendiu.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare