112

BRAŞOV. Metoda „împrietenire”, prezentată de poliţişti în a treia zi din „Săptămâna prevenirii criminalităţii”

 

Astăzi, în cea de-a treia zi de acţiuni din cadrul „Săptămânii prevenirii criminalităţii”, poliţiştii braşoveni vor purta discuţii cu persoanele vârstnice şi cu cele cu dizabilităţi, precum şi cu asistenţii personali de la Centrul pentru Persoane Vârstnice din municipiul Braşov.

Scopul întâlnirii programate pentru orele 11.00 este de a le prezenta soluţii eficiente de prevenire a infracţiunilor contra patrimoniului (a înşelăciunilor prin diverse metode, a furturilor din locuinţe prin metoda „împrietenire” şi a tâlhăriilor), ziua fiind dedicată prevenirii infracţiunilor contra patrimoniu.

Poliția brașoveană va fi reprezentată la activitate de polițiștii din cadrul Biroului de Analiză și Prevenirea Criminalității, Biroului de Investigații Criminale și Serviciului de Acțiuni Speciale.

Amintim, cu această ocazie, că metoda „împrietenire” constă în următorul scenariu: infractori prietenoşi bat la uşile victimelor, iar sub pretextul vânzării unor detergenţi de vase ori alte produse, unul dintre ei se oferă să facă demonstraţii în bucătărie, timp în care celălalt fură bani sau bunuri de valoare din casă.

În alte cazuri, infractorii se dau drept furnizori de servicii, precum de deratizare sau de verificare a ţevilor de gaz, dar metoda în sine este aceeaşi: după ce discută cu victimele şi le capătă încrederea, sunt lăsaţi singuri în casă şi se apucă nu de treabă, ci de furat.

Ieri a fost ziua prevenirii victimizării minorilor

Ieri, în cea de-a doua zi din cadrul „Săptămânii prevenirii criminalităţii”, poliţiştii din judeţul Braşov au organizat acţiuni dedicate prevenirii victimizării minorilor.

Astfel, la orele 10.30, a avut loc o dezbatere cu elevi ai claselor a X-a și a XI-a, pe tema prevenirii victimizării tinerilor în mediul online, în colaborare cu Colegiul Naţional de Informatică „Grigore Moisil”.

O altă dezbatere a fost organizată, de la orele 12.00, cu elevi ai claselor a V-a și a VI-a de la Şcoala Gimnazială nr. 9 Braşov, pe tema cyberbulling-ului (trad. agresiunea în mediul online).

Asemenea întâlniri între poliţişti şi elevi au avut loc şi în alte unităţi de învăţământ preuniversitar din judeţ.

Sfaturi pentru părinţi, în vederea prevenirii victimizării minorilor:

-supravegheați activitatea copiilor dumneavoastră pe Internet;
-folosiți Internetul împreună cu copiii, căutați cu ei informații care să-i intereseze;
-așezați computerul conectat la Internet într-o zonă deschisă, de unde puteți ușor supraveghea copiii, de preferat în camera de zi;
-folosiți anumite mecanisme de control parental și instalați instrumente de filtrare a Internetului, ca măsuri suplimentare de supraveghere;
-arătați copiilor cum să folosească setările de siguranță;
-învățați copiii să nu dea niciodată date personale sau poze celor cu care corespondează pe Internet;
-explicați copiilor că nu este bine să stabilească, fără acceptul dumneavoastră, întâlniri cu persoane pe care le cunosc doar de pe Internet. Discutați despre riscurile la care se pot expune;
-încurajați copiii să vă spună dacă cineva din mediul online îi face să se simtă inconfortabil ori le provoacă teamă;
-îndrumați copiii să aibă o atitudine responsabilă, cuviincioasă inclusiv pe Internet, să nu transmită vulgarități, amenințări sau injurii;
-în cazul în care sesizați schimbări negative în comportamentul copiilor, discutați cu aceștia și încercați să aflați cauzele care au generat aceste modificări.

Prima zi a campaniei fost dedicată prevenirii delincvenţei juvenile.

 CITIŢI ŞI:

BRAŞOV. Începe „Săptămâna prevenirii criminalităţii”. Iată PROGRAMUL pregătit de poliţişti


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button