112

BRAŞOV. Intervenţia de aseară a pompierilor, pe strada Republicii, aminteşte de problema clădirilor – pericol public din centrul oraşului

  • pompieri republicii_224941.jpg
 

Intervenţia de aseară a pompierilor de a da jos în condiții de siguranță o țiglă care stătea să cadă în zona unuia dintre magazinele Cato de pe strada Republicii din Braşov aminteşte de problema clădirilor în pericol să cadă peste trecători, în centrul oraşului.

„Proprietarii, respectiv administratorii de clădiri ar trebui să-şi rezolve situaţiile precum cea de aseară (n.r. duminică seară). Clădirile trebuie verificate şi amenajate de către societăţile care au montat acoperişurile, în urma unor verificări şi sesizări ale proprietarilor sau administratorilor”, a precizat reprezentantul ISU Braşov.

Şi purtătorul de cuvânt al Primăriei Braşov, Sorin Toarcea, a amintit că fiecare proprietar este răspunzător de ceea ce se întâmplă cu clădirea pe care o deţine: „La Braşov, din fericire nu am avut probleme grave. Le reamintim proprietarilor de imobile că sunt răspunzători de pagubele produse de clădirile pe care le deţin. Dacă este vorba despre pagube produse de faţade sau de acoperişuri, sunt răspunzători toţi proprietarii acelui imobil”.

De altfel, în ultimii ani, Primăria Braşov a trimis sute de somaţii prin care cerea proprietarilor de imobile din Centrul Vechi să reabiliteze faţadele, dar fiind vorba despre lucrări costisitoare, pentru care sunt necesare aprobări speciale de la Comisia de Cultură (fiind nevoie de respectarea unor reguli stricte în ceea ce priveşte materialele folosite sau paleta de culori), aceştia amână reparaţiile de la un an la altul, în speranţa că nu se va întâmpla nimic.

Un an de închisoare cu suspendare, în cazul femeii lovite mortal de tencuială pe strada Lungă

De fiecare dată când vine vorba despre clădirile şubrezite din Braşov, în memoria oamenilor vine şi cazul tragic al femeii în vârstă de 77 de ani care a murit sub un morman de ţigle şi moloz care au căzut peste ea şi peste soţul ei, în timp ce mergeau pe strada Lungă. Tragedia a avut loc în 2012, dar proprietarul clădirii, omul de afaceri Laurenţiu Călăican, şi administratorii firmei sale (Ioan Cristian Tatu şi Cornel Nicolae Chiţu) au fost condamnaţi pentru ucidere din culpă doar anul acesta, primind fiecare câte 1 an de închisoare cu suspendare, cu termen de încercare de 3 ani.

Sentinţa a fost dată iniţial de Judecătoria Braşov, pe 8 ianuarie, apoi de Curtea de Apel Braşov (unde a ajuns dosarul pentru că inculpaţii Laurenţiu Călăican şi Cornel Nicolae Chiţu au formulat apel), pe 18 mai.
Firma omului de afaceri, SC PROFIMAX SRL, a primit pedeapsa amenzii penale în cuantum de 10.000 de lei, tot pentru ucidere din culpă. Pe latură civilă, inculpaţii nu au avut de plătit despăgubiri, deoarece succesorii legali ai victimei nu s-au constituit parte civilă.

Potrivit unui comunicat remis de procurori anul trecut, când inculpaţii au fost trimişi în judecată, „s-a reţinut că Laurenţiu Călăican, preşedinte al consiliului de administraţie al S.C. Profimax S.A., alături de membrii consiliului de administraţie al societăţii, Chiţu Cornel şi Tatu Ioan Cristian, precum şi S.C. Profimax S.A., în calitate de proprietar al imobilului de pe stada Lungă nr. 5 din Braşov, nu au efectuat la timp lucrările de întreţinere şi reparaţii rezultate din activitatea de urmărire a comportării în timp a imobilului respectiv“.

 

CITIŢI ŞI:

BRAȘOV. Atenție la țigle! ISU Brașov a avut o intervenție în această seară, pe strada Republicii


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button