112

BRAŞOV, în topul defrişărilor ilegale

 

Greenpeace România a publicat un raport privind situația defrișărilor ilegale din țara noastră şi topul județelor în care se taie cel mai mult. Astfel, Braşov se află în top 3 judeţe privind cazurile de tăieri ilegale din 2016, alături de Mureș şi Olt. Acestea cumulează 24% din numărul de cazuri de tăieri ilegale în România anul trecut.

Potrivit datelor prezentate în raportul menţionat, în 2016, la nivel național au fost înregistrate 9.444 de cazuri de tăieri ilegale de arbori, ceea ce reprezintă o medie de 26 de cazuri pe zi. Din totalul cazurilor depistate ca fiind ilegale, 3.986 – adică 42% – au fost identificate de cetățeni.

Aşa cum am precizat deja, dintre județele care au înregistrat cele mai multe cazuri identificate de tăieri ilegale, pe primul loc se află județul Mureș cu 1.057 de cazuri (11%), urmat de Brașov – 664 de cazuri (7%) și Olt  – 605 cazuri (6%).

La nivelul anului 2016, 1.146 de mijloace de transport au fost confiscate, fiind şi aplicate contravenții în valoare de peste 33 de milioane de lei. Cele mai multe contravenţii au fost înregistrate în județele Argeș – 2.106 contravenții, Vrancea – 1.969 și Mureș – 1.455. Totodată, ca urmare a noilor prevederi legale, au fost confiscate, de către reprezentații Poliției și cei ai Jandarmeriei,  

42% din tăierile ilegale depistate au fost semnalate de către cetățeni

Cifrele arată că implicarea societății civile a avut un rol extrem de important și fără precedent în identificarea și semnalarea cazurilor de tăieri ilegale. Astfel, 42% dintre cazurile investigate, respectiv 3.986, au fost identificate de cetățeni și semnalate autorităților, prin instrumentele puse la dispoziție de către autorități- Radarul Pădurii, aplicația mobilă Inspectorul Pădurii, site-ul www.inspectorupadurii.ro, dar și prin platforma on-line lansată de Greenpeace România, www.salvezpadurea.ro.

Cele mai multe sesizări înregistrat de la lansarea platformei – în iulie 2016 – până în decembrie 2016 au fost din județele: Brașov – 13,56%, Argeș – 11,68%, Sibiu și Suceava – 8,47% fiecare. Din totalul sesizărilor de tăieri ilegale înregistrate la nivel național, 57,63% au fost confirmate în urma controalelor de teren efectuate de autorități. Pagubele înregistrate au fost în valoare de 95.801,27 de lei iar amenzile aplicate se ridică la 69.000 de lei.

Mai multe date aflaţi din raportul din care am citat la rândul nostru: 

RAPORT: TĂIERILE ILEGALE DIN PĂDURILE ROMÂNIEI ÎN 2016

foto: Arhiva TEX


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button