112

BRAȘOV. Hoții, în straie de colindători!

 

„Sărbătorile de iarnă sunt un bun prilej pentru a fi mai buni şi pentru a împărţi din puţinul avut cu cei nevoiaşi. Nu înseamnă însă că trebuie să fim naivi! Profitând de străbunul obicei al colindatului, hoţii pot profita de bunătatea ori naivitatea cetăţenilor pentru a le fura bani sau bunuri din locuinţe”, atenționează reprezentanții Poliției Județene Brașov.

Hoții pot fi deghizaţi în colindători și după ce sunt poftiți în casă, într-un moment de neatenţie din partea gazdei, pot sustrage bunuri de valoare, telefoane mobile, bani, bijuterii etc.. La îndemână le sunt și bunurile lăsate pe casa scării nesupravegheate (sacoșe, genți, biciclete, cărucioare etc).

În altă ordine de idei, pentru a nu deveni victime ale falșilor colindători, Poliția Brașov vă recomandă următoarele:

-Acordaţi o atenţie deosebită persoanelor care intră în locuinţa dumneavoastră cu pretextul de a vă colinda.
-În momentul în care primiţi colindătorii, nu expuneţi la vedere, în locuinţă, obiecte de valoare care pot capta interesul hoţilor şi nu discutaţi despre bunurile din interior, chiar dacă aceştia se arată încântaţi de anumite obiecte.
-Instruiţi-vă copiii ca atunci atunci când sunt singuri acasă să nu deschidă uşa persoanelor necunoscute, indiferent de motivul invocat.
-În cazul absenţei de la domiciliu în perioada sărbătorilor de iarnă, comunicaţi acest fapt numai persoanelor în care aveţi mare încredere. Rugaţi-i să vă supravegheze locuinţa, sau să acţioneze în aşa fel încât să nu se sesizeze lipsa dumneavoastră!
-Încuiaţi uşile chiar şi atunci când sunteţi la domiciliu sau plecaţi pentru câteva minute.
-Nu depozitaţi sume mari de bani sau valori în locuinţă.
-Nu lăsaţi bilete în uşă prin al căror conţinut să informaţi că aţi plecat de la domiciliu!

Așadar, dacă primiţi colindători, fiţi cu băgare de seamă și nu uitați că fiecare trebuie să fie cel mai bun paznic al propriilor bunuri!

Măsuri de siguranță destinate copiilor, atunci când se află la colindat:

-Asigurați-vă că aveți cunoștință despre traseele de colindat pe care copiii urmează să le parcurgă în zilele de sărbătoare, pentru ca aceștia să nu ajungă, din întâmplare, în zone periculoase, unde s-ar putea accidenta sau lovi (din cauza întunericului, zăpezii, gheții sau altor factori climatici ori de altă natură).
-Comunicați cu copiii dumneavoastră, pentru ca aceștia să înțeleagă pericolul la care se expun deplasându-se în zone necunoscute, în care s-ar putea rătăci (păduri, desișuri, margini de localități).
-Sfătuiți-i pe copii să colinde în grupuri, pentru a se feri de pericole sau pentru a observa, mai ușor, orice element care ar putea să le primejduiască viața sau integritatea fizică.
-Nu înmânați sume mari de bani sau aparatură copiilor atunci când merg la colindat și sfătuiți-i să ocolească persoanele aflate sub influența băuturilor alcoolice sau cele care manifestă un comportament agresiv.
-Spuneți-le copiilor să nu accepte invitații de la necunoscuți în localuri, la petreceri sau la o plimbare cu mașina.
-Explicați-le să nu se laude cu valorile pe care le are asupra lor când merg la colindat (bani, telefoane mobile, bijuterii).

„NU UITAȚI CĂ PAZA BUNĂ TRECE PRIMEJDIA REA!”, au subliniat polițiștii brașoveni.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button