BRAŞOV. Hărţuirea, inclusiv cea stradală, poate fi amendată de poliţişti cu până la 10.000 de lei
Cu ocazia derulării la nivel internațional a „Săptămânii Hărțuirii în mediul stradal”, în perioada 8 – 12 aprilie, polițiștii Biroului de Analiză și Prevenirea Criminalității din cadrul Poliţiei Judeţene Braşov au desfășurat activități de prevenire și conștientizare a hărţuirii în spaţiul public.
Este cunoscut faptul că hărţuirea stradală afectează predominant fetele şi femeile, dar victime pot fi și copii, minorități etnice, persoane cu dizabilități etc..
„Prin hărţuire se înţelege situaţia în care se manifestă un comportament nedorit, având ca obiect sau ca efect lezarea demnităţii persoanei în cauză şi crearea unui mediu de intimidare, ostil, degradant, umilitor sau jignitor”, au explicat reprezentanţii IJP Braşov.
Hărţuirea cuiva poate fi amendată de poliţişti cu până la 10.000 de lei, potrivit Legii nr. 232/2018 pentru completarea Legii nr. 202/2002 privind egalitatea de şanse şi de tratament între femei şi bărbaţi.
În fapt, conform legii, hărţuirea se sancționează cu amendă contravențională de la 3.000 lei la 10.000 lei, dacă fapta nu a fost săvârșită în astfel de condiții încât, potrivit legii penale, să fie considerată infracțiune.
„Actul normativ vizează orice fel de hărțuire, mai ales cea sexuală și psihologică, nu doar în public, dar și în privat, astfel încât polițistul va putea să amendeze pe loc persoana care e surprinsă hărțuind pe cineva”, au explicat poliţiştii braşoveni, în cadrul unei întâlniri cu studenţi ai unei universităţi private din Braşov.
Specialiști ai Centrului de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog, precum și din cadrul universităţii au prezentat şi ei riscurile unui consum de substanțe stupefiante asociate hărțuirii stradale.
Recomandări pentru victimele şi martorii unor hărţuiri stradale
Pentru a fi în siguranţă până la sosirea poliţiştilor, victimele hărţuitorilor sunt sfătuite să nu le răspundă la întrebări sau ameninţări, să încerce să nu jignească, să se îndepărteze dacă este cazul şi să ceară ajutorul altor persoane aflate în zonă, la nevoie.
„Nu vă faceți singure «dreptate» lovind adversarul. Aceste gesturi pot avea uneori consecințe grave, nebănuite!”, atenţionează poliţiştii.
Pe de altă parte, pentru a evita întâlnirea cu persoane dubioase, cel mai bine este să se evite deplasările noapte, prin zone întunecate, lăturalnice. De asemenea, este de evitat urcarea în lift cu persoane necunoscute.
„Dacă observi că eşti urmărit/ă, deplasează-te prin zone intens circulate. Dacă cineva te amenință pentru a-ți sustrage bunuri, evită să opui rezistență! Ține minte că niciodată nu ești de vină pentru agresiunea pe care o suferi. Sună la 112 sau apelează la secția de poliție cea mai apropiată, dacă agresorul nu încetează!”, recomandă reprezentanţii IJP Braşov.
La rândul lor, cetăţenii care sunt martori ai unei hărţuiri sunt sfătuiţi să nu treacă mai departe nepăsători. „Dacă hărțuitorul nu este violent, exprimă-ți dezacordul pentru comportamentul lui. Apropie-te de victimă și întreab-o dacă are nevoie de sprijin, nu lăsa victima singură în fața agresorului. Lasă datele tale de contact victimei, în cazul în care se hotărăște apoi să depună plângere pentru hărțuire. Dacă poți, fă poze sau înregistrează la momentul incidentului. Pot servi ca probe pentru poliție. După incident, te poți asigura că persoana hărțuită este într-o stare emoțională bună, psihologică și fizică. Sună la 112 sau apelează cea mai apropiată secție de poliție dacă crezi că este cazul sau dacă victima te roagă acest lucru”, sfătuiesc poliţiştii.
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.