BRAŞOV. De Ziua Poliţiei, polițiștii își cer drepturile în stradă: „Suntem sub control judiciar pe termen nelimitat!”
Acesta este sentimentul care îi domină pe poliţiştii braşoveni, în primul rând din cauza deficitului de personal, astfel că sunt nevoiţi, susţin ei, să stea permanent în alertă, cu telefoanele la îndemână chiar şi după program, în caz că sunt solicitaţi la intervenţie. În plus, remuneraţia este mult sub pragul aşteptărilor, motiv pentru care recurg la proteste, întrucât demersurile lor au rămas fără ecou.
Astfel, peste 300 de poliţişti din Braşov se pregătesc să se alăture colegilor de breaslă din ţară la manifestările de organizate la Bucureşti de Sindicatul Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual (SNPPC) şi de Sindicatul Naţional al Poliţiştilor şi Vameşilor ProLex.
Liderul filialei SNPPC Braşov, Dănuţ Pupăză, atrage atenţia că, în cazul în care revendicările lor, practic de respectare a legii, nu vor fi luate în considerare, în continuare nu vor mai face altceva din punct de vedere profesional decât să se ghideze după ceea ce este scris în fişa postului unui poliţist şi nimic mai mult. Asta ar însema ca fiecare poliţist să lucreze doar opt ore pe zi (48 de ore pe săptămână în total), iar telefoanele, personale de altfel, vor fi închise în afara programului pentru alte sarcini de serviciu.
„Protestul nostru este faţă de neaplicarea normelor prevăzute de HG 1/2007, salarizarea şi logistica precară a personalului MAI, tergiversarea elaborării proiectului de lege privind Statutul Poliţistului, precum şi faţă de tergiversarea încheierii acordului colectiv privind raporturile de serviciu şi remilitarizarea unui segment din Poliţie. Vrem ca salariul să fie mărit după actele normative actuale, nu după indicele de salarizare din anul 2007”, ne-a declarat Pupăză.
El a precizat că la nivelul IJP Braşov este un deficit de personal de aproximativ 25%, ceea ce duce la situaţii nefireşti, cum ar fi plecarea în misiune a câte unui singur poliţist, mai ales în zona rurală.
„Din această cauză, parcă am fi sub control judicar pe termen nelimitat. Nu avem voie să părăsim localitatea 30 de zile pe lună, pentru că trebuie să fim la dispoziţie, în caz că este nevoie de noi. Avem posturi în comune în care doar un singur poliţist pleacă în misiune. Nu este normal, o echipă trebuie să fie formată din cel puţin doi poliţisti care merg la caz. Pe lângă asta, cei mai mulţi poliţişti primesc salariul minim pe economie, la care se adaugă norma zilnică de hrană, în valoare de 32 de lei. Noi nu cerem decât să se respecte legea, nu beneficii preferenţiale”, a argumentat liderul sindical al poliţiştilor braşoveni.
Potrivit sursei citate, anul trecut au ieşit din sistem aproximativ 200 de poliţişti, dublul numărului celor nou angajaţi de IJP Braşov, iar aceştia din urmă sunt trimişi la şcolarizare pentru o perioadă de timp, astfel că Inspectoratul încă nu se poate baza pe ei.
La ora actuală, IJP Braşov are în jur de 1.200 de angajaţi, iar 80% dintre ei fac parte din SNPPC, restul fiind înscrişi în celelalte sindicate.
Punctul culminant, de Ziua Poliţiei
Potrivit agendei de proteste şi autorizaţiei obţinute de la Primăria Capitalei, în zilele de 23 şi 24 martie (joi şi vineri), în jur de 200 de poliţişti vor picheta Ministerul Muncii şi Justiţiei Sociale în intervalul orar 10.00-14.00, iar sâmbătă, 25 martie, de Ziua Poliţiei Române, protestatarii, peste 10.000 ca număr, se vor aduna şi manifesta, între orele 8.00-16.00, în faţa Ministerului Afacerilor Interne (MAI).
Amintim că principalele cauze ale conflictului de muncă printre cadrele MAI sunt: salarizarea precară şi discreţionară, de-a lungul anilor, a poliţiştilor şi personalului contractual; neplata unor drepturi financiare cuvenite în ultimii şapte ani (premiu anual, prima de vacanţă, ajutoare la pensionare etc.); suprasolicitarea angajaţilor, peste timpul normat de lucru, din cauza deficitului de personal; logistica precară şi mijloacele de intervenţie uzate fizic sau moral, cu implicaţii negative asupra capacităţii operaţionale şi riscuri la adresa integrităţii fizice şi a sănătăţii personalului.
Week-end-ul trecut, aceleaşi instituţii au fost pichetate şi de reprezentanţii Sindicatului Naţional al Agenţilor de Poliţie (SNAP), cu revendicări similare.
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.