BRAŞOV. CRIZĂ. Turbiditatea apei din barajul Tărlung a depăşit de peste 3 ori nivelul suportat de Uzina de Apă
Aflaţi în plină criză, după precipitaţiile abundente din noaptea de vineri spre sâmbătă şi din cursul zilei de sâmbătă, reprezentanţii Companiei Apa au venit, în sfârșit, cu explicaţii referitoare la motivul pentru care, la această oră, nu pot alimenta tot municipiul Braşov cu apă.
Astfel, potrivit acestora, ploile torenţiale au făcut ca turbiditatea apei să crească de peste trei ori peste nivelul pe care îl poate procesa uzina.
„Ca şi data trecută (n.r. luna martie, când a fost de asemenea o criză a furnizării apei în oraş), ne confruntăm cu o situaţie inedită, turbiditatea – ceea ce înseamnă gradul de limpezire a apei – a crescut enorm de mult în barajul de acumulare, am avut turbidităţi sâmbătă spre duminică şi de 600 ntu, în prezent avem turbidităţi de 200 de grade la intrarea în uzină. În aceste condiţii, Uzina de Apă nu poate să proceseze o apă cu turbiditate de 600, ea este proiectată la o altă turbiditate, de până în 170 ntu. Din cauza aceasta, am redus debitul, se spală filtrele în permanenţă, de trei zile se spală în continuu, astfel încât să livrăm apă potabilă în reţea şi în municipiu. Funcţionăm în regim manual, nu automat”, a explicat Gabriela Măţău, şefa Laboratorului Apă Potabilă.
„Apa de la robinet este potabilă”
Potrivit şefei de laborator, apa de la robinet poate fi consumată fără a exista risc de îmbolnăvire: „Toată apa livrată în municipiu este potabilă”.
Cât priveşte realimentării întregului oraş cu apă, ea a declarat următoarele: „s-a suplimentat debitul de apă cu apă din foraje, dar din cauza turbidităţii foarte ridicare la intarea în Uzina de Apă nu se poate livra cantitatea necesară pentru municipiu. Se va rezolva situaţia în funcţie de calitatea apei care intră din baraj. Acum turbiditatea este de 200 ntu (n.r. cum se poate observa în imaginile făcute în staţia de pretratare). Sperăm că se mai reduce. În luna martie a fost o situaţie similară, dar turbidităţi de 600 nu au fost. Au fost de 300- 400”, a precizat Gabriela Măţău.
CITIŢI ŞI:
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.