BRAŞOV. Ce nereguli s-au găsit la stâna din Făgăraş, după ce 24 de persoane s-au intoxicat cu urdă. S-a deschis dosar penal
Medicii veterinari de la Serviciului Antifraudă a Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Braşov au verificat până în cele mai mici detalii stâna din localitatea Perşani, judeţul Braşov, unde fuseseră procesare brânzeturile consumate alaltăseară de mai mulţi făgărăşeni, dar cărora li s-a făcut rău apoi şi au ajuns la spital. Amintim că este vorba de 21 de copii şi trei adulţi care şi-au petrecut noaptea de marţi spre miercuri în Secţia de Boli Infecţioase a spitalului Făgăraş, cu simptomele unei toxiinfecţii alimentare.
Revenind la ancheta de la stână, au fost descoperite mai multe nereguli, sancţionate fiecare în parte cu amenzi care au însumat 6.200 de lei.
Potrivit comunicatului remis de DSVSA Braşov cu puţin timp în urmă, la stână au fost numărate 1.316 animale, însă aproape 500 nu puteau fi identificate, în sensul că nu se cunoştea proprietarul acestora, deci nici buletinele de analize nu existau.
Igiena în timpul mulsului nu era respectată, laptele era procesat în condiţii neautorizate sanitar şi în condiţii de igienă necorespeunzătoare, care apoi era vândut, la fel ca şi produsele din lapte obţinute, la voia întâmplării, nicidecum sub control sanitar veterinar. Pe de altă parte, nici personalul care îngrijeşte animalele la stână şi ajută la fabricarea produselor lactate nu a putut dovedi că este sănătos. Niciunul dintre lucrători nu a putut dovedi că şi-ar fi făcut analizele specifice.
Ca urmare, anchetatorii au luat măsuri drastice: amenzi contravenţioanle care, cumulat, se ridică la 6.200 de lei, oprirea de la comercializare a produselor suspectate a fi în neregulă şi impunerea unor condiţii pentru desfăşurarea pe mai departe a activităţii la stână.
„Laptele ce se va obţine în stână va fi procesat obligatoriu sub control veterinar, sub formă de brânză telemea care va fi supusă maturării timp de minim 60 de zile, cu posibilitatea punerii pe piaţă numai după un examen microbiologic complex, cu rezultat corespunzător, care să permită încadrarea în conceptul de produs alimentar sigur pentru consum uman. Intrarea în legalitate prin proceduri de autorizare sanitară veterinară pentru procesarea laptelui, sesizarea organului de urmărire penală competent, din cauza eludării normelor legale de procesare a alimentelor ce pun în pericol sănătatea publică”, a specificat dr. Dorin Enache, director executiv DSVSA Braşov.
Sursa citată a precizat şi că probele prelevate în cursul anchetei au fost introduse în Laboratorul Sanitar Veterinar de Stat „Dr. Mihai Dumitru” Braşov (autorizat şi acreditat RENAR), fiind procesate în regim de urgenţă, prin metode ultra rapide. Primele rezultate le vom afla mâine.
citeşte şi
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.