112

BRAȘOV. Bisericile, obligate să-și sporească protecția față de incendii

 

Angajaţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) vor veghea la liniştea şi siguranţa noastră în aceste zile de sărbătoare. Însă acţiunile de prevenire au început de mai bine de două săptămâni în lăcaşurile de cult. Pentru că la biserici se aşteaptă un număr mare de credincioşi, în special în săptămâna care se închie și în noaptea de Înviere, angajaţii ISU au asigurat pregătirea şi instruirea preoţilor şi personalului mănăstirilor, astfel încât aceştia să cunoască şi să respecte regulile de prevenire a incendiilor şi, la rândul lor, să le transmită credincioşilor. Mai mult, deși aveau deja pichet de PSI (dulap-panou, cu rolă furtun, rangă, găleată, stingător, cange, lopata, topor-târnăcop, lădiță de nisip), bisericile au fost obligate să mai procure câte unul, contra a circa 1.100 de lei.

Specialiştii în prevenirea şi stingerea incendiilor au arătat care sunt măsurile necesare în această perioadă pentru ca sărbătorile să fie un prilej de bucurie pentru toţi cetăţenii iar accidentele nedorite să fie prevenite. „Accesul în incinta lăcaşului de cult se va permite în limita capacităţii bisericii, iar uşile de acces/evacuare se vor menţine în poziţie deschisă, în mod obligatoriu, pe timpul slujbelor religioase cu public numeros; în condiţiile unui număr foarte mare de participanţi se recomandă organizarea slujbelor religioase în aer liber. Trebuie asigurată dotarea lăcaşurilor de cult cu mijloace de intervenţie în caz de incendiu (stingătoare) iar instalaţiile electrice şi sistemele de preparat şi încălzit hrană trebuie întreţinute şi exploatate în bune condiţii, fără improvizaţii ori defecţiuni. Se va asigura amenajarea unor locuri speciale pentru depunerea lumânărilor aprinse, în timpul slujbelor religioase, în exteriorul lăcaşului de cult şi la distanţe de siguranţă faţă de construcţii, vegetaţie, arbori etc., de preferinţă în tăvi metalice umplute cu nisip şi se va asigura supravegherea lor pe toată durata menţinerii aprinse. Parcarea autovehiculelor persoanelor care participă la slujbele religioase se face astfel încât să nu se blocheze căile de acces pentru autospecialele de intervenţie în cazul producerii unor eventuale situaţii de urgenţă. Se va avea în vedere instruirea persoanelor cazate în spaţiile destinate primirii oaspeţilor sau în căminele de bătrâni din incinta mânăstirilor sau aparţinând de acestea, precum şi a persoanelor cu sarcini de supraveghere, pentru cunoaşterea şi respectarea regulilor de prevenire a incendiilor la exploatarea mijloacelor de încălzire, a instalaţiilor electrice, a sistemului existent de alarmare în caz de incendiu, utilizarea focului deschis cât şi privind interdicţia fumatului”, se precizează într-un comunicat al IGSU.

O atenţie deosebită trebuie să acorde și credincioşii lumânărilor pentru ca acestea să nu se transforme într-o sursă de incendiu.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button