BRAȘOV. Atenție, metoda „Accidentul” a fost diversificată, pentru a atrage noi victime! Ce recomandă polițiștii
Escrocii și-au diversificat modul de operare în cazul înșelăciunilor prin „Metoda accidentul”, după cum avertizează polițiștii brașoveni.
Potrivit acestora, de ceva timp, ei nu le mai solicită victimelor să depună sume de bani în conturi bancare, ci apelează la un complice care are sarcina să se deplaseze la domiciliul persoanelor înșelate și să ridice banii.
De asemenea, conform agenților, infractorii își aleg anumite ore pentru a efectua apelurile, pentru ca victimele să fie cât mai vulnerabile. „Apelurile telefonice care anunță presupusul accident al unei rude sunt efectuate la ore târzii din noapte, ceea ce limitează posibilitatea de reacție a victimelor care sunt luate prin surprindere”, explică reprezentanții Inspectoratului Județean de Poliție Brașov.
Amintim că metoda „Accidentul” presupune ca victima să fie sunată de un așa-zis avocat, doctor etc. (în fapt, nu de puține ori era un deținut) și să fie anunțată că o rudă de-a ei a provocat un accident rutier grav și că are nevoie urgentă de bani (fie pentru a i se acorda ei îngrijiri medicale, fie unei persoane pe care ar fi rănit-o, fie pentru a scăpa de urmările penale etc.).
Escrocii caută de obicei persoane vârstnice pentru a le înșela prin această metodă, întrucât se sperie mai ușor și se grăbesc să ofere banii ceruți, în loc să verifice informațiile primite. Din nefericire, prin acest scenariu unii pensionari și-au pierdut economiile de o viață.
Pentru a nu pica în plasa infractorilor, brașovenii sunt sfătuiți de polițiști să apeleze telefonic ruda despre care li se spune că a făcut accident, pentru a verifica dacă într-adevăr se află în situație de urgență.
„Nu dați curs instrucţiunilor primite telefonic de la persoane necunoscute care pretind că sunt avocaţi, poliţişti, procurori, medici etc şi reprezintă rudele «implicate în accidentul rutier»”, este o altă recomandare venită din partea polițiștilor.
Nu în ultimul rând, cetățenii sunt rugați să nu înmâneze bani persoanelor trimise la locuințele lor și să nu facă nici un transfer bancar în contul unor necunoscuți.
De asemenea, pentru că escrocii au început să se informeze tot mai bine despre potențialele victime înainte de a le contacta, oamenii sunt sfătuiți să nu ofere informații despre ei, despre familie, prieteni sau vecini persoanelor cu care intră în contact aparent întâmplător.
Totodată, trebuie să fie atenți cu cine se împrietenesc pe site-urile de socializare, întrucât infractorii folosesc și internetul pentru a-și găsi victime.
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.