112

BRAŞOV. Atenţie! Din moment ce a dat de sânge, ursul din Răcădău va reveni la locul atacului, mai agresiv! (FOTO)

  • atac urs 2_216895.png
  • atacurs3.png
  • conferintaursracadau1_216877.JPG
 

Există riscul major ca ursul care a atacat un bărbat, ieri după-amiază, în zona împădurită din cartierul Răcădău, să revină la locul faptei, mult mai agresiv, după cum au avertizat, astăzi, Cosmin Didă, de la Regia Publică Locală a Pădurilor Kronstadt Braşov şi Ramon Jurj, de la Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare în Silvicultură Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare în Silvicultură (INCDS).

„A rămas mult sânge în zonă, iar din moment ce a dat de gust, este foarte probabil să se întoarcă şi să atace! Este o situaţie foarte periculoasă, motiv pentru care oamenii trebuie să respecte regulile de comportare în pădure! Este vorba despre un exemplar de aproximativ 3 ani, care a crescut pe lângă oraş, consumând resturi menajere şi care nu şi-a găsit locul în adâncul pădurii, fiind respins de populaţia de acolo. Trăieşte în zonele cu resturi menajere şi pomi fructiferi”, a explicat Ramon Jurj.

Ursul a fost alungat cu focuri de armă şi câini, dar nimeni nu poate garanta că nu se va întoarce

Potrivit reprezentantului INCDS, aseară a fost solicitată intervenţia jandarmilor, pentru a îndepărta turiştii din zona de risc şi au fost întreprinse acţiuni de alungare a ursului în pădure, sens în care au fost trase focuri de armă în plan vertical şi au fost folosiţi câini special antrenaţi pentru aşa ceva. Astăzi, acţiunile au fost reluate. De asemenea, au fost montate camere de filmat cu senzori de mişcare, pentru a monitoriza zona în care s-a produs lupta dintre om şi urs. „Acţiunea de ieri, de împingere, a avut succes, pentru că ursul nu s-a întors. Dar nu putem garanta că nu o va face. În toate cazurile monitorizate, urşii s-au întors dacă au fost atacuri cu sânge”, a explicat reprezentantul INCDS. Întrebat dacă specialiştii din cadrul celor două instituţii vor putea face deosebirea dintre ursul care a atacat şi un altul, aflat întâmplător în zonă, Ramon Jurj a răspuns afirmativ, precizând că va avea un comportament specific: „După comportament, ne vom da seama dacă este vorba despre el. Are comportament deviat, mai agresiv!”.

Victima a fost atacată în pădure, pe teritoriul ursului

La rândul său, reprezentantul Regiei Kronstadt a explicat faptul că victima se afla pe teritoriul ursului (în pădure, pe un traseu nemarcat), doar alături de câine, atunci când a avut loc atacul. Din câte se pare, bărbatul în vârstă de 64 de ani mergea să ia pământ pentru flori şi a lăsat câinele liber, pentru protecţie, dar tocmai acest gest era să-l coste viaţa, pentru că animalul de companie a simţit ursul, l-a agitat, iar acesta l-a atacat pe om.
„Atacul s-a întâmplat la 400-500 de metri de casa omului, dar în pădure. Mergea să aducă pământ de flori, câinele a stârnit ursul care dormea în tufişuri, la răcoare, iar acesta a venit spre om, atacându-l. Important este ca oamenii să conştientizeze că în zonele de pădure din Braşov şi Valea Prahovei densitatea de urşi este ridicată. Este de 80 de exemplare pe 10.000 de hectare habitat, în condiţiile în care în alte ţări 80 de exemplare reprezintă populaţia întregului stat”, a punctat sursa citată.

Nu lăsaţi câinii din lesă, în timpul drumeţiilor!

Braşovenii şi turiştii trebuie să ţină cont de următoarele reguli de comportare în pădure: să evite deplasările prin pădure la primele ore ale zilei sau seara târziu (pentru că atunci sunt activi urşii), să meargă doar în grupuri de câteva persoane (nu singuri), făcând gălăgie (deoarece ursul aude grupul şi se fereşte de el), pe drumuri marcate şi să se ferească de zonele cu desişuri (pentru că acolo se odihnesc urşii, mai ales când este cald). De asemenea important, oamenii care iau cu ei câini trebuie să-i ţină în lesă, pentru că animalele de companie nu sunt dresate şi pregătite să apere stăpânul în asemenea situaţii şi doar agită animalele sălbatice.

Autorităţile braşovene cer recoltarea ursului, până nu comite un atac mortal

Dat fiind comportamentul deviat al ursului, prefectul Braşovului, Ciprian Băncilă, a solicitat de ieri seară ministrului Mediului şi Pădurilor derogare pentru recoltarea ursului (n.r. împuşcare), aceeaşi solicitare fiind făcută şi astăzi de Regia Kronstadt. Este singura soluţie prin care autorităţile braşovene se pot asigura că ursul nu va comite şi alte victime umane, temându-se că un alt atac se va solda cu moartea victimei.

În prezent mai sunt la Minister două solicitări din partea autorităţilor braşovene (pentru care nu s-a primit răspuns): una de recoltare (a ursoacei de la Bunloc, care a comis două atacuri auspra unor oameni, în căutarea puiului ei) şi una de relocare (din zona Tâmpei).

Gunoaiele aruncate la întâmplare, un factor de risc ce nu poate fi neglijat

Reprezentanţii Regiei şi INCDS au atras atenţia că urşii se apropie în continuare de oraş din cauza gunoaielor pe care le găsesc. „Ursul este animal oportunist şi încearcă să facă rost de hrană. Ieri, după atac, am mers în zonă şi am găsit pomi fructiceri – îndeosebi corcoduşi, dar şi resturi menajere aruncate în spatele grădinilor şi prin pădure. Am găsit şi excremente de urs conţinând resturi de pungi şi alte deşeuri, precum şi sâmburi de corcoduşe. Cât timp oamenii aruncă gunoaie, nu putem rezolva problema privind coborârea urşilor în oraş. Am găsit containere pline de gunoi noaptea, pentru că oamenii aruncă deşeurile după ce trec firmele de salubrizare. În Răcădău am avut foarte mulţi urşi, iar cu ajutorul autorităţilor a fost implementat un management al deşeurilor şi se ridică gunoaiele la lăsarea serii. Dacă gunoiul se va arunca în continuare la întâmplare, ursul va veni, pentru că este oportunist”, a subliniat Cosmin Didă.

Urşii au pierdut 30% din habitatul natural în ultimele două decenii
Pe fondul cinegetic al Regiei, care are o suprafaţă de 12,6 hectare, sunt în jur de 60 de urşi, în condiţiile în care densitatea optimă este de 20. Numărul mare al exemplarelor, precum şi faptul că fondul cinegetic este împrejmuit de localităţile Braşov, Poiana Braşov, Predeal, Săcele, sunt factori care determină apariţia conflictelor om-urs, potrivit reprezentantului Regiei. De asemenea, „în ultimii 20 de ani s-a mărit zona antropică, s-a construit foarte mult, iar urşii din Braşov, Râşnov, Valea Prahovei au pierdut 30% din habitatul natural. Dacă se construieşte o cabană într-o poiană sau în pădure, acea cabană are influenţă pe o rază de cel puţin doi kilometri. Invazia omului pe teritoriul urşilor este principala cauză a atacurilor”, a adăugat sursa citată.
La nivel naţional, densitatea optimă este de 4.000 de exemplare şi estimată este de 6.000, cu 50% mai mult.
Zona Timişul de Jos – Pârâul Rece – Buşteni – Azuga – Săcele are cea mai mare densitate de urşi din Europa (la 10.000 de hectare), după cum s-a precizat în conferinţă.

50 de oameni răniţi şi 6 ucişi de urşi, în perioada 2004 – 2015
În cadrul programului de relocare, din 2004 până în 2015, 101 exemplare au fost capturate în Braşov şi Valea Prahovei şi relocate, la distanţe de până la 350 de kilometri faţă de Braşov. Cea mai mică distanţă a fost de 30 de kilometri faţă de locul de unde a fost luat exemplarul.
„Relocarea poate fi aplicată doar în cazul exemplarelor tinere, care nu şi-au însuşit habituarele. Femelele adulte nu au succes în relocare. Programul se bazează pe tineret şi pui”, a explicat Ramon Jurj.
Din 2004 până în 2015, în Braşov şi Valea Prahovei au fost 50 de oameni răniţi de urs, necesitând spitalizare, şi şase decedaţi. Pe anul acesta, cazul de alaltăieri a fost al treilea, celelalte două având loc la Bunloc.
Alte trei atacuri au avut loc la Padina, în Bucegi, unde campau oameni.

CITIŢI ŞI:

UPDATE. Prefectul cere derogare pentru împuşcarea ursului care a atacat un bărbat

UPDATE BRAŞOV. ITRSV a cerut ajutorul jandarmilor pentru alungarea ursului din cartierul Răcădău

BRAŞOV. Persoană atacată de urs, în cartierul Răcădău!


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button