BRAŞOV. 140 de sancţiuni aplicate bicicliştilor, într-o zi
În urma unei acţiuni de control ce i-a avut în vizor pe biciclişti, joia trecută, poliţiştii rutieri din judeţul Braşov au aplicat 140 de sancţiuni contravenţionale, dintre care doar 18 au fost amenzi, iar 122 au fost avertismente.
Bilanţul ne-a fost comunicat astăzi de purtătoarea de cuvânt a Poliţiei Judeţene Braşov, Gabriela Dinu, care ne-a precizat că două dintre amenzi au fost aplicate pentru consum de alcool, iar 16 pentru nepurtarea elementelor reflectorizante. Potrivit acesteia, în total, 69 de poliţişti rutieri au fost pe teren, în cadrul acţiunii pentru prevenirea evenimentelor rutiere cauzate de abaterile săvârșite de bicicliști.
Astfel de controale au avut loc, joia trecută, la nivel naţional, aplicându-se, până la finalul zilei, 2.600 de sancţiuni, dintre care peste 1.700 de avertismente, pentru abateri la legislația rutieră (pentru consum de alcool, pentru circulația pe drumurile publice fără a purta îmbrăcăminte cu elemente fluorescent – reflectorizante, de la lăsarea serii până în zorii zilei sau atunci când vizibilitatea este redusă etc.).
Cum (nu) se circulă cu bicicleta
Reprezentanţii Poliţiei Române au atenţionat că „lipsa echipamentului corespunzător pentru bicicliști pune în pericol toți participanții la trafic”. Totodată, au amintit că, legal, pentru ca o persoană să aibă dreptul de a conduce o bicicletă pe drumurile publice, trebuie să aibă vârsta minimă de 14 ani şi să fie echipat corespunzător. De asemenea, trebuie să cunoască regulile de circulaţie.
„Bicicletele care circulă pe drumurile publice trebuie să fie prevăzute cu dispozitiv de frânare eficace, cu un sistem adecvat, funcțional, de direcție și cu sistem de avertizare sonoră. De asemenea, bicicleta trebuie să fie echipată, pe timp de noapte sau când vizibilitatea este redusă, în față, cu lumină de culoare albă sau galbenă, iar în spate, cu lumină de culoare roșie și cu cel puțin un dispozitiv fluorescent-reflectorizant, vizibil, de aceeași culoare. Totodată, trebuie echipată cu elemente sau dispozitive fluorescent-reflectorizante, amplasate pe roți, care, în mișcare, formează un cerc continuu”, au precizat poliţiştii.
Cât priveşte regulile de circulaţie, agenţii rutieri au atras atenţia că traversarea carosabilului nu se face pe bicicletă, la trecerile de pietoni şi că, înainte de schimbarea direcţiei de mers, biciclistul trebuie să se asigure temeinic, din faţă şi din spate, că nu se apropie nici un autovehicul.
„Circulă cât mai aproape de marginea din dreapta a drumului, iar atunci când vă deplasați în grup, numai în coloană, câte unul”, au mai sfătuit reprezentanţii Poliţiei.
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.