BRAŞOV. 12 persoane care făceau contrabandă cu ţigări au fost condamnate în urma unor anchete din 2014
Închisoare cu executare pentru 11 persoane care au constituit, respectiv au aderat la o grupare infracţională specializată în contrabandă cu ţigări ce a fost destructurată de anchetatori în decembrie 2014.
Un alt inculpat a avut norocul să scape cu închisoare cu suspendare. Sentinţa a fost dată de Tribunalul Braşov, ieri.
În total, patru inculpaţi au fost găsiţi vinovaţi şi condamnaţi pentru constituirea unui grup infracţional organizat şi pentru contrabandă: Iurii Bota a primit 2 ani şi 10 luni de închisoare, iar Stelian Szurdok, Mihaela Matilda Varga şi Ivan Vlasov au primit câte 3 ani şi 9 luni de închisoare.
Alţi şase inculpaţi din dosar – Ilie Vlasov, Cristina Lungu, Mirela Pipaş (fostă Cozar), Anuţa Covaci, Mihaela Szurdok, Ioan Ugorcsag – au fost condamnaţi la câte 3 ani şi 7 luni de închisoare, pentru aderare la un grup infracţional organizat şi contrabandă, iar o femeie – şi Aurica Susana Varga – a primit 3 ani şi 4 luni de închisoare pentru contrabandă.
În fine, inculpatul Grigoraş Ostafe a fost condamnat la 1 an şi 2 luni de închisoare cu suspendare, având termen de supraveghere de 2 ani, pentru contrabandă, fiind singurul căruia i s-a suspendat pedeapsa. Dacă sentinţa va rămâne definitivă, el va avea de prestat muncă neremunerată în folosul comunităţii pe o durată de 60 zile, la Primăria Braşov sau la Primăria Ghimbav. De asemenea, dacă sentinţa va rămâne definitivă (există drept de apel în termen de 10 zile de la comunicare), inculpaţilor care au de executat pedepsele le vor fi scăzute perioadele petrecute în reţinere şi arest preventiv sau arest la domiciliu.
Patru părţi vătămate înregistrate în dosar
Instanţa a dispus şi confiscarea specială a ţigărilor confiscate în timpul anchetei, fiind vorba despre pachete de diferite mărci (Pall Mall, Viceroy, Jin Ling, Marble, Lifa, NZ, Kareena Cherry Slims etc.).
Pe latură civilă, magistraţii îi obligă pe inculpaţi să plătească despăgubiri civile, respectiv taxe vamale, TVA şi accize, la care se vor calcula majorări şi penalităţi de întârziere de la data săvârşirii faptelor şi până la data recuperării integrale a prejudiciului.
În cauză, au fost înregistrate patru părţi vătămate: Statul Român prin Agenţia Naţională Fiscală prin Direcţia Generală Regională a Finanţelor Publice Braşov prin reprezentant legal; Direcţia Regională a Finanţelor Publice Cluj-Napoca – Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Maramureş prin reprezentant legal; Statul Român prin Agenţia Naţională Fiscală prin reprezentant legal; Direcţia Regională a Finanţelor Publice Cluj-Napoca – Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Bistriţa-Năsăud prin reprezentant legal.
Trei grupări infracţionale „vizitate” de procurori într-o singură zi
Pe data de 9 decembrie 2014, procurorii DIICOT Braşov, Bacău şi Iaşi au descins la peste 200 de adrese din judeţele respective, precum şi în Covasna şi în Maramureş, pentru a destructura trei grupări infracţionale specializate în contrabandă cu ţigări.
Potrivit informaţiilor oferite la vremea respectivă de anchetatori, membrii celor trei grupări au introdus în ţară, în perioada 2013-2014, peste două milioane de pachete de ţigări de contrabandă cumpărate din Republica Moldova şi din Ucraina.
Ulterior, ţigările, de diferite mărci, erau distribuite „pe piaţa neagră”, atât en-gros, cât şi en-detail.
Anchetatorii au precizat că membrii grupărilor creaseră reţele de colectare, preluare, transport şi depozitare a mărfii de contrabandă. În Braşov, ţigările erau vândute îndeosebi în pieţele Astra şi Bartolomeu.
foto – arhivă
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.