Au fost semnalate avalanşe în Masivul Bucegi, iar riscul persistă, inclusiv în Munţii Făgăraş
Potrivit unui buletin nivometeorologic emis de Administraţia Naţională de Meteorologie, aseară, în zona înaltă din Munţii Bucegi s-au semnalat avalanşe de zăpadă proaspătă, iar riscul de producere a căderilor de zăpadă se menţine în perioada următoare, inclusiv în Munţii Făgăraş (versantul nordic).
În intervalul următor, vremea se va încălzi, cerul va fi variabil, temporar noros şi trecător se vor semnala precipitaţii slabe mixte în zona crestelor şi predominant sub formă de ploaie în rest. Vântul va sufla în general moderat, cu intensificări care vor atinge şi depăşi la rafală 50-60 km/h în zonele înalte, după cum a notat meteorologul Cristian Grecu.
„Încălzirea vremii va determina umezirea, îndeosebi la suprafaţă, a stratului de zăpadă şi accelerarea procesului de tasare. Temperaturile diurne care vor deveni pozitive şi cele nocturne, negative, vor favoriza formarea crustelor de îngheţ la suprafaţa stratului. Stratul este mediu stabilizat, iar pe pantele înclinate vor fi posibile declanşări de avalanşe atât spontan, cât şi la supraîncărcări mari”, a explicat specialistul.
Pe o scară până la cinci, riscul de producere a avalanşelor este de 2 („moderat”).
Menţionăm că ieri, la orele 15.00, stratul de zăpadă măsura în platforma staţiilor meteorologice 62 cm la Vf. Omu, 24 cm la Bâlea-Lac, 2 cm în Sinaia şi era discontinuu în Fundata. În zonele adăpostite din Bucegi sunt prezente depozite mai însemnate, conform ANM.
Şi salvamontiştii îi avertizează pe turiştii pasionaţi de schi cu privire la faptul că nu pot practica acest sport în zona înaltă a munţilor, întrucât condiţiile sunt riscante. Chiar şi la altitudini mai mici, turiştii care vor să facă drumeţii sunt sfătuiţi să aibă echipament specific perioadei de iarnă.
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.