112

ANSVSA a demarat controalele dinaintea Sărbătorilor Pascale

 

Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a demarat acţiunile de control specifice perioadei dinaintea Sărbătorilor Pascale, pentru a le asigura cetăţenilor un comerţ cu alimente sigure. În judeţul nostru, verificările vor fi făcute prin Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Braşov, în baza programului de lucru pentru perioada 1 aprilie – 1 mai.

„Astfel, în perioada 01.04.2019 – 01.05.2019, este asigurată permanenţa la nivelul DSVSA, inclusiv în zilele de sâmbată şi duminică. La sediul acestora (n.r. al Direcţiilor) vor fi afişate programul de lucru, numele medicului veterinar responsabil şi numărul de telefon la care consumatorii pot sesiza orice aspect privind nereguli în domeniul siguranţei alimentelor”, au informat reprezentanţii ANSVSA.

Controalele urmăresc respectarea condiţiilor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor din pieţele agro-alimentare, unităţile de tăiere, procesare, depozitare, comercializare şi unităţile de alimentaţie publică.

Dat fiind faptul că în judeţele Argeş, Caraş-Severin, Constanţa, Sibiu, Timiş şi Hunedoara au fost confirmate cazuri de scrapie, este monitorizată circulația pe teritoriul național a ovinelor și caprinelor destinate sacrificării, respectiv a întregului traseu de la ferme sau exploatații de origine către abatoare autorizate sanitar veterinar.

„În toate pieţele agroalimentare şi în alte locuri special amenajate în care va fi valorificată carnea şi celelalte produse de origine animală este asigurat necesarul de personal sanitar veterinar şi permanenţa acestuia, inclusiv în zilele de sâmbată şi duminică. Pentru eficientizarea acestor acţiuni, medicii veterinari vor solicita, ori de câte ori consideră necesar, sprijinul altor autorităţi competente judeţene sau locale (Primării, Consilii Judeţene, Instituţii ale Prefectului, ANAF, ANPC, MS etc), în vederea organizării unor acţiuni comune de inspecţie şi control, în limita competenţelor stabilite prin legislaţia în vigoare şi în baza protocoalelor de colaborare încheiate cu alte autorităţi”, se arată într-un comunicat remis de ANSVSA.

Sacrificarea şi vânzarea mieilor

Vor fi admise pentru sacrificare în vederea consumului public numai animalele cu o stare corespunzătoare de sănătate şi care sunt identificate conform legislaţiei în vigoare, crescute în ferme, localităţi şi zone indemne de boli transmisibile.

Transportul mieilor pentru tăiere se poate face, potrivit normelor în vigoare, numai cu mijloace auto autorizate sanitar veterinar şi însoţit de certificate sanitare veterinare, care să ateste sănătatea acestora, precum şi de documente privind informaţiile lanţului alimentar, conform modelului stabilit de ANSVSA.

Sacrificarea mieilor se realizează în unităţi de abatorizare autorizate sanitar veterinar. În cazuri excepţionale, sacrificarea mieilor poate fi realizată şi în spaţii amenajate temporar, în care să se asigure supravegherea sanitară veterinară şi în care sunt respectate condiţiile prevăzute de legislaţie.

Activitatea de sacrificare a mieilor în spaţii amenajate temporar se realizează numai în perioada 15 – 28 aprilie, între orele 07.00 şi 17.00.

Marcarea cărnii de miel, rezultată în urma sacrificărilor în spaţiile amenajate temporar, se realizează cu o marcă de sănătate de formă rotundă cu diametrul de 3,5 cm, în interiorul căreia este înscris indicativul judeţului urmat de codul numeric acordat de DSVSA judeţeană.

Mai multe informaţii AICI


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button